Skip to main content
noge

NOVINA U ŽENSKOM SVETU: A šta je to menstrualna čašica?

Foto: Profimedia
Umorni ste od tampona i uložaka?

Iako sam naziv aludira da je reč o proizvodu koji je u vezi sa menstruacijom, nismo iznenađeni ako i dalje niste sigurni o čemu je zapravo reč?

Menstrualne čašice nastale davne 1937. godine, komercijalni uspeh postižu krajem 80-ih, i to u Americi. Većina žena o njihovoj upotrebi saznaje tek danas - putem interneta. U pitanju je mekana i fleksibilna posuda u obliku zvona napravljena od silikona ili lateks gume i dizajnirana za korišćenje unutar vagine i za vreme trajanja menstruacije. Umesto da upija, ona sakuplja krv i potpuno je bezbedna. Iako sve popularnija, mišljenja o njenoj upotrebi su podeljena. Najveći broj žena svoje poverenje i dalje poklanja dnevnim ulošcima, ulošcima sa krilcima ili tamponima, pa je krajnje vreme da vas oslobodimo predrasuda i upoznamo sa vrlinama i manama menstrualne čašice i načinom na koji funkcioniše.

MAGNETNA REZONANCA, PA OPERACIJA?! Brena progovorila o teškom zdravstvenom problemu, porodica zabrinuta!

MAGNETNA REZONANCA, PA OPERACIJA?! Brena progovorila o teškom zdravstvenom problemu, porodica zabrinuta!

Da li ste znali? OVO je smrtonosna doza kofeina!

Da li ste znali? OVO je smrtonosna doza kofeina!

Zašto treba da je koristite?

Za razliku od ostalih proizvoda, menstrualna čašica je pravljena za višekratnu upotrebu i ukoliko je održavate trajaće vam godinama. Sigurno se pitate kako je ovo moguće i da li je opasno? Menstrualne čaše su mnogo više higijenske od svih ostalih proizvoda a zapremina koju sakupe je veća pa se mogu držati i do 12 sati bez vađenja. Treba napomenuti da ne štite od trudnoće i nisu kontraceptivno sredstvo. A suština je u stavljanju. Kao i upotreba tampona, i stavljanje menstrualne čašice u početku će izgledati teško. Pre prvog korišćenja potrebno je da je sterilišete. Ali bez panike, jer ako sve što je u vezi sa menstrualnom čašicom obavljate čistim i suvim rukama na putu ste da osetite samo blagodeti koje pruža. Uputstvo za korišćenje:

MISLITE DA JE OVO REŠENJE? Lekari otkrili da li vam DEZODORANS zaista pomaže pri ZNOJENJU - važno je da znate

MISLITE DA JE OVO REŠENJE? Lekari otkrili da li vam DEZODORANS zaista pomaže pri ZNOJENJU - važno je da znate

STVARA GASOVE: Ova namirnica važi za veoma ZDRAVU, ali može da napravi VELIKE PROBLEME!

STVARA GASOVE: Ova namirnica važi za veoma ZDRAVU, ali može da napravi VELIKE PROBLEME!

Preklopite čašicu

Ovo je prvi korak kojim ćete smanjiti širinu menstrualne čašice i izjednačiti je sa veličinom tampona. Silikon je tanak i fleksibilan. Preklopite čašicu na pola i na jedan od dva načina pripremite je za umetanje. Za ,,U preklop“ je potrebno da stisnete čašicu, savijete njene krajeve i zarolate ih na unutra tako da formiraju slovo U. Ukoliko se odlučite na ,,M preklop“  – pritisnite jednu stranicu čašice savijajući je na dole, preklopite je na pola i takođe je spremna za upotrebu.

Postavite čašicu

Palcem i kažiprstom čašicu držite čvrsto stisnutu i preklopljenu. Ako vas ideja umetanja plaši, i to je sasvim u redu. Nađite udoban položaj u kojem su vam vaginalni mišići opušteni na isti način kao kada stavljate tampon. Čašicu umetnite u unutrašnjost vagine prema grliću materice tako da ne osetite da vas žulja. Kako bi bili sigurni da je legla na svoje mesto, uhvatite čašicu za dno i okrenite je za 360 stepeni.

Napomena: kada se napuni, menstrualnu čašicu izvadite i prospite krv koja je u njoj a zatim je isperite vodom i vratite. Ukoliko vam je krvarenje obilno, preporučuje se da čašicu vadite nakon 5 do 8 sati. Takođe, veoma je važno da je ne morate vaditi za vreme nužde a možete je nositi i dok trenirate jer ne smeta prilikom fizičkih aktivnosti. Ako se pravilno nameste, udobnija su i prijatnija alternativa od tampona na koje ste navikli.

UDAJEM SE OVE SUBOTE! Poznata srpska pevačica objavila divnu vest! (FOTO)

UDAJEM SE OVE SUBOTE! Poznata srpska pevačica objavila divnu vest! (FOTO)

STOMAK SPADA BEZ DIJETE: Jedite ovo samo 3 DANA za večeru i IZGUBIĆETE i do 6 KILOGRAMA!

STOMAK SPADA BEZ DIJETE: Jedite ovo samo 3 DANA za večeru i IZGUBIĆETE i do 6 KILOGRAMA!

Iskustva i prednosti

Razlozi zašto se žene odlučuju za korišćenje menstrualne čašice su brojne pogodnosti koje pruža. Na prvom mestu to je udobnost, a zatim i finansijska isplativost jer može trajati godinama. Za razliku od uložaka i tampona koji mogu izazvati iritaciju, razvoj bakterija i sindrom toksičnog šoka, čašica je potpuno sigurna i onemogućava stvaranje neugodnog mirisa.

tamponi
Foto: Profimedia

Ekološki je prihvatiljiva za upotrebu jer je napravljena od medicinskog silikona, odobrenog za upotrebu kako u zdravstvu, tako i prehrambenoj industriji. Tokom života, jedna žena napravi oko 600 kg otpada u vidu iskorišćenih uložaka i tampona a taj otpad se čak ni ne reciklira. Pored zdravstvene i ekološke sigurnosti, čašica je i ekonomski isplativa jer je rok trajanja neograničen.

Mane menstrualne čašice 

Iskreno, trebaće vam više vremena da savladate njihovo stavljanje. Ima žena kojima je način upotrebe i pranja komplikovan i neprijatan pa se nikada ni ne naviknu na njihovo korišćenje. Stavljanju mentrualne čašice treba posvetiti posebnu pažnju jer u slučaju da nije na pravoj poziciji javlja se rizik od prelivanja. Jedna od mana joj je i da nije praktična za upotrebu van kuće. Međutim, one koje su ostale uporne i pružile joj šansu više nikada nisu razmišljale o mogućem ,,tragu“  koji mogu da ostave nakon sedenja. Menstruacija prestaje da bude tabu tema i opterećenje. Sa njom se možete kupati, spavati, a neki od modela čašice omogućavaju i seks bez neprijatnosti. Ostaje još samo jedno: Da li ste spremni da je probate?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
18 Beograd