fbpx
Skip to main content
Žena trči

NIJE SAMO ZA MRŠAVLJENJE: Trčanje je jedina fizička aktivnost koja ne budi samo telo, već i um!

Foto: Profimedia/ilustracija
Možete da proverite!

Nije tajna da nam trčanje pomaže da izbistrimo um ili poboljšamo raspoloženje, ali do sada nisu postojali dokazi koji ovaj vid rekreacije vezuju sa mentalnim sposobnostima.

Grupa nemačkih istraživača u svojoj naučnoj studiji, objavljenoj u žurnalu "Nature Research", tvrdi da dobra fizička forma može poboljšati kratkoročno pamćenje ljudi i njihovu sposobnost da rešavaju probleme.

SUVA USTA TOKOM NOĆI: Evo na šta ukazuju!

SUVA USTA TOKOM NOĆI: Evo na šta ukazuju!

Trčanje
Foto: Profimedia

Trčanje poboljšava mentalne sposobnosti

Oni su do svog zaključka došli na osnovu analize snimaka magnetne rezonance 1.206 pojedinaca prosečne starosti od oko 30 godina. Istraživači su od učesnika eksperimenta tražili da pokušaju da pređu što veću distancu za dva minuta, a nakon toga su ih podvrgli različitim testovima mentalnih sposobnosti.

Saznanje do koga su došli ih je šokiralo. Pojedinci koji su najdalje stigli za dva minuta su u proseku ostvarili bolje rezultate na testovima od drugih učesnika eksperimenta, što znači da fizička forma igra značajnu ulogu u poboljšanju mentalnih sposobnosti čak i kod relativno mladih i zdravih osoba, a ne samo kod starijih ljudi.

ŠTITI OD PREHLADE: Sezona VIRUSA je počela, a potrebno vam je samo ovo da se od nje ODBRANITE!

ŠTITI OD PREHLADE: Sezona VIRUSA je počela, a potrebno vam je samo ovo da se od nje ODBRANITE!

trčanje
Foto: Profimedia

Razmislite o ovome kada sledeći put budete u dilemi da li da izađete napolje da trčite ili ne. Od toga neće zavisiti samo vaša fizička forma, već i mentalne sposobnosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd