fbpx
Skip to main content
Kristijan Golubović

NOĆU ČESTO IDETE U WC? Ovo može biti znak za UZBUNU da vaše telo napada OZBILJNA BOLEST

Foto: Shutterstock
Ova potreba može biti alarm da se u organizmu dešava nešto veoma ozbiljno!

Ako se novu budite zbog obavljanja nužde, možda ste samo popili previše tečnosti i bešika vam je puna pa vam signalizira da je trebate isprazniti. Međutim, ako vam se to događa često, možda je posredi neki zdravstveni problem.

Učestalo mokrenje noću ili nokturija obično se definiše kao ustajanje barem jednom noću da se pomokrite. Ako se to događa često, odnosno više od dva ili više puta, vreme je da se obratite doktoru.

Učestalo noćno mokrenje postaje problem kad doživljavate dnevni umor kao rezultat prekinutog sna - kaže profesor urologije sa univerziteta Columbia Matthew Rutman.

Nokturija se obično događa zbog toga što vaša bešika teško zadržava urin ili noću stvarate više urina nego danju.

Evo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih se noću javlja potreba za mokrenjem:

Visok krvni pritisak

Prema studiji iz 2019. godine, predstavljenoj na godišnjem naučnog sastanku Japanskog cirkulacijskog društva, ljudi koji su se noću probudili barem jednom da bi otišli na WC imali su 40 posto veću šansu da imaju povišen krvni pritisak.

Naravno, to ne mora biti uzrok pa je najbolje izmeriti pritisak i proveriti je li povišen ili u granicama normale. To je posebno važno ako imate rizik od hipertenzije, a neki od faktora koji je uzrokuju su dijabetes, jedenje previše natrijuma i premalo kalijuma, fizička neaktivnost, višak kilograma, pušenje, porodična anamneza hipertenzije i povećano ispijanje alkohola.

wc šolja
mokrenje
Foto: Profimedia

Problemi sa spavanjem

Šta se više budite, to su veće šanse da ćete ustajati i odlaziti na WC. Dakle, možda vas uopšte ne budi poriv za mokrenjem, nego problemi sa spavanjem, tvrdi dr. Rutman.

Problemi sa spavanjem uključuju apneju, stanje pri kojem u snu prestajete disati. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da se lečenjem apneje leči i nokturija, piše Men’s Health.

Loše navike pijenja

Alkohol je diuretik, povećava proizvodnju mokraće, pa bi kasno večernje pijenje moglo dovesti do preteranog mokrenja noću. Pijenje previše tešnosti u večernjim satima, bez obzira na vrstu, takođe može uzrokovati nokturiju.

Savet doktora je ne konzumirati napitke dva do četiri sata pre spavanja, a posebno izbegavati alkohol.

Određeni lekovi

Neki lekovi koji leče edeme i povišen krvni pritisak takođe su diuretici. Ako vas muči često mokrenje noću, uzmite ih šest ili više sati pre spavanja. U slučaju da uzimate neki drugi lek, proverite je li učestalo mokrenje na popisu mogućih nuspojava.

Neliječeni dijabetes

Kad imate dijabetes, moguće je da češće mokrite, ističe urolog dr. Jason M. Phillips.

- Ako sumnjate na dijabetes, možete napraviti test mokraće, koji meri nekoliko stvari, uključujući glukozu – tvrdi doktor.

Povećana prostata

Kako muškarci stare, njihova prostata može se uvećati i dosegnuti veličinu oraha. To može biti posledica promene nivoa hormona, uključujući proizvodnju testosterona ili nakupljanje dihidrotestosterona.

Povećana prostata može praviti pritisak na mehur, zbog čega mislite da se trebate isprazniti češće nego inače, kaže dr. Phillips.

Ginekolog
Ginekolog
Foto: Profimedia

Prostata veća od uobičajene može uzrokovati i druge urinarne simptome, kao što su problem s pokretanjem ili zaustavljanjem protoka, slab mlaz ili osećaj da bešika nije prazna nakon pražnjenja.

Infekcija bešike

Infekcija bešike problem je koji pogađa pripadnike oba spola, posebno one muškarce koji imaju povećanu prostatu, bubrežne kamence ili suženu uretru zbog polno prenosivih bolesti ili povredu. Znakovi infekcije, osim učestalog mokrenja, su peckanje, temperatura i krvava ili mutna mokraća.

Vremenska prognoza
Fog
3 Beograd