Skip to main content
Hronični umor

OSEĆATE SE UMORNO SVAKI DAN? Evo šta to govori o vašem zdravlju i KAKO DA TO PROMENITE!

Foto: Shutterstock
Zašto se osećamo toliko umorni i da li ovakvo hronično stanje može narušiti zdravlje organizma?

Svesni smo da na zdravlje i opšte blagostanje organizma utiče veliki broj faktora. U svakodnevnoj trci sa vremenom, bez obzira na to koliko se trudili da održimo željeni tempo života, često se desi da organizam savlada umor i iscrpljenost. Ponekad je potrebno da zastanemo i da se zapitamo:

Zašto se osećamo toliko umorni i da li ovakvo hronično stanje može narušiti zdravlje organizma?

U svakodnevnici  XXI veka umor je postao jedan od najprisutnijih i značajnijih zdravstvenih simptoma. Umor pogađa celokupnu populaciju bez obzira na starosno doba i nastaje kao posledica različitih faktora poput životnog stila, fizičke i mentalne aktivnosti ili skrivene bolesti.

U svetu zdravlja i nutricionizma velika pažnja je usmerena na efekte antioksidativnih supstanci u zaštiti i očuvanju zdravlja organizma. Sam pojam antioksidans označava supstancu, vitamin ili mineral koji ima sposobnost da stupi u interakciju i vrši neutralizaciju reaktivnih molekula koji se jednim imenom mogu definisati kao slobodni radikali.

Šta su slobodni radikali?

Pri različitim metaboličkim procesima u organizmu dolazi do nastanka reaktivnih molekula odnosno slobodnih radikala koji predstavljaju glavne aktere oksidativnog stresa. Slobodni radikali su nestabilne čestice koje stupaju u interakcije sa molekulima. Kada produkcija slobodnih radikala nadvlada antioksidativnu zaštitu organizma, oni dovode dovode do funkcionalnih oštećenja, nedostatka energije i starenja ćelija.

Izvori ovih čestica mogu biti endogeni i egzogeni. U endogene se ubrajaju zapaljenje tkiva, povrede, imunološke reakcije i veliko fizičko opterećenje. Egzogenim pripadaju različite vrste zračenja, duvanski dim, lekovi, pesticidi itd. Uloga antioksidativnog sistema je zaštita ćelija od preterane produkcije reaktivnih molekula.

Da li nam antioksidansi mogu pomoći da pobedimo hronični umor?

Pored proteina, masti i ugljenih hidrata koji predstavljaju makronutrijente neophodne za funkcionisanje organizma, antioksidativne supstance predstavljaju gorivo za ćelije u organizmu. Adekvatan unos antioksidativnih supstanci putem ishrane i suplementacijom može doprineti smanjenju osećaja umora i iscrpljenosti.

Neki od najznačajnijih antioksidativnih supstanci koji doprinose vitalnosti i zdravlju organizma jesu:

Vitamin C

Kao esencijalni nutrijent koji pripada grupi vitamina rastvorljivih u vodi. Ljudski organizam nema sposobnost proizvodnje vitamina C te je neohodan njegov unos putem ishrane i suplemenata. Vitamin C je jedan od najznačajnijih antioksidanasa koji doprinosi odbrani organizma, regeneraciji i reparaciji oštećenog tkiva.

Selen

Kao esencijalni mineral koji ima snažan antioksidativni efekat, neophodan je za aktivnost superoksid dismutaze i glutation peroksidaze, dva glavna enzima u organizmu koja štite ćelije od oksidativnog oštećenja. Dodatno, selen štiti organizam od teških metala poput žive, olova i kadmijuma.

Dakle, hronični umor nije nešto na šta treba da se naviknemo i nije stanje koje moramo da prihvatimo. Hronični umor treba da shvatimo kao alarm ili signal koji nam šalje naš organizam i koji ne treba da ignorišemo. Uzmi zdravlje u svoje ruke, važno je!

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd