fbpx
Skip to main content
kovid jezik

"OVAKO IZGLEDA KOVID JEZIK I SVE VIŠE LJUDI GA IMA" Lekar pokazao novi simptom kovida-19

Foto: Twitter printscreen/@timspector
rofesor Tim Spektor podelio je na Tviteru sliku "kovid jezika" kako bi, kako kaže, upozorio na "grozne nuspojave virusa".

Pored "kovid prstiju", sada se pojavio još jedan, novi simptom, a to je "kovid jezik". Jedan lekar pokazao je kako tačno izgleda.

Profesor Tim Spektor podelio je na Tviteru sliku "kovid jezika" kako bi, kako kaže, upozorio na "grozne nuspojave virusa".

Spektor je, naime, epidemiolog na King's koledžu u Londonu i on stoji iza Covid Symptom Study App istraživanja i sada kaže da su čirevi u ustima česta pojava kod kovida.

- Jedan od petoro zaraženih Kovidom imaće ređe simptome, poput osipa, ali i čireva u ustima. Kovid jezici i čirevi u ustima su simptomi koji su u sve većem porastu - upozorio je on na Tviteru.

Gabrijel Skali, epidemiolog sa Royal Society of Medicine za The Sun kaže da lekari već izvesno vreme primećuju učestalost "kovid jezika" i čireva u ustima kod pacijenata inficiranih korona virusom.

- Korona je vrlo problematičan virus, napada različite organe i izaziva različite simptome - kaže on, dodajući da je jedan od čestih simptoma aktutno oticanje jezika, što se stručnom terminologijom naziva glositis, odnosno zapaljenje jezika.

- Obično ga prati diskoloracija jezika, što zovemo "jagodasti jezik" - kaže on.

Promena boje jezika, uz bol, otok ili pojavu drugačije teksture često je simptom neke bolesti, ali može da bude i rezultat loše oralne higijene, pušenja ili nezdravih prehrambenih navika. S druge strane, jezik koji ima bele naaslage obično je izazvan namnoženim bakterijama i mrtvim ćelijama.

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-5 Beograd