fbpx
Skip to main content
BiVits

OJAČAJTE VAŠ IMUNI SISTEM: Ovi vitamini su ključni tokom oporavka od infekcije!

Foto: Shutterstock
Vitamini i minerali kao što su vitamin C, vitamin D i cink doprinose boljoj funkciji imuniteta.

Kod povećane aktivnosti imunog sistema, kao što su neke infekcije u organizmu, stvaraju se milioni novih imunih ćelija, a povećava se i potreba za vitaminima. 

Olakšana borba protiv bilo koje vrste infekcije zavisi od snage i brzine imunog odgovora. Za to vreme preporučuje se intenzivna podrška vitaminima koji pospešuju imunitet. 

Vitamin C je najpoznatiji vitamin za jačanje imuniteta. Održava pravilan rad imunog sistema i vraća izgubljenu energiju. 

Svakodnevno uzimanje vitamina C je od velike važnosti za dobro zdravlje, jer ljudsko telo nije sposobno da ga samostalno proizvodi, niti da ga čuva u rezervama. Suplementacija ovim vitaminom sprečava i leči respiratorne i sistemske infekcije.

Činjenica je da sam manjak vitamina C uvećava šanse da se razbolite, jer bela krvna zrnca ne mogu da obavljaju svoju osnovnu odbrambenu ulogu bez njega.

Cink je važan mineral koji igra vitalnu ulogu u brojnim funkcijama organizma. Na prvom mestu je to imunološka funkcija. Postoji više načina na koji cink jača imunološki sistem, ali pre svega on aktivira enzime koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, tako da se oni manje mogu širiti po telu.

Cink takođe povećava aktivaciju ćelija odgovornih za borbu protiv infekcije, smanjuje razne vrste upala u telu i pojačava imuni odgovor na napade našeg organizma. Veoma je važan i u sprečavanju pojave sepse, produkta infekcije koji može biti fatalan po ljudski život.

Vitamin D je verovatno najčešće pominjan vitamin za imuni sistem. 

Ovaj važan mineral u našem organizmu predstavlja antimikrobno oružje koje se bavi bakterijama i virusima. Baš kao i vitamin C, posebno je efikasan u sprečavanju infekcija respiratornog trakta.

Kada ga ima u dovoljnim količinama, do alergija neće ni doći, jer im jak imunitet neće dopustiti da se razviju.

Najnovije studije kažu da 80% stanovništva ima deficit vitamina D, tako da je suplementacija ovim vitaminom od izuzetnog značaja. Posebno treba voditi računa u zimskim mesecima, kad je nivo D vitamina najmanji zbog manjka sunčeve svetlosti.

Takođe, potrebno je istaći da gojazne osobe zahtevaju veću dozu ovog vitamina, ali i pojedincima sa nedovoljnom težinom je neophodan vitamin D za postizanje optimalnog nivoa. 

Kombinovana primena ovih vitamina je prva linija odbrane od virusa i bakterija koji vrebaju sa svih strana, ali takođe je od velike važnosti za opravak i normalizaciju oslabljenog imuniteta nakon preležane infekcije. 
 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd