fbpx
Skip to main content
Imlek

Ne osećate se dobro kada pijete mleko ili jogurt? Evo rešenja

Foto: Promo
Mleko je najpotpunija namirnica, skoro kompletna, jer sadrži sve hranljive i zaštitne sastojke: belančevine, masti, ugljene hidrate, minerale i vitamine.

Hranljiva i zaštitna vrednost mleka i mlečnih proizvoda sastoji se u njegovom sadržaju belančevina pune biološke vrednosti, u bogatstvu i iskoristljivosti kalcijuma, u vitaminima A, D i B kompleksa. Međutim, sve ove blagodeti mleka i mlečnih proizvoda kod određenog broja ljudi mogu izazvati blaže ili jače tegobe koje ukazuju na to da organizam ne može efikasno da vari laktozu, odnosno da je razvijena intolerancija na ovaj ugljeni hidrat koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. 

Kako prepoznati intoleranciju na laktozu?

Ako nakon konzumacije i najmanje količine mleka ili jogurta kojim, na primer, prelivate pahuljice za doručak, osećate nadutost, dobijate grčeve u stomaku ili dijareju, moguće je da ste razvili intoleranciju. Pojedinci doživljavaju urgentnu potrebu za odlaskom u toalet, mučninu, povraćanje, bol u donjem stomaku, povremeni zatvor i krvarenja u digestivnom traktu. Pored toga što su neprijatni simptomi, ako se ne regulišu na pravi način, mogu uzrokovati i druge bolesti.

Šta je rešenje?

Različiti su pristupi u rešavanju ovog problema počevši od potpunog izbacivanja mlečnih namirnica iz ishrane, rizičnijeg kontinuiranog izlaganja laktozi kako bi se telo adaptiralo i počelo da je prihvata, unosa samo malih količina srazmernih dozi mleka kojeg sipamo u kafu ili čaj koje ne zadovoljavaju dnevne potrebe ili jednostavnog i potpuno bezbednog unosa mleka i jogurta bez laktoze. Zahvaljujući kompaniji Imlek, nema potrebe da se ograničavate gore pomenutim pristupima, već možete bez ikakve bojazni uživati u Moja Kravica proizvodima bez laktoze. Na tržištu je odavno poznato Moja Kravica dugotrajno mleko bez laktoze, a od sada možete uživati i u Moja Kravica jogurtu bez laktoze. Ovo je jedini način da u isti mah uživate u ukusu mleka i jogurta bez ikakvih posledica i pomenutih simptoma, kao i u svim vitaminima i mineralima koji  utiču na rast i razvoj kod dece, veću mineralnu gustinu kostiju i manji rizik od preloma kostiju u poznijim godinama, manji rizik od bolesti kao što je dijabetes tipa 2 i gojaznosti.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd