Skip to main content
Merenje

NIMALO NAIVNO: Mnogi koriste zeleni čaj kada žele da izgube kilograme, a ne znaju šta još gube

Foto: Pixabay
Bez preterivanja.

Ekstrakt zelenog čaja može prouzrokovati oštećenje jetre, saopštili su juče iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Smanjite ŠTETNOST pržene hrane SAMO jednim potezom!

Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često prepisuje kod raznih dijeta i pomaže pri gubljenju kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa čak dovesti i do smanjenja njene funkcije.

DO 15 KILOGRAMA MANJE! Najbrži recept za skidanje masti - sastojke već imaš kod kuće!

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalni molekuli za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije.

Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800mg dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena. Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800mg katehina.

Tablete zelenog čaja
Tablete zelenog čaja
Foto: Pixabay

Upozorenje iz EFSA-e došlo je nakon što su zatražene oštrije provere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a nakon toga doveo sebe u rizičnu situaciju i sada mu treba dijaliza jetre.

SECKANO ILI U KOMADU: ONI su pravi ČUVARI vašeg mentalnog ZDRAVLJA!

U poslednjih par godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema sa jetrom, a glavni uzročnik su bile tablete zelenog čaja.

tanak struk
Foto: Profimedia

Tako je muškarac iz Australije završio na transplataciji jetre, a u Engleskoj je jedna 16-godišnjakinja obolela od hepatitisa nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

"Putin i Tramp sigurno neće dozvoliti sukob dve države": Ruski ministar Lavrov otkriva da li su DVA LIDERA spremna za susret

U zaključku je EFSA objavila da je katehin u malim količinima dobar za zdravlje, ali preterivanje bi moglo dovesti do pogubnih posledica.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd