Skip to main content
debljina

BACI VAGU, OVA SPRAVA ODREĐUJE DA LI SI DEBELA ILI PREMRŠAVA: Svi je imamo u kući, a postupak je lak

Foto: Profimedia
Probajte!

Doktor Emir Solaković, koji je veoma aktivan na društvenim mrežama na kojima deli savete vezane za zdravu ishranu, sad je otkrio da je najbolji način da gledate koliko ste se ugojili ili ne - merenjem struka.

Neki ljudi nisu stali na vagu otkad su se rodili. I to je dobro. Za moje namene ti ne moraš znati koliko težiš, ali ako želiš da vidiš koliko napreduješ u programu, samo napred i izvoli. Sve što ti treba je metar. Meri obim (cirkumferenciju) svog struka na nivou pupka i zabeleži vrednost. Za optimalno zdravlje idealna mera ženskog struka je 82,5 cm; jednom kad dohvatiš 94 cm opasnost za tvoje zdravlje se povećava. Za muškarce ideal je 89 cm, a opasnost po zdravlje nastupa kada dostignete 102 cm.

Studije su pokazale da obim struka a ne celokupna težina je najvažniji indikator mortaliteta uzrokovanog gojaznošću. Kada dođe vreme za vaganje, moraš da prestaneš da misliš o nekoj specifičnoj cifri ("hoću da spustim na 70 kg").

Svi od nas imaju neku idealnu funkcionalna težinu - ne težinu za trčanje maratona ili profesionalnih fudbalera. Ova idealna funkcionalna težina je raspon u kojem ti živiš zdravo i živo i u kojem značajno redukuješ rizike od bolesti povezanih sa gojaznošću. Ovim želim da skrenem tvoju pažnju sa brojeva koji pokazuju težinu na one koji pokazuju obim tvog struka. Da. tako je.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
26 Beograd