fbpx
Skip to main content
Žena plače

Ovu PODMUKLU bolest ima sve više žena, a simptomi su kao kod GRIPA-ne ignorišite, posledice su KOBNE

Foto: Profimedia/ilustracija
Možda ste se uvek tešili da ste prehlađeni. Pozadina je mnogo ozbiljnija.

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda u našem organizmu. Ona predstavlja problem mnogim ženama, tačnije 12 miliona žena na svetu ima ubrzan/usporen rad štitne žlezde. Nalazi se na prednjoj strani vrata i u obliku je leptira. 

Hormoni štitaste žlezde utiču na rast i sazrevanje, povećavaju sintezu proteina, ubrzavaju razgradnju masti, imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema. Organizmu ne prija ni smanjen ni uvećan rad žlezde. U nastavku vam predočavamo simptome poremećenog rada štitnjače, kako biste prepoznali i otišli endokrinologu na pregled.

Konstantno ste loše volje

Kada štitna žlezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće. Može doći i do pojave agresije.

Zatvor

Poremećen rad štitne žlezde takođe utiče i na usporavanje probave, što dovodi do zatvora i težeg pražnjenja organizma.

muškarac obavlja nuždu na vc šolji
Foto: Profimedia

Previše spavate

Ukoliko osetite da ste previše ''usporeni'' to može biti zbog štitne žlezde! Dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka nekih telesnih funkcija, što vrlo često prouzrokuje pospanost.

Gubitak kose i suva koža

Lučenje premalo hormona štitne žlezde može dovesti do sušenja kože, čak iako napolju nije zima. S obzirom da je koža povezana sa dlakom, ni kosa nije pošteđena.

Nagli dobitak na težini

Hipertireoza (ubrzan rad žlezde) je često glavni uzrok gojenja, čak iako jedete istu količinu hrane kao i uvek. Može  se javiti u bilo kom životnom dobu, najčešće između 20-50 godine života, češće u žena. Najčešći uzrok u 70-80 odsto bolesnika jeste preterana aktivnost cele žlezde, uzrokovana autoimunim procesom, koji se još zove i difuzna toksična struma ili Gravesova ili Basedovljeva bolest. Hipertireoza može nastati i zbog povećanog lučenja TSH usled tumora, odnosno adenoma hipofize (sekundarni hipertireoidizam).  S druge strane, hipotireoza je uspored rad koji se manifestuje naglim gojenjem. 

Žene oboljevaju češće

Preko 200 miliona ljudi u svetu ima neki oblik oboljenja štitaste žlezde. U razvijenim zemljama sveta jedna osoba od 20 ima neki oblik tiroidnog poremećaja ili oboljenja, a 5-7 puta je češći u žena nego u muškaraca. Tiroidne bolesti su u najvećem broju slučajeva lečive i izlečive, ali ako se ne leče mogu da dovedu do teških poremećaja i smrti.

Bol u mišićima

Lučenje premalo hormona štitne žlezde uzrokuje bol u mimšićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima.

Aritmija

U slučaju preteranog lučenja hormona, može doći do lupanja srca.

Gubitak koncentracije i vrtoglavica

Ako vam je glava odjednom čudna na dodir i često imate vrtoglavicu, u vašem telu je previše hormona štitne žlezde.

Visok krvni pritisak

Kada žlezda nije dovoljno aktivna, dolazi do povećanja pritiska i nikakvi lekovi za njegovo sniženje ne rešavaju problem.

Bol u grlu i vratu

S obzirom da se štitna žlezda nalazi u ovom delu, nije ni čudo što i ovaj simptom može ukazivati da nešto niej u redu. Ukoliko primetite otok na vratu, odmah posetite lekara!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd