Skip to main content
rukola

NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVETU: Štiti od TEŠKIH OBOLJENJA, čuva srce i puna je VITAMINA

Foto: Profimedia/ilustracija
Čini čuda po vaše zdavlje

Iako se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani.

Za rukolu mnogi kažu da leči, podmlađuje i topi kilograme, a kako, čitajte u nastavku.

RECEPTI NUTRICIONISTE za JAK IMUNITET pred novi talas KORONE! "Veoma je bitan ZDRAV STOMAK"

RECEPTI NUTRICIONISTE za JAK IMUNITET pred novi talas KORONE! "Veoma je bitan ZDRAV STOMAK"

BEZ PLAKANJA: Savet jedne mame PROTIV SUZA NAJMLAĐIH na kojem smo joj zahvalni

BEZ PLAKANJA: Savet jedne mame PROTIV SUZA NAJMLAĐIH na kojem smo joj zahvalni

Ova ukusna zelena namirnica bogata je vlaknima, fitohemikalijama, a sadrži malo šećera, kalorija, ugljenih hidrata i masti.

Zdravstvene koristi rukole

Zdravo telo: vitamin A je jedan od gore spomenutih antioksidanata i njegovo značajno prisustvo u rukoli takođe garantuje poboljšanje stanja kostiju, zuba i očiju. Pokazano je da jedinjenja flavonoida u svom zeljastom povrću sličnom rukoli štite kožu, pluća i oralne šupljine od tumora.

Jača kosti i mozak: još jedna korist od uključivanja rukole u redovnu ishranu je vitamin K. Ovaj antioksidant takođe funkcioniše kao antiupalni podsticaj u vašem telu. Vitamin K podstiče osteotrofičnu aktivnost u ćelijama, što znači da pomaže da se kosti formiraju i jačaju.

Rukola
Foto: Profimedia/ilustracija

Zdrav imuni sistem: ovaj dobro poznati vitamin se nalazi u velikim količinama u rukoli i pomaže da se spreči rak i da se održi dobro zdravlje u organizmu dajući dodatni podsticaj vašem imunom sistemu. Vitamin C je jedna od najboljih odbrana za vaše telo da se oslobodi opasnih slobodnih radikala koji izazivaju upale i da ih eliminiše pre nego što izazovu pravu štetu, piše portal Zdravija.

Gubitak težine: uključivanje rukole u ishranu je isto kao uključivanje bilo koje druge niskokalorisjke biljke bogate vitaminima i hranljivim materijama i zasigurno će imati pozitivne efekte na bilo kakve pokušaje da izgubite težinu. Pošto zadovoljava tako mnogo nutritivnih potreba, rukola je jednostavan način da pazite na vaše zdravlje i da držite vaš sistem pod kontrolom, bez nekih drastičnih promena u vašoj ishrani.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd