fbpx
Skip to main content
rak dojke

MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT: Ovaj simptom raka dojke je REDAK ali svaka žena mora da ga prepozna!

Foto: Profimedia
Simptomi ne moraju da budu očigledni kao kvržice ili zadebljanje tkiva...

Jedna od osam žena tokom života oboleće od raka dojke. Na svakih 10 minuta jedna žena sazna da je obolela. Prema rečima stručnjaka, simptomi mogu biti prilično očigledni, poput kvržica i zadebljanja tkiva, ili pak suptilniji – poput običnog osipa.

Kod Kler Varner postojao je samo jedan simptom – malo udubljenje na donjem delu leve dojke. Obratila se lekaru i to samo zato što je tih dana čitala neki tekst u novinama o raku dojke, inače nikada ne bi ni pretpostavila da to ima veze sa tim.

Otišla je lekaru i saznala da su njene sumnje nažalost opravdane.

rak dojke
Foto: Profimedia

Umesto da se pomiri sa sudbinom, podvrgla se operaciji, hemoterapiji i zračenju.

Na Fejsbuku je pre šest meseci objavila fotografiju svoje dojke kako bi pokazala koliko je lako prevideti prve simptome.

Nisam ni sanjala da ću ikad u životu postaviti ovakav status i fotografiju na Fejsbuku. Molim vas, pročitajte i, još važnije, pogledajte. Ovo je slika moje leve dojke. Mala modrica je mesto biopsije. Rupica koja jedva da se vidi sa leve gornje strane je redak simptom raka dojke. Trepnite i nećete ga videti. Ja sam ga primetila zahvaljujući tekstu na koji sam naišla na Fejsbuku. Jedna sam od srećnica jer sam ga uhvatila u ranoj fazi i imam sve razloge da verujem da ću se izvući. Kvržica u mojoj dojci postoji iako je ne vidim i ne osećam. Ne osećam se loše. U suštini mi nije ništa osim što imam rupicu na grudima. Molim vas, dobro posmatrajte sebe i terajte svoje voljene da se pomno pregledaju. Ako sam ovom slikom pomogla samo jednoj osobi, moj cilj je ostvaren – napisala je pored fotografije.

Njena fotografija podeljena je više od 25.000 puta, a srušila je uvreženo mišljenje da su simptomi raka očiti te da je rak bolan. Iako često ukljanja fotke koje smatra nepristojnim, ovu fotografiju Fejsbuk nije uklonio.

U 90 odsto slučajeva kvržice u dojkama nisu rak, ali, svejedno, važno je da posetite lekara, bez obzira na to da li ste muškarac ili žena.

ISTRAŽIVANJE! Šta muškarci prvo primete na ženama!
Foto: Profimedia

Drugi simptomi raka dojke su:

– Promena veličine ili oblika jedne ili obe dojke.

– Nova udubljenja na koži dojki

– Kvržice ili zadebljanja pod pazusima

U SAT VREMENA UMRE ŠESTORO LJUDI: Od ove bolesti je PREMINULO najviše SRBA u 2016. godini

– Osip na prsima ili oko njih

– Promene na bradavicama.

Ukoliko se otkrije na vreme, raka je u 90 odsto slučajeva izlečiv.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd