Skip to main content
bol

NIJE SAMO ALKOHOL PROBLEM: Ova NAMIRNICA jako LOŠE utiče na JETRU, mnogi je konzumiraju svakodnevno

Foto: Profimedia
Obratite pažnju!

Jetra ima veoma važnu funkciju u organizmu, jer čisti organizam i da tako kažemo fioltrira toksine koje unosimo putem hrane i pića. Ono što je veoma bitno je da povremeno napravite pauzu i odmorite jetru od teške, začinjene i masne hrane kako bi ostala zdrava. To podrazumeva da izbegavate i namirnice koje mogu loše uticati na zdravlje jetre. 

"MRTVOG BI OŽIVELA!" Severina pokazala GOLU ZADNJICU i savšeno oblikovane noge, usledio HAOS (FOTO)

"MRTVOG BI OŽIVELA!" Severina pokazala GOLU ZADNJICU i savšeno oblikovane noge, usledio HAOS (FOTO)

USNE, GRUDI, PODIZANJE JAGODICA: Sada su lepotice, a pogledajte kako su zadrugarke IZGLEDALE PRE OPERACIJA (FOTO)

USNE, GRUDI, PODIZANJE JAGODICA: Sada su lepotice, a pogledajte kako su zadrugarke IZGLEDALE PRE OPERACIJA (FOTO)

Sveže meso i još jedna namirnica koju svako ima u frižideru izazivaju bolest masne jetre, upozoravaju nutricionisti. Bolest masne jetre ima dva oblika, jedan pogađa ljude koji preterano konzumiraju alkohol, ali drugi oblik može da se javi i kod ljudi koji ne piju, a za sve je kriva ishrana.

Nealkoholna bolest masne jetre podrazumjeva da su se masnoće nagomilale u jetri i ugrožavaju njene funkcije, a jedna namirnica posebno je pogubna za ovaj važan organ u telu.

Crveno meso može povećati rizik od nealkoholne bolesti masne jetre, navodi studija objavljena u žurnalu "Klinička ishrana".

Istraživanje je obuhvatilo podatke čak 78.000 žena prikupljanih tokom dve decenije, a utvrđeno je da su one žene koje su jele meso samo jednom nedeljno imale mnogo manji rizik za ovu bolest.

Žene koje su jele crveno meso više puta nedeljno, ili čak svakog dana, bile su u daleko većem riziku od bolesti masne jetre. Nutricionisti i lekari upozoravaju i da nije svejedno u kom obliku konzumirate meso. Sveže meso nosi manji rizik od obrađivanog kao što su suhomesnate prerađevine.

U njima se nalazi čitav niz loših sastojaka koji oslabljuju imunitet i podižu rizik od hroničnih oboljenja.

- Potrebno je još studija kako bi se utvrdila tačna veza između crvenog mesa, mesnih prerađevina i bolesti jetre. Ali svima bih savetovala da jedu više biljnih proteina, manje rafinisanih ugljenih hidrata i da meso tretiraju kao kolač - da ga pojedu samo s vremena na vreme - rekla je dijetetičarka Kristin Kirkpatrik.

Nealkoholna bolest masne jetre najčešće ne daje nikakve simptome dok ne uznapreduje, pa ako ste zabrinuti konsultujte se sa lekarom. Par signala za upozorenje su hronična iscrpljenost i bol u gornjem desnom delu abdomena.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd