Skip to main content
čaj

BOLJI SU OD KAFE: Pripremite neke od ovih napitaka UJUTRU, eliminišu TOKSINE, osvežavaju i BUDE

Foto: Profimedia
Odličan su izbor za pušače...

Ne moramo da vam govorimo o efektu cigareta na zdravlje pluća i celokupnog organizma. Ukoliko niste spremni da ostavite porok, preporučujemo vam da povremeno uradite nešto što će vam pomoći da detoksikujete organizam od nikotina, sigurno ćete osetiti olakšanje. 

Travar Momčilo Antonijević objasnio je koje biljke mogu pušačima da pomognu upravo u procesu detoksikacije. 

Srpski muzičar STRADAO U JEZIVOJ OLUJI: Bio je najveća ljubav poznate glumice, TRAGEDIJA im prekinula planove

Srpski muzičar STRADAO U JEZIVOJ OLUJI: Bio je najveća ljubav poznate glumice, TRAGEDIJA im prekinula planove

Škorpiji PROPALI PLANOVI za vikend, TEŽAK DAN za Ribe, ali sve od njih ZAVISI: Horoskop za SUBOTU je tu

Škorpiji PROPALI PLANOVI za vikend, TEŽAK DAN za Ribe, ali sve od njih ZAVISI: Horoskop za SUBOTU je tu

Kantarion (Hypericum perforatum)

Ova biljka, u našem narodu uživa u velikom poverenju kada je u pitanju lečenje rana, posekotina i opekotina, a naučno je dokazano da deluje antidepresivno.

Pored toga što popravlja raspoloženje nervoznim novopečenim pušačima, kantarion vam može pomoći da prestanete da pušite. Dnevno pijte po tri šolje čaja od kantariona (tri supene kašike suve biljke preliju se sa 750ml ključale vode i to odstoji pola sata). Možete koristiti i mešavinu od tri dela kantariona, jednog dela matičnjaka i jednog dela majčine dušice (tri supene kašike smeše preliju se sa 750ml ključale vode i to odstoji pola sata). Kantarion ne smeju upotrebljavati trudnice, a dok pijete ovaj čaj nije dobro previše se izlagati suncu ili ići u solarijum.

telo
telo
Foto: Profimedia

Lobelija (Lobelia inflata)

Zahvaljujući alkaloidu lobelinu ova biljka je u stanju da "prevari" naš mozak jer je efekat lobelije na naš organizam veoma sličan efektu nikotina, naravno, sa mnogo manje štetnih efekata i bez opasnosti da se naviknete. Pre upotrebe preparata sa lobelijom konsultujte se sa stručnim fitoterapeutom ili apotekarom.

Ženšen (Panax ginseng)

Ova biljka uzima se dok još pušite. Naime, ženšen nam onemogućava oslobađanje dopamina koje se javlja kad popušimo cigaretu. Dakle, duvan vam neće više prijati.

Biljke za čišćenje disajnih puteva veoma su dragocene pušačima i treba ih upotrebljavati u kontinuitetu. Najbolji rezultati postižu se sa bokvicom, omanom, semenom anisa i majčinom dušicom.

Čajna mešavina za čišćenje disajnih puteva

bokvica (Plantago major) 100g majčina dušica (Thymus serpyllum) 100g diviyma (Verbascum thapsus) 100g

Sve biljke pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite, podelite u dve doze. Popijte pola sata posle jela po jednu šolju čaja zaslađenog medom.

čaj
čaj
Foto: Profimedia

Med od omana i anisa za pušače

100g korena omana (Inula helenium), 100g semena anisa (Pimpinela anisum) i 50g lanenog semena stavite u blender i pomešajte sa kilogramom bagremovog meda. Med mešajte isključivo plastičnom ili drvenom kašičicom. Mešajte više puta u toku dana. Nakon tri dana med je gotov i možete ga upotrebljavati tri puta na dan po jednu kafenu kašičicu sa malo čašom mlake vode.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd