fbpx
Skip to main content
Život u vodi odozdo

OPEKLA VAS MEDUZA: Ovo su najbolja REŠENJA da OVAKVE situacije BRZO prevaziđete!

Foto: Profimedia
Reagujte brzo.

Letovanje brzo može da postane neprijatno ukoliko se vi ili vaše dete povredite ili vam se dogodi neka neprijatnost poput uboda ježa. Kako biste ove probleme što pre rešili, dajemo vam savete kako da što bolje odreagujete.

BLIŽE JE NEGO ŠTO MISLITE: Ako su vam dosadile Crna Gora i Grčka, neka od ovih SEDAM PLAŽA je mesto koje tražite

TROPSKA LIMUNADA: Savršeno osveženje za vrele letnje dane!

Nagazili ste na morskog ježa.

Neoprezni kupači morskog ježa često nagaze u plićaku, pri čemu njegove bodlje mogu da prodru duboko u tkivo, gde mogu da ostanu i da uzrokuju dodatne komplikacije.

Iglice koje ne mogu da se izvade mogu se namazati tzv. crnom masti, odnosno masti amonijumovog sulfata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože. Nakon što se iglice izvade, područje treba dezinfikovati ili staviti antibiotsku mast. Potom mesto uboda zaštitite sterilnom gazom ili flasterom.

BEBA NE SME BITI DUGO U MORU: Ovo morate znati pre nego otputujete sa mališanom na more

DOKTORI POTVRDILI: JAJA nisu neprijatelj kardiovaskularnog sistema i od velike KORISTI su za ZDRAVLJE!

Kada vas opeče meduza.

Kada vas meduza okrzne, to ume biti prilično neprijatno. Ubrzo se javlja alergijska reakcija koja može uključivati crvenilo, osip, otok i mehuriće, a sve to traje i po nekoliko dana a nakon prvih simptoma mogu se razviti i sekundarne infekcije - svrbež, kraste i promena boje kože.

Nemojte bušiti plihove, a nakon što se povuku ostaće ožiljak koji može da bude vidljiv i godinama. Opečeni deo tela što pre treba isprati morskom vodom ili vinskim sirćetom, a nikako ne vodom jer se pojačava osećaj bola.

Uz sirće je dobar i limun, a ako nemate ništa od toga pri ruci, poslužiće i urin. Možete pomoći sebi i ukoliko opečeni deo što pre istrljate peskom i tako skinete sloj koji je ostavila meduza, a koji vas peče.  Opekotina od meduze manje boli ako se mesto ohladi. 

MRŠAVITE U SNU: Ovo PIJTE pred spavanje i UKLONIĆE ono što vi ne možete, i to sa BOKOVA!

MORE I PLAŽA VAM SE SMEŠE: 3 top FRIZURE zbog kojih ćete biti glavne zvezde ovog leta!

Susret sa otrovnim ribama.

Ukoliko se susretnete s otrovnim ribama, poput ribe pauka, znajte da je bol nakon uboda njegovim otrovnim bodljama žestok, pulsirajući, širi se od mesta uboda, koje otiče i menja boju, ide od sasvim bele preko crvene do tamno modre, a mogu se pojaviti i plikovi. Ranu treba isprati, a ostatke otrovnih bodlji odmah izvaditi. Nakon toga se odmah javite lekaru. Neki od simptoma ujeda mogu biti i vrtoglavica, nesvestica, znojenje i problemi sa radom srca.

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
19 Beograd