Skip to main content
jezik

NE IGNORIŠITE PROMENE NA OVOM ORGANU! Izgled vašeg JEZIKA govori o vašem trenutnom zdravstvnom stanju

Foto: Profimedia
Proveravanje izgleda vašeg jezika u ogledalu jedan je od najjednostavnijih i najbržih načina da uvidite svoje zdravstveno stanje

Izgled jezika kao jednog od najosetljivijih organa, prema kineskoj tradicionalnoj medicini, najbrže ukazuje na fizičke promene u vašem telu. 

Prema kineskoj narodnoj medicini jezik je, kao i lice, podeljen u pet elemenata. Vrh jezika otnačava se elementom vatre, deo iza njega predstavlja element metala, desna i leva strana označavaju drvo, a u centru prema korenu jezika je zemlja, a sam koren jezika je voda.

GLUMICA ZAPOČINJE DANA SA KAFOM I OVIM NEOBIČNIM DODATKOM: Nikad lakše do kože bez bora i ZDRAVIH KOSTIJU

GLUMICA ZAPOČINJE DANA SA KAFOM I OVIM NEOBIČNIM DODATKOM: Nikad lakše do kože bez bora i ZDRAVIH KOSTIJU

"ZAR TI NE ZNAŠ DA TI DETE IMA REDAK SINDROM?!" Objavila fotografiju sina, a onda joj jedan komentar PROMENIO ŽIVOT

"ZAR TI NE ZNAŠ DA TI DETE IMA REDAK SINDROM?!" Objavila fotografiju sina, a onda joj jedan komentar PROMENIO ŽIVOT

KARDIOLOZI OTKRIVAJU: Ove krvne grupe su drastično sklonije INFARKTU i bolestima srca

KARDIOLOZI OTKRIVAJU: Ove krvne grupe su drastično sklonije INFARKTU i bolestima srca

Jezik zdrave osobe treba da bude ružičast, bez tragova zuba, s jasnim premazom koji ukazuje na dobru sekreciju pljuvačnih žlezda. Ako vaš jezik izgleda upravo ovako, vaše opšte zdravstveno stanje je na zadovoljavajućem nivou, a sledeće promene su znak da bi trebalo da se obratite lekaru:

Boja

U slučaju da boja vašeg jezika varira od svetlosive, jarko crvene do ljubičaste, to znači da vam je povećana temperatura u organizmu, što ukazuje na to da imate neku upalu, infekciju ili vam pojedini organi ubrzano rade. A ako vam je jezik, sa druge strane, izuzetno svetao (nijanse od ružičaste do bele), to ukazuje na anemiju, odnosno da ste izgubili neophodnu energiju i da vam funkcije organa baš nisu na zavidnom nivou.

Debljina i boja naslaga, ali i njihov kompletan nedostatak, takođe ukazuju na zdravstvene probleme. Ako vidite da je ovaj sloj gust, to je često znak neravnoteže u probavnom sistemu. Neuobičajena debljina naslaga obično ukazuje na smanjen imunitet i postojanje gljivične infekcije u ustima koja može dalje da se proširi, a njihova žuta boja signalizira da već imate neku infekciju ili upalu u telu.

jezik
Foto: Profimedia

Vrh jezika

Element vatre odgovara srcu i tankom crevu. To ne uključuje samo otkucaje srca, već i emocije i kondiciju. Ukoliko ste pod stresom i patkite od anksioznosti, to će se prikazati kao crvena boja, a u tom slučaju možete da imate i crvene tačke na vrhu jezika. Povišena temperatura jezika ujedno upućuje na hiperaktivnost srca zbog stresa i tenzije i da treba da se pripazite.

Bočne strane jezika

Nepravilan rad jetre može sa dijagnostikujeti ako na jeziku na bočnim stranama imate otiske zuba. U ovoj zoni možete da primetite i plavkasto-zelene nijanse koje takođe potvrđuju da s vašom jetrom nešto nije u redu, a tamne mrlje upozoravaju na ozbiljnije probleme.

Područje iza vrha jezika

U slučaju da je ovo područje crvenkasto, ili ima crvene tačke, to obično znači da ste zaradili neku respiratornu infekciju koja može skupo da vas košta ako je pravilno ne lečite iako nema izražene simptome. Bledilo odražava oslabljen imunitet, ali može da bude i znak da je gljivična infekcija iz usta prešla u pluća.

usta
usta
Foto: Profimedia

Centar jezika

Ovo područje ukazuje na rad želuca, slezine i pankreasa. Osobe koje pate od refluksa mogu u ogledalu videti crvenilo sa žućkastim naslagama u centru jezika. Pođite obavezno kod doktora da proveri stanje vašeg celokupnog probavnog sistema, savetima i eventualnom terapijom ćete sprečiti da ozbiljnije obolite.

Koren jezika

Koren jezika ima zadatak da odražava brojne telesne funkcije, a najviše ukazuje na rad bubrega i bešike, stanje vaših hormona i polnih žlezda. Ako na ovom delu jezika primetite podeblji sloj žute boje koji se širi ka centru jezika, to znači da imate infekciju bešike, zbog čega bi obavezno trebalo da posetite lekara.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
25 Beograd