fbpx
Skip to main content
Beli zubi

NE IGRAJTE SE DOKTORA! Izbeljivanje zuba crnim ugljem i limunom može biti OPASNO, evo šta kaže stomatolog

Foto: Profimedia
Znamo da želite lep osmeh, ali budite obazrivi!

Ne kaže se bez razloga da je osmeh jezik koji svi razumeju – iskren osmeh najbolji je saveznik u svim međuljudskim odnosima i ne čudi što mnoge muškarce i žene kod suprotnog pola najviše privlači upravo lep osmeh. Negovani i blistavo beli zubi jedno su od glavnih merila lepote i pouzdan signal koliko zapravo brinemo o sebi, zbog čega je veliki broj onih koji se odlučuju na izbeljivanje.

Ipak, budite obazrivi – sve više popularno izbeljivanje uz pomoć proizvoda iz kućne radinosti (crni ugalj, limun, soda bikarbona) nosi sa sobom opasnosti da ozbiljno naštetite svojim zubima.

- Poslednjih godinu dana sve više se priča o alternativnim metodama, ali pacijenti moraju da znaju da neće dobiti efekat koji očekuju, a pored toga veoma je opasno da se koriste crni ugalj i limun u kombinaciji sa sodom bikarbonom. U oba slučaja, reč je o veoma abrazavim sredstvima koja mogu da naprave oštećenja gleđi. Crni ugalj dužom upotrebom može da uđe u strukturu gleđi zuba. On ne moze da izbeli zube, već samo da bolje skine naslage. Limun i soda bikarbona su takođe abrazivno sredstvo kojim nećete postići belje zube, a postoji opasnost da istanjite gleđ, kaže dr Nataša Mratinković, vlasnica ordinacije Hollywood smile.

ženske usne
Foto: Profimedia

PRE IZBELJIVANJA, OBAVEZAN STOMATOLOŠKI PREGLED

Umesto da se igrate doktora kod kuće, izdvojite malo vremena i posavetujte se sa stomatologom o bezbednim načinima da dođete do blistavog osmeha.

- Pre beljenja zuba potrebno je zakazati pregled kako bi stomatolog isključio postojanje karijesa, konkremenata na zubima i pigmentacija. Takođe, moraju se zameniti amalgamske plombe pošto one ne bi trebalo da dođu u kontakt sa izbeljivačima. Ukoliko nešto od ovoga postoji, sanacija je obavezna pre beljenja zuba. Ako pacijent ima krunicu na nekom zubu, mora da zna da keramičke krunice ne podležu beljenju zuba, tako da ih morate zameniti posle beljenja, kaže dr Mratinković.

Kako objašnjava dr Mratinković na samom pregledu stomatolog procenjuje i boju zuba pacijenta, kao i da li postoje bele mrlje u samoj strukturi zuba koje se beljenjem mogu pojačati. Ukoliko postoje bele mrlje u gleđi potrebno je sprovesti još jedan postupak pre beljenja zuba kako bi se one ublažile.

ZAPAMTITE DATUM!

Jako je važno voditi računa o tome koji se preparati za izbeljivanje koriste, zato obavezno porazgovarajete o ovoj temi sa stomatologom.

- Nema razloga za strah ukoliko se koriste preparati odobreni od ADA (American Dental Association). To su preparati koji su već godinama na tržištu i iza kojih stoje mnoga klinička ispitivanja. Mnogo je bitno da pacijent bude upoznat koji preparat mu se aplikuje i u kom procentu, kao i datum beljenja da bi znao kada može ponovo da osveži boju, naglašava dr Mratinković i dodaje da jednom do dva puta godišnje možemo da se podvrgnemo izbeljivanju zuba, ali naglašava da je neophodno pridržavanje saveta stomatologa.

DA LI BOLI?

Verovatno sve najviše zanima da li je procedura bolna i evo odgovora - nije. 

- Kod nekih pacijenata javlja se osetljivost zuba prilikom beljenja. U tom slučaju svaki proizvođač preparata za beljenje ima u ponudi gel koji ublažava te simptome. Par dana po prestanku beljenja zuba ti simptomi se povlače, kaže dr Mratinković.

Mnogi se brinu da će im izbeljivanje uništiti prirodan igled i da će njihovi zubi izgledati veštački, ali uz mere predostrožnosti to se neće desiti.

- Uvek predlažemo ordinacijsko beljenje kojim postignemo određeni efekat, a zatim pacijent nastavi sa takozvanim kućnim beljenjem zuba kako bi sam dozirao do koje nijanse želi da izbeli zube, kaže dr Mratinković.

KAKO SAČUVATI LEPOTU ZUBA?

Da bi efekat izbeljivanja bio što duži, potrebno je da pacijent povede računa.

- Svi koji se odluče za izbeljivanje zuba moraju prvenstveno da smanje loše navike konzumiranja kafe, cigareta, crnih čajeva i ostalih obojenih pića. Higijena mora da bude besprekorna, a efekat beljenja moze da se produži povremenom upotrebom pasti za beljenje koje se mogu naći u slobodnoj prodaji. Takođe je bitno da upišu u karton kada je beljenje urađeno, kako bi znali kada smeju da ponove, da se raspitaju kojim sredstvom bele zube i provere da li je preparat registrovan i odobren od strane ADA. Svaki proizvođač ima preporuku za svoj preparat - da li se koristi sam ili se aktivira laserom ili lampom, tako da nije od presudne važnosti da pacijent insistira da beljenje bude lampom ili laserom. Najbitnije je da stomatolog ima dovoljno znanja i iskustva kako bi procedura beljenja bila bezbedna za pacijenta, zaključuje dr Mratinković.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
2 Beograd