fbpx
Skip to main content
lubenica

OPREZ SA LUBENICOM: Evo koje su POSLEDICE PRETERIVANJA u konzumaciji ovog voća

Foto: Profimedia
Obratite pažnju.

Leto je odavno počelo, zato iskoristite maksimalno ono što je od njega ostalo, a ovako mislimo i na voće koje je sezonsko i ima ga samo u toku leta. Ovde ubrajamo i lubenicu koja je superzdrava za organizam, detoksikuje i hidrira. Cene po kilogramu sada su dosta niže nego na početku sezone, što je još jedan razlog da kupite jednu i osvežite se. 

Evo šta se dešava sa organizmom kada jedemo lubenicu. 

Nemoguće je samo kroz ishranu: EVO KAKO DA NA NAJLAKŠI NAČIN NADOKNADITE VITAMINE U ORGANIZMU!

Nemoguće je samo kroz ishranu: EVO KAKO DA NA NAJLAKŠI NAČIN NADOKNADITE VITAMINE U ORGANIZMU!

PREKIDAJU MAMURLUK: Namirnice koje su najefektnije kada popiješ ČAŠICU više, a ove POGORŠAVAJU situaciju

PREKIDAJU MAMURLUK: Namirnice koje su najefektnije kada popiješ ČAŠICU više, a ove POGORŠAVAJU situaciju

lubenica
Foto: Profimedia

Neutralizuje slobodne radikale

Kako je puna antioksidansa, lubenica pomže u uklanjanju bakterija. Za neutralizaciju je zaslužan likopen. Njega obično povezuju sa paradajzom, no lubenica ima 40% više likopena nego sirov paradajz.

Duže se osećate sito

Ako pokušavate kontrolisati porcije i broj kalorija koje unosite u organizam, bitno je pronaći namrinice od kojih smo dalje siti. Lubenica je jedna od njih. Faktor koji puno doprinosti osećaju sitosti je i koliko pojedemo. Što više pojedemo, to se sitije osećamo i tu je sva prednost lubenice. Ona je prepuna vode i upravo zbog toga je možete pojesti više, a uneti manje kalorija nego da jedete neko drugo voće.

Pomaže pri kontroli kilaže

Istraživači u studiji provedenoj 2019. godine zaključili su kako jedenje dve šoljice lubenice dnevno doprinosti kontroliranju kilaže jer podstiče osećaj sitosti. Tokom istraživanja dve grupe dobijale su jednak broj kalorija, jedni iz lubenice, a drugi iz keksića s malo masti.

To znači da nisu sve kalorije jednake, zbog nekih se možemo osećati više sito, zbog čega na kraju i pojedemo manje u danu.

Može podstaći glavobolje

Nedavna studija, koja je proučavala što sve može biti okidač za migrene, otkrila je da među okidačima može biti i lubenica. Gotovo 30% ispitanika dobilo je migrenu unutar 90 minuta od konzumiranja lubenice, piše Eat this.

Problemi sa probavnim sistemom 

Lubenica sadrži puno frukzote koja spada u skupinu FODAMP spojeva, odnosno fermentiranih oligosaharida, disaharida i monosaharida. Ljudi koji inače imaju probavnih problema trebali bi izbegavati namirnice iz FODAMP kategorije jer one još dodatno pogoršavaju njihove tegobe.

lubenica
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd