fbpx
Skip to main content
novak

Ovu NAMIRNICU koristi Novak Đoković za JAK IMUNITET: Odlična je za krvnu sliku, štiti nerve i vid

Foto: Profimedia
Ova moćna alga predstavlja bogat izvor vitamina

Spirulina se smatra jednim od najstarijih organizama na planeti, a zbog svog specifičnog oblika je i dobila ime.

Mnogi drevni narodi koristili su ovu čudesnu algu za lečenje i jačanje organizma, a čini se da je spirulina i tajno oružje najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića.

GLAVNI UZROČNIK INFARKTA: Nije gojaznost, nije ni holesterol, ovo je NAJVEĆI PROBLEM tvrdi kardiolog dr Hadži-Tanović

GLAVNI UZROČNIK INFARKTA: Nije gojaznost, nije ni holesterol, ovo je NAJVEĆI PROBLEM tvrdi kardiolog dr Hadži-Tanović

Imate HLADNE RUKE I NOGE? To je simptom da vaše telo doživljava STRES, ali to nije sve

Imate HLADNE RUKE I NOGE? To je simptom da vaše telo doživljava STRES, ali to nije sve

Moje telo je izloženo raznim izazovima tokom celog dana - mentalnim, fizičkim, čestoj promeni sredine. Važno je da mu pomognem da to iznese na najbolji način. Zato dan započinjem spremanjem obroka koji obiluje hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima, antioksidantima... Spirulina je jako važan element u mojoj ishrani. Zato bih voleo i vama da je predstavim., rekao je Novak.

Mnogi drevni narodi koristili su spirulinu za lečenje i jačanje organizma. Stari Asteci od nje su pripremali kolače. Danas se najviše uzgaja na području Kine, Australije i Havaja. Kina njome snabdeva polovinu svetskog tržišta te ju je proglasila namirnicom od nacionalnog interesa.

Novak
Foto: Profimedia

Štiti nerve i vid

Ova modrozelena alga sadrži i zeaksantin – snažan antioksidans blagotvoran za nervni sistem i oči. Delotvorna je i kod trovanja teškim metalima zato što ih vezuje, a zatim potpomaže njihovo izbacivanje iz tela. Efikasna je i protiv štetnog zračenja.

Potpomaže mršavljenje

Spirulina olakšava borbu s viškom kilograma, jer brzo stvara osećaj sitosti. Daje potrebnu energiju, a ne sadrži šećer. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se dijeta ne sme bazirati isključivo na spirulini, jer takav režim nije zdrav i ne daje dugoročne rezultate. Prekoračenje dnevnih doza može izazvati poremećaj u radu bubrega i jetre. Takođe, u slučaju bolesti i terapije lekovima, pre uzimanja spiruline treba se posavetovati s lekarom.

Pospešuje detoksikaciju

Beta karoten je najdelotvorniji nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od malignih bolesti. Zahvaljujući tom sastojku, spirulina ima svojstvo da eliminiše toksine i druge nečistoće iz krvotoka. Preporučuje se i bivšim alkoholičarima i pušačima radi izbacivanja nataloženih otrova. Poznata je i kao odlična preventiva protiv upalnih bolesti, posebno reumatoidnog artritisa. Zahvaljujući detoksikacijskim svojstvima, korišćena je u bivšem SSSR-u posle nuklearne katastrofe u Černobilju.

Jača imunitet

Kao prava proteinska bomba, ova alga je idealna za vegetarijance i vegane. Istraživanja su potvrdila blagotvoran uticaj na ljudsko zdravlje, posebno na jačanje imuniteta, ubrzavanje metabolizma, snižavanje holesterola i stabilizaciju šećera u krvi. Nutricionisti je posebno preporučuju sportistima, trudnicama i osobama s oslabljenim imunitetom. 

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-0 Beograd