fbpx
Skip to main content
jogurt

NEĆETE VEROVATI! OVAJ popularni NAPITAK VAM može pomoći u BORBI sa DEPRESIJOM! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Probajte!

Najnovije američko istraživanje je utvrdilo je nešto što na prvi pogled zvuči neverovatno. Naime naučnici tvrde da je za dobro mentalno zdravlje neophodno imati... izbalansiran odnos bakterija u crevima!

LEČI RAK: Ruska travarka tvrdi da KOREN ove bilje može da IZLEČI najtežu BOLEST!

LEČI RAK: Ruska travarka tvrdi da KOREN ove bilje može da IZLEČI najtežu BOLEST!

Ako balans u crevima postoji, to deluje pozitivno i na mentalno zdravlje, tvrdi se studiji. S tim u vezi glavni savet je da se za bolje raspoloženje pije više jogurta ili drugih napitaka sa probiotskim delovanjem.

semenke od lana u jogurtu
Foto: Profimedia

Naučnici su otkrili da Lactobacillus, koja je najčešća u probiotičkom jogurtu, pomaže kod depresivnog ponašanja kod miševa. Vođa studije dr Alban Gotije, sa medicinske škole pri Univerzitetu Virdžinija, kaže da je ovo otkriće velika nada, jer nećemo morati više da se zamaramo sa kompleksnim lekovima i nuspojavama kad se možemo pozabaviti mikrobiomom, odnosno crevnom florom.

OSLOBODITE SE STRESA! Ove 3 namirnice će vam pomoći!

OSLOBODITE SE STRESA! Ove 3 namirnice će vam pomoći!

Da bi došli do ovog saznanja naučnici su najpre analizirali mikrobiom creva miševa pre i posle izloženosti stresu. Tim je utvrdio da stres dovodi do gubitka Lactobacillusa, što na kraju dovodi do pojave simptoma sličnih depresiji. Dalja istraživanja pokazala su da nivo Lactobacillusa u crevu utiče na nivo kinurenina, metabolita koji su prethodne studije povezale s razvojem depresije.

U ovoj studiji, kada su visine Lactobacillusa bile smanjene, visina kinurenina je porasla, a to je dovelo do razvoja simptoma sličnih depresiji. Naučnici su tada stresiranim miševima promenili ishranu i počeli da im daju hranu koja sadrži ovu bakteriju.

jogurt i borovnice
Foto: Profimedia

Praktično govoreći, ovo saznanje može da pomogne i u lečenju depresije kod ljudi. Osobe koje pate od blagog depresivnog raspoloženja trebalo bi samo da promene način ishrane.

Oslobodite se ZABLUDE - nisu SVE masnoće loše! Saznajte koje su DOBRE za vas

Oslobodite se ZABLUDE - nisu SVE masnoće loše! Saznajte koje su DOBRE za vas

Do sličnih saznanja došli su i istraživači u studiji sprovedenoj 2014. godine. Oni su sugerisali da probiotici - koji pojačavaju obilje dobrih crevnih bakterija smanjuju anksioznost i stres kod odraslih osoba, dok je nizak nivo Lactobacillus-a doveo do depresivnih simptoma.

 

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd