fbpx
Skip to main content
žena

Oslobađa HORMON SREĆE, detoksikuje, ČUVA VITALNOST i KOŽU! Ovu aktivnost NEĆETE OSETITI, a ODLIČNA je za telo!

Foto: Profimedia
Sve što je potrebno da se osećaš snažno!

Fizička aktivnost je nešto što je potrebno organizmu da bi ostao vitalan i kako bismo sačuvali vitalnost. Ipak, izlazak iz toplog kreveta i odlazak na trčanje ili u teretanu ne zvuči baš primamljivo. 

Ono što je potrabno da osvestite je da nije svaka fizička aktivnost jednako prijatna za svaku osobu. Ono što je potrebno je da pronađete upravo onu koja odgovara vašem telu i metabolizmu. 

Za početak biste mogli da počnete sa plivanjem koje ne samo da pokreće svaki mišić, već je dobro i za kožu, potrošnju kalorija i nema negativnih efekata u smislu bolova ili upala.

Uvodi vas u bestežinsko stanje

Ljudsko telo u vodi postaje veoma lagano. Ako ste u vodi do struka, imate utisak kao nemate oko 50 odsto svoje težine, a kada ste u vodi do vrata, osećate tek samo 10 odsto svoje težine. Baš zbog tog gotovo bestežinskog stanja boravak u vodi je prijatan i opuštajući, meditativan. Kao da se nalazite u svemiru.

Pevačica SIJALA KAO SUNCE u ovoj kombinaciji, ipak jedan NEUGLEDAN prizor, POKVARIO utisak! (FOTO)

Pevačica SIJALA KAO SUNCE u ovoj kombinaciji, ipak jedan NEUGLEDAN prizor, POKVARIO utisak! (FOTO)

Stavila je PARČE JAGODE u SAKSIJU punu zemlje, zalila, a DOBILA je nešto što će vas ODUŠEVITI! (VIDEO)

Stavila je PARČE JAGODE u SAKSIJU punu zemlje, zalila, a DOBILA je nešto što će vas ODUŠEVITI! (VIDEO)

more
more
Foto: Profimedia

Popravlja gustinu kostiju i tonus mišića

Divite se divnim vretenastim mišićima plivačica i širini ramenima u plivača. Ovo je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti koja aktivira celo telo – mišiće nogu, ruku, leđa, trbušnjake, a telo postaje fleksibilno i snažno. U vodi nema naglih pokreta, celo telo, svaki mišić pruža otpor vodi, a kosti i ligamenti ne trpe opterećenje. Idealno je za zglobno-mišićni sistem, posebno u slučaju neke tegobe, povoljno ako vas muči artritis.
Pola sata neke aerobne aktivnosti u vodi vredi kao 45 minuta iste aktivnosti na suvom. Povećava pokretljivost i elastičnost zglobova, a istraživanja su pokazala da plivanje doprinosi i gustini kostiju kod žena u periodu nakon menopauze, pa štiti od osteoporoze i drugih oboljenja koštanog sistema. Ukoliko ste povređeni, plivanje ubrzava oporavak.

Ublažava stres, popravlja raspoloženje

Plivanje smanjuje stres i tugu, a poboljšava san. Plivanje ima meditativni učinak sličan jogi. Dok plivate, usmereni ste na sopstveni ritam disanja, a pritom slušate šum vode koji dodatno opušta. Plivanje pomaže da dišete dublje, a time se smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, i automatski umiruje ceo organizam. Pri plivanju se otpušta hormon sreće – endorfin. Da pomenemo i bolju memoriju i mentalne funkcije.
Ako naslutite da stres preti vašem zdravlju, skočite u vodu i plivajte, plivajte, plivajte…

Plivanje
Plivanje
Foto: Profimedia

Skida kilograme, povećava energiju

Ništa ne sagoreva kalorije kao plivanje – za pola sata laganog plivanja možete sagoreti čak 200 kalorija, što je dvaput više nego što biste sagoreli hodanjem, a ukoliko plivate energično, sagorećete više nego trčanjem ili vožnjom bicikla.

Koža blista

E to važi samo na plivanje u morskoj vodi, voda u bazenu puna je hlora, koji koža baš i ne voli. Morska voda bogata je magnezijumom, natrijumom i kalcijumom, koji hrane kožu. Iskoristite boravak na moru da poboljšate izgled kože, a morska voda ima blagotvorno dejstvo i kod psorijaze ili ekcema i akni.

Čuva vitalnost i produžava život

Svaka telesna aktivnost je dobra, ali plivanje može i da produži život. Istraživanja sprovedena među više od 40.000 muškaraca starosti od 20 do 90 godina tokom 32 godine pokazala su da oni koji plivaju redovno imaju čak 50 odsto veće šanse da duže žive od onih koji trče ili hodaju.

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd