fbpx
Skip to main content
Osmeh

Nije sve tako crno: Evo koje DOBRE STVARI nam je 2020. donela!

Foto: Profimedia
Iskreni da budemo, svi jedva čekamo da ovoj 2020. godini konačno vidimo leđa.

Iskreni da budemo, svi jedva čekamo da ovoj 2020. godini konačno vidimo leđa. Bila je to veoma izazovna godina, koja je naše strpljenje stavljala na ozbiljan test, a naterala nas je i da unesemo brojne promene u svoju svakodnevicu. Ipak, kad malo bolje sagledamo stvari, pa i nisu sve ove promene bile tako loše po nas same. Štaviše, neke od navika koje smo usvojili slobodno mogu da se nađu na listi novogodišnjih odluka za godinu pred nama.

Za početak, svi smo mnogo više kuvali nego ranije. Bez obzira na to što su neki od nas možda nabacili koji kilogram viška, moramo priznati da smo tokom poslednjih devet meseci poprilično usavršili svoje kulinarske veštine. Takođe, naučili smo da je jelo spremljeno u vlastitoj kuhinji uvek zdravije, ukusnije, ali i jeftinije od brze hrane kojoj smo inače skloni. Zato, hajde da sebi obećamo da ćemo se i u 2021. godini više hraniti kod kuće.

Isto tako, ove godine smo mnogo više pažnje posvetili očuvanju svog zdravlja. Naučili smo da slušamo svoje telo, da unosimo minerale i vitamine, da maska može biti korisna i u borbi sa drugim respiratornim infekcijama… Drugim rečima, naučili smo kako da čuvamo svoje disajne organe i maksimalno smanjimo šansu da se razbolimo, što ćemo nastaviti i naredne godine.

Neki su u očuvanju zdravlja otišli korak dalje, tako da su globalno sve popularniji koncept “smanjenja štete” shvatili zaista ozbiljno i odlučili da ovaj period iskoriste da se oslobode nekih zaista loših navika, kao što je unos loših i nekvalitetnih namirnica ili prekomerna upotreba štetnih hemikalija u svakodnevnim proizvodima.

Jedna od najpametnijih odluka koju su mnogi od nas doneli jeste da u potpunosti ostave pušenje ili, ako već to nisu u stanju, klasične cigarete zamene manje štetnim alternativama, odnosno da pređu na uređaj koji duvan ne sagoreva, već ga samo zagreva čime, kako naučnici tvrde, manje štete nanose kako sami sebi i svom zdravlju, tako i svojoj okolini. To je pravac u kom bi trebalo razmišljati i ubuduće.

Nismo samo mi doživeli transformaciju, već i naše kuće i stanovi. Shvatili smo da naš dom ne mora da bude samo spavaonica ili mesto gde provodimo retko i samim tim dragoceno slobodno vreme, već i da on može da se za nekoliko trenutaka po potrebi pretvori u učionicu, kancelariju, teretanu ili šta god da nam je u tom trenutku potrebno.

Takođe, jedna od važnih lekcija koju mi žene možemo da primenimo u 2021. godini jeste i to da mnogo toga možemo same. Kad malo bolje pogledamo, shvatimo da nam nije neophodan manikir, frizer, pa čak ni kozmetičar da bismo bile lepe. Naučili smo same da se farbamo, sređujemo nokte, negujemo, a to je, kad se sve stavi na papir, značajna ušteda i za 2021. godinu.

No, možda i najvažnija stvar od svih je to što smo se tokom ovog perioda još više zbližili sa svojim najmilijima, bilo da smo s njima bili više kod kuće, bilo da smo organizovali virtuelna druženja ili telefonska ćaskanja. Jednostavno, shvatili smo da je vreme posvećeno porodici i prijateljima neprocenjivo, a tako ćemo nastaviti i dalje.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd