fbpx
Skip to main content
Devojka doručkuje

Na dijeti ste, ali vam se jedu i kroasani i štrudle i sve drugo što znate da ne bi trebalo? Evo zašto se to dešava!

Foto: Profimedia
Morate priznati da nema boljeg osećaja nego kada nas ujutro probudi miris sveže mlevene kafe, sa kojim se meša aroma upravo pečenog peciva, recimo kroasana. Neke arome su same po sebi neodoljive, a u kombinaciji obaraju s nogu.

Isto tako, ništa nas bolje tokom radnog dana ne okrepi nego kad na pauzi odemo na šolju sveže kafe uz sveže ceđeni sok od pomorandže. Dok se razbuđujuće arome prepliću na našim nepcima, energija nam se vraća i znamo da smo spremni za nastavak dana.

Divno je i kada sa decom svratim kod sestre pa ona ispeče štrudlu s makom, koju njima posluži uz domaći sok od višanja, a nama uz šolju sveže mlevene kafe. Tada nas dve posmatramo nove klince kako uživaju u predivnom mirisu tek pečenih kolača i jasno nam je da prave stvari osvajaju sve generacije.

Uostalom, agenti za nekretnine odavno znaju da se kupci otimaju za kuće i stanove u kojima se, tokom razgledanja, širio miris sveže skuvane kafe i lenje pite s jabukama.

No, da li ste se ikada zapitali šta je to što nas toliko vuče prema hrani i napicima koji odišu svežinom?

Naučnici su dugo zanemarivali čulo mirisa. Međutim, novija istraživanja su pokazala da je ono daleko sofisticiranije nego što smo mislili i da zaista ima nečega u aromi svežine naših omiljenih namirnica, kako kod čoveka, tako i kod životinja.

Kako su istraživači utvrdili, naš nos jednostavno zna koji mirisi su dobri za nas i naše telo. U trenutku kad oflaktorni receptori prepoznaju mešavinu aroma koja odiše svežinom, oni putem neurona šalju signal da se pred nama nalazi nešto fino, a mozak na to reaguje lučenjem hormona zadovoljstva.

Takođe, naše čulo mirisa je sposobno da na duge staze zapamti koji mirisi su bili prisutni kada nam se nešto lepo dogodilo. Zato ponekad, kad osetimo prijatnu svežu aromu poput tek skuvane kafe, odjednom se prisetimo divnih uspomena na događaje i situacije na koje smo odavno zaboravili.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd