fbpx
Skip to main content
mladež

LEKAR JOJ SAOPŠTIO UŽASNE VESTI: Dugo je imala naizgled OBIČAN MLADEŽ na nozi, a kada je počeo da se menja ODIGRAO se pravi horor

Foto: Shutterstock
Nije mogla da veruje da joj se to dešava.

Influenserka Džena Kolgrov imala je veoma neprijatno iskustvo, kada je sasvim slučajno otkrila da je beleg koji je imala ceo život, zapravo rak kože. 

- Imala sam beleg tik iznad mog desnog članka, otkako znam za sebe. Međutim, ranije ovog leta, primetila sam promenu u njegovom obliku. Bilo je nekoliko krugova unutar njega i jedna ivica je bila mrljava. Po prvi put sam zapravo mogla da osetim beleg. Osetila sam ga kako raste, bio je čudan osećaj, za koji nisam sigurna kako da ga opišem. 


Nabila je BANANU na štapić i dobila poslasticu o kojoj će pričati svi tvoji prijatelji! (VIDEO)

Mnogi misle da je ovih 5 stvari nešto uobičajno, a zapravo su znak OZBILJNOG POREMEĆAJA!

Mnogi misle da je ovih 5 stvari nešto uobičajno, a zapravo su znak OZBILJNOG POREMEĆAJA!

"KOLIKO SAM SE UPLAŠILA..." Marija Veljković zabrinuta - STRAH od ostavljanja? Sve se menja! (FOTO)

"KOLIKO SAM SE UPLAŠILA..." Marija Veljković zabrinuta - STRAH od ostavljanja? Sve se menja! (FOTO)

Već sam imala sastanak zakazan za 13. jul, sa dermatologom, kako bih testirali serum napravljen specijalno za mene. Prilikom te posete, doktor je izvadio malu spravu i počeo da analizira delove moje kože. Dok je gledao u pegicu na mojoj usni, moj muž, koji je krenuo sa mnom, je pokazao na mesto na mom članku. Dermatolog ga je pogledao i odmah rekao da treba da uradim biopsiju. 

Neću lagati, bila sam nervozna što se biopsije tiče. Plašila sam se rezultata. Nekako sam znala da neće biti dobri. Vratila sam se kod istog dermatologa 27. jula. Prvo je uradio skeniranje celog mog tela, kože, od glave do pete, uveravajući se da ne postoji nijedno drugo potencijalno opasno mesto. Uradio je vizualni pregled, bez bilo kakvih instrumenata, a onda, ako bi ga nešto zabrinulo, pogledao bi ga detaljnije kroz aparat.

Za samu biopsiju, postavio me je da legnem na sto, umrtvio beleg i odsekao ga sa kože. Procedura je bila brza, ali moja noga je izgledala kao nakon minijaturnog napada ajkule. 

Kada sam primila loše vesti, nedelju dana nakon biopsije, bila sam šokirana. Imala sam melanom, veoma redak i najopasniji od tri raka kože. Znak melanoma je promena boje i oblika, kao što je imao moj beleg. (Melanomi takođe mogu da izgledaju kao modrice koje ne prolaze ili tamna mrlja ispod prsta ili nokta na nogama ili da jednostavno budu tačka koja izgleda neobično ili čudno.)

Doktor me je lično pozvao kako bi mi rekao i pitao da li ja imam neka pitanja. Bila sam na poslu i uspela da ga pitam nekoliko stvari, ali jedva da sam mogla da formulišem misli. Moj najgori strah se obistinio.

Svom suprugu sam jednostavno poslala poruku "melanom je", odmah nakon poziva. Došao je do mog radnog mesta odmah, kako bi se uverio da sam ok, i odatle je preuzeo vođstvo za sve pozive doktoru i preglede, pitajući pitanja i kada ja nisam mogla. Dogovorili smo sastanak nedelju dana kasnije, kako bi onkolog uklonio melanom, hiruškim putem.

Kada smo otišli kod okologa za konsultacije, doktor je uspeo da smiri deo moje anksioznosti. Moj beleg se površinski širio, nije bio mnogo dubok, ispod kože. Melanom je takođe bio u prvom stadijumu, koji je mnogo lakši za lečenje od kasnijih stadijuma. Kontrola je pokazala da su prvobitnim sečenjem, tj. biopsijom, uklonili ceo kancer. Međutim, standardna procedura zahteva da uklone i dodatni centimetar oko ivica, pa je ugovorena operacija.

Kada se osvrnem na to, osećala sam se nesigurno oko svega - kada ću da zakažem pregled, kada ću da imam operaciju, kada ću da budem oslobođena kancera. Svaki dan je izgledao kao godina, a bilo je još dosta čekanja. Čekajući rezultate biopsije, čekajući konsultacije, čekajući operaciju. Znam da ti doktori pomažu mnogim drugim ljudima, ali čoveče koliko je teško kad si ti u pitanju.

Napokon, dan operacije je došao. Uspavali su me, ali sam kasnije saznala da je sve glatko prošlo. Hirurg je uklonio oko 12 cm kože, sa gornjeg dela moje butine, blizu prepona i prišili na moj članak, kako bi prekrili deo koji je isečen i da bi se uverili da je sav melanom sklonjen.

Sada, kad je operacija gotova, uglavnom se osećam frustrirano. Inače sam veoma aktivna osoba, a sada ne mogu sama da se krećem. Na štakama sam, ne mogu da idem na posao i bila sam u stanu 4 dana za redom. Imam bolove na članku, gde je bio melanom i gde su mi skinuli kožu, ali sam makar prestala da uzimam lekove.

Imam zavoje na mestu operacije i nadam se da rana dobro zarasta. Ići ću da posetim hirurga onkologije i plastičnog hirurga za oko nedelju dana, da vidim kako napreduje. Kada mi kažu da nemam više kancer i da je koža zalečena, moraću da posećujem dermatologa za kontrolu kože, na svaka tri meseca, tokom dve godine i onda na šest meseci, naredne dve godine. Nakon toga, moći ću da idem samo jednom godišnje. 

Moj savet je da svi redovno pregledaju kožu kod dermatologa. Pronaći nešto ranije, pre nego što se i pretvori u rak, čini da se problem mnogo lakše reši.

Shvatila sam da postoji neki određeni nivo nesvesnosti kada se radi o kanceru kože. Mislim da svako zna da stavlja kremu za sunčanje, ali ne razumeju svi različite tipove raka kože, kako mogu da se razvijaju i koliko je melanom ozbiljan. Zahvalna sam što mi je ovo iskustvo omogućilo da imam ove razgovore o raku kože i da ohrabrim ljude da se pregledaju.

IZAĐI IZ ZONE KOMFORA: Ako naneseš ajlajner na OVAJ način, sigurno ćeš biti primećena! (VIDEO)

IZAĐI IZ ZONE KOMFORA: Ako naneseš ajlajner na OVAJ način, sigurno ćeš biti primećena! (VIDEO)

Vremenska prognoza
Snow
-2 Beograd