fbpx
Skip to main content
sobne biljke

OŠTEĆUJU BUBREGE, IZAZIVAJU SLEPILO I OPADANJE KOSE: Ovih 8 sobnih BILJAKA mogu vas odvesti pravo u BOLNICU

Foto: Shutterstock
I male količine otrova mogu da budu veoma pogubni.

Sobne biljke oplemenjuju prostor, ali manje je poznato da mogu biti veoma opasne po zdravlje ljudi, posebno dece. Sokovi pojedinih biljaka, koje su kod nas popularne, mogu da izazovu slepilo, opadanje kose ili da izazovu ozbiljna oštećenja bubrega.

Ono što je alarmantno jeste da su najugroženija deca, za koju i male količine otrova mogu da budu veoma pogubni.

Odvod KADE je bio ZAČEPLJEN, pun dlaka i PRLJAVŠTINE: Evo kako je POPRAVILA kvar u par poteza

Odvod KADE je bio ZAČEPLJEN, pun dlaka i PRLJAVŠTINE: Evo kako je POPRAVILA kvar u par poteza

Ništa nije slučajno: 7 NEPRIJATNIH TELESNIH MIRISA koji ukazuju da možda imaš OZBILJAN zdravstveni problem!

Ništa nije slučajno: 7 NEPRIJATNIH TELESNIH MIRISA koji ukazuju da možda imaš OZBILJAN zdravstveni problem!

KRATKA KOSA, BEZ DONJEG VEŠA: Ovako se Karleuša POJAVILA na prošlom finalu Zvezda Granda (FOTO)

KRATKA KOSA, BEZ DONJEG VEŠA: Ovako se Karleuša POJAVILA na prošlom finalu Zvezda Granda (FOTO)

- Pre nekoliko dana posetili smo prijatelje sa ćerkicom starom 16 meseci. Dete ko dete, počelo je da se igra i u jednom trenutku je otkinulo list sobne biljke. Svi smo se smejali jer je mlatila sa njim kao sa zastavom. Međutim naišla je komšinica i šokirana scenom, rekla da pozovemo Hitnu pomoć. U pitanju je bila difenbahija koja kod dece može da izazove ozbiljno trovanje, a od njenog soka čak i odrasla osoba može da zanemi na nekoliko dana - priča Bojana M. (32), kojoj su u Hitnoj pomoći rekli da umije dete, denzifikuje ruke i prati njeno stanje.

gušenje
gušenje
Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da tri do 10 odsto trovanja u praksi izazvano je gutanjem cvetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod dece ta brojka iznosi i do 50 odsto i nalazi se odmah iza trovanja lekovima i kućnim hemikalijama.

- Deca na prvom mestu ne treba da spavaju tamo gde je cveće, pre svega zbog alergena. Ako je biljka otrovna onda je opasnost višestruka, jer ne samo što mogu da udahnu njena isparenja, već mogu i da je pojedu. Roditelji moraju da paze, pogotovo kada su u gostima. Pre nego što kupe bilo kakvu biljku moraju dobro da se informišu, jer tako ozbiljno mogu da ugroze zdravlje svog deteta - kaže Milan Leković, pedijatar koji ukazuje na opasnost koja "vreba" od na izgled bezazlenih biljaka.

Difenbahija 

Ukrasna  biljka koja je vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanemi. Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva slepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži.

Hortenzija

Grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvetovi koji mogu biti beli, ružičasti  i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvet deluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cveta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

fikus
fikus
Foto: Shutterstock

Klivija

Sadrži likorin koji u visokim dozama može da izazove paralizu. U manjim dozama može da dovede do trovanja i povraćanja.

Flamingov cvet

Tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvetovima. Jedenje delova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe deluje na glas koji može da promukne. Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali  u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posetiti lekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

Paprat

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smete da držite u spavaćim sobama.

sobne biljke
sobne biljke
Foto: Shutterstock

Kroton

Ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je verovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mlečnu tečnost koja može da izazove iritaciju na koži. Ukoliko ta tečnost dospe u krvotok, može da dođe i do smrtnog ishoda.

Jagorčevina

Ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, podseća na ljubičicu na prvi pogled. U korenima dlačica na listovima nalazi se sekret primin. Ako imate osetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promene na koži.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd