fbpx
Skip to main content
umor

Osećate se UMORNO i SLABO? Možda patite od NEDOSTATKA OVIH MINERALA, evo kako to može da utiče na vas!

Foto: Profimedia
Minerali su specifična grupa hranjlivih sastojaka koji su potrebni telu da bi normalno funkcionisalo.

Zajedno sa vitaminima, pripadaju grupi mikronutrijenata, što znači da organizam ne zahteva velike količine ovih sastojaka. Iako se radi o malim količinama, kod velikog procenta populacije se tokom života razvije nedostatak bar jednog ako ne i više minerala.

Kako nastaje deficit minerala? Faktori rizika

Nedostatak minerala se najčešće javlja kada organizam ne dobija ili ne apsorbuje iz creva potrebnu količinu.

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

Ljudski organizam zahteva različite količine minerala kako bi održao zdravlje. Preporučeni dnevni unos definiše specifične količine minerala koje su neophodne kako bi se zadovoljile potrebe organizma.

Izuzetno je specifično da se nedostatak minerala razvija postepeno tokom vremena i da može nastati kao posledica velikog broja životnih faktora kao što su: povećane potrebe za mineralima, nedostatak minerala u ishrani, poteškoće u apsorpciji iz hrane, primena pojedinih lekova, konzumiranje alkohola i cigareta, pojačani gubitak minerala kao i mnogi drugi.

Najčešći razlog razvoja nedostatka minerala je neadekvatan unos putem hrane. Postoje različiti tipovi ishrane koji mogu da predisponiraju razvoj deficita. Neredovni obroci, koji se uglavnom baziraju na unosu brze hrane, kao i ishrana koja ne obuhvata dovoljno voća i povrća, najčešće dovodi do njihovog nedostatka.

Niskokalorična ishrana i primena različitih dijetetskih režima, koje imaju za cilj redukciju telesne mase predstavljaju dobru podlogu za razvoj deficita minerala. Vegani, vegetarijanci, kao i osobe sa alergijama i intolerancijama na različite hranljive sastojke mogu biti u povećanom riziku za razvoj nedostatka.

Takođe, poteškoće sa varenjem i apsorpcijom hranljivih sastojaka predstavljaju rizik za razvoj deficita i mogu nastati kao posledica:

 • Bolesti jetre,bubrega i pankreasa
 • Operacije digestivnog trakta
 • Hronična primena alkohola
 • Primena različitih grupa lekova poput antibiotika, laksativa, diuretika i antacida

Nedostatak minerala se nekada može razviti u stanjima kada su potrebe organizma povećene, kao što su trudnoća i dojenje, menstrualni ciklus i menopauza.

Njihov nedostatak može dovesti do niza različitih zdravstvenih problema kao što su umor, oslabljena funkcija imunog sistema, slabe kosti i mišići, poremećaj nervne funkcije.

Najčešći simptomi nedostatka minerala u organizmu

Koji simptomi  će se javiti se  usled nedostatka nutrijenata zavise od toga koji  je mineral u pitanju. Neki od najčešćih znakova i simptoma deficita koji se javljaju kod većeg dela populacije su:

 • Opstipacija i abdominalni bol
 • Dijareja
 • Gubitak apetita
 • Umor i slabost organizma
 • Grčevi u mišićima
 • Usporen rast i razvoj kod dece
 • Poremećaj srčanog ritma
 • Problemi u radu štitaste žlezde

Neki od najčešćih nedostataka minerala koji se razvijaju u populaciji jesu: nedostatak cinka, selena, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Nedostatak cinka i selena sve zastupljeniji u populaciji

Cink je esencijalni nutrijent koji igra značajnu ulogu u velikom broju metaboličkih reakcija poput:

 • Sinteze proteina
 • Funkcija imunog sistema
 • Regeneracija tkiva i zarastanje rana
 • Sinteza DNK

Mineral cinka je značajan za normalan rast i razvoj tokom trudnoće, detinjstva i perioda adolescencije. Prisutan je u namirnicama životinjskog porekla (crveno meso, živina), leguminozama i žitaricama celog zrna. Međutim nedostatak cinka je veoma često zastupljen u populaciji i može dovesti do gubitka apetita, čula ukusa i mirisa, smanjenje funkcije imunog sistema i usporenog rasta.

Selen je oligoelement koji je telu potreban u malim količinama. U organizmu selen ulazi u sastav i neophodan je za funkciju selenoproteina koji učestvuju u velikom broju reakcija. Neke od najvažnijih uloga selena u organizmu su:

 • Sinteza hormona štitaste žlezde
 • Proizvodnja energije i metabolizam
 • Antioksidativna zaštita ćelija
 • Zdravlje srca i krvnih sudova

Selen je prisutan u namirnicama kao što su blazilski orah, beli luk, žitaricama, plodovima mora. Zemljište na kome se uzgaja hrana je veoma deficitarno po pitanju selena, što dovodi do sve veće zastupljenosti deficita selena u populaciji. Nedostatak selena se pre svega odražava na poremećaj funkcije štitaste žlezde i metabolizma kao i poremećaja funckije imunološkog sistema.

Tretman nedostatka minerala zavisi od toga koji mineral je u pitanju ali i od toga samog stepena nedostatka. Nadoknada podrazumeva promenu navika u ishrani odnosno uključivanje namirnica bogatih sadržajem pojedinih minerala ali kod većine ljudi podrazumeva i primenu adekvatnih suplemenata.

Pojedini nedostaci poput cinka i selena se ne mogu nadoknaditi samo promenom ishrane, već treba obezbediti kontinuiranu primenu suplemenata koje sadrže oblike minerala koji omogućavaju bolju apsorpciju i iskoristljivost.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd