fbpx
Skip to main content
policistični jajnici

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE POLICISTIČNE JAJNIKE: Ako OVO primetite, ODMAH se javite svom ginekologu!

Foto: Shutterstock
Večina i ne zna da ima sindrom policističnih jajnika, a to je zbog toga što je sindrom teško dijagnostifikovati.

Sindrom policističnih jajnika muči žene tokom reproduktivnih godina i rezultat je hormonalne neravnoteže.Večina ih i ne znaju da imaju sindrom policističnih jajnika, a to je zbog toga što je sindrom teško dijagnostifikovati.

Jedna od najčešćih vrsta hormonalnog problema je sindrom policističnih jajnika, reproduktivni problem koji pogađa između 8 i 20 posto žena. To se događa kada žene imaju višak androgena, ili muških hormona.

Srpska pevačica nakon bolnog razvoda UŽIVA U SUVOM LUKSUZU: Baškari se u hotelu od pet zvezdica - POGLED PUCA, a komentari pršte

Srpska pevačica nakon bolnog razvoda UŽIVA U SUVOM LUKSUZU: Baškari se u hotelu od pet zvezdica - POGLED PUCA, a komentari pršte

Najbolji trik za ČIŠĆENJE veš mašine: Stavila je ovo u bubanj i sva PRLJAVŠTINA je isplivala!

Najbolji trik za ČIŠĆENJE veš mašine: Stavila je ovo u bubanj i sva PRLJAVŠTINA je isplivala!

LEPRŠAVE LETNJE HALJINE ZA SVAKI DAN: 3 modne kombinacije Ane Ivanović za leto u gradu i na moru (FOTO)

LEPRŠAVE LETNJE HALJINE ZA SVAKI DAN: 3 modne kombinacije Ane Ivanović za leto u gradu i na moru (FOTO)

Kao što ime sugeriše, mnoge žene razvijaju ciste na jajnicima. Mnoge čak i ne znaju da imaju sindrom policističnih jajnika, a to je zato što se sindrom, kažu stručnjaci, pojavljuje kao kombinacija brojnih različitih simptoma i stoga je ovo stanje teško dijagnostifikovati.

Ovo su znakovi zbog kojih biste trebali da razgovarate sa svojim doktorom.

ginekolog
ginekolog
Foto: Shutterstock

Neredovne menstruacije

Ne sećate se kad ste imali zadnju menstruaciju? To bi mogao da bude znak policističnih jajnika. U dijagnostici se koriste tri glavna simptoma, a neredovna menstruacija je glavni znak. Ne samo da žene s policističnim jajnicima imaju visok nivo muških hormona, već i njihovi jajnici ne mogu da proizvedu dovoljno progesterona (ženski hormon) da bi imale normalan menstrualni ciklus.

Ne možete da se rešite akni (a niste u pubertetu)

Lice prepuno bubuljica je simptom broj 2 u dobijanju službene dijagnoze. Budući da hormoni u pubertetu često uzrokuju akne, razumljivo je da bi višak hormona uzrokovan ovim sindromom učinio isto.

Dlake na neočekivanim mestima

Ako imate malo dlaka na bradi, ne brinite. Nekoliko dlačica verovatno nije znak policističnih jajnika, ali ako "bujaju" na bradi, bokovima, gornjim usnama ili drugim mestima gde ne očekujete, posetite doktora.

dlake
dlake
Foto: Shutterstock

Preterana dlakavost, odnosno hirzutizam treći je glavni simptom sindroma policističnih jajnika.

Gubitak dlaka na mestima na kojima ne želite

Dok povišen nivo androgena može dovesti do dlakavosti na mestima na kojima ne želite, nažalost, to takođe može uzrokovati gubitak kose. Naime visoka koncentracija hormona dovodi do primetnog slabljenja korena dlake. Rast nivoa androgena utiče negativno na rast kose i izaziva alopeciju. To se ipak ne događa baš u svakom slučaju.

Ne možete da zatrudnite

Sindrom policističnih jajnika je vodeći uzrok neplodnosti. Kada vaše telo ne stvara dovoljno progesterona za potpuni menstrualni ciklus, dolazi do pretvaranja nerazvijenih jajašca u ciste. Ciste tada sprečavaju zdrava jajašca da putuju niz vaše jajovodne cevi do materice.

Ugojili ste se

Razmislite. Jeste li u jednom trenutku u vašem životu brzo i neočekivano dobili kilograme? Ovaj sindrom bi mogao da bude krivac, pogotovo ako vam je teško da sada izgubite te kilograme.

koža, bubuljice
koža, bubuljice
Foto: Shutterstock

Težina ne bi trebala biti jedini simptom za dijagnozu, ali može biti jedan od višestrukih znakova da se nešto događa. I policistični jajnici specifično uzrokuju debljanje u gornjem delu tela i stomaka.

Šta možete da učinite?

Ako ste primetili nekoliko simptoma - posebno neredovne menstruacije, akne i dlakavost - posetite lekara. Nažalost, nema standardnog lečenja i tretmani su vrlo personalizovani. Lekari trenutno predlažu kombinaciju lekova i promenu životnih navika kako bi se lečili simptomi koje imate.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd