Skip to main content
dijeta

MOĆNA HRANA! Naučnici OTKRILI koja namirnica reguliše APETIT!

Foto: Profimedia
Ovo voće, koje dobro uspeva u Srbiji, može vam biti dobar saveznik u dijeti!

Mnogi muku muče sa apetitom tokom dijete - ma koliko se trudili, ne mogu da obuzdaju nagon da se prejedaju. Mnogi i posle zdravog obroka osećaju glad.

Sada je tome možda došao kraj.

Dijeta
Foto: Profimedia


Novo istraživanje je pokazalo da je za svakog ko želi da drži zdravu dijetu prava preporuka da u nju uključi - orahe.


Šaka oraha dnevno može pozitivno da utiče na gubljenje kilograma, jer ovo orašasto voće ima uticaj na smanjenje apetita, piše „Njujork tajms”. Orasi su bogati omega- 3 masnim kiselinama koje u kombinaciji sa drugim supstancama iz ovog jezgrastog voća pomažu smanjivanju rizika od gojaznosti, ali i pojave šećerne bolesti.

orasi
Foto: Profimedia

Stručnjaci veruju da su konačno uspeli da otkriju vezu između uzimanja oraha i smanjenja apetita: obavili su ispitivanje na devet bolničkih pacijenata koji pate od gojaznosti. Nekima od njih je u isto vreme tokom petodnevnog perioda, najčešće u obliku smutija davano 48 grama oraha (otprilike tri i po oraha koji donose 315 kalorija), dok su ostali pacijenti u ovoj grupi dobijali smuti sa placebo efektom, identičnog ukusa i broja kalorija. Zatim je svih devet pacijenata bilo na dijeti mesec dana, pa su ponovili petodnevni tretman sa uzimanjem oraha kroz smuti, ili placeba.

Pacijenti su posle istraživanja snimani magnetnom rezonancom koja je beležila delovanje mozga dok su ispitanici gledali slike visokokalorične hrane (kolača, na primer), fotografije hrane sa malo masti (povrće) kao i one na kojima su bili elementi iz prirode (drvo, stene...). Studija objavljena u časopisu posvećenom dijabetesu, gojaznosti i metabolizmu pokazala je da je kod ispitanika koji su uzimali smuti sa orasima, dok su gledali masnu hranu, aktivnost u delu mozga zaduženom za apetit i kontrolu impulsa bila povećana. To se nije desilo kod ispitanika koji su uzimali placebo.

Keks sa orasima
Foto: Profimedia/ilustracija

- Orasi mogu da promene način na koji ljudski mozak ’gleda’ na hranu, i da utiču na smanjenje apetita. Naše istraživanje je pokazalo da je za svakog ko želi da drži zdravu dijetu prava preporuka da u nju uključi orahe, objašnjava glavni istraživač Olivija Far iz bostonskog medicinskog centra.

Zato poslušajte naučnike i dajte ovom koštunjavom voću priliku da vam pomogne na putu ka savršenoj liniji.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd