fbpx
Skip to main content
temperatura

Broj 4 može biti FATALAN, a svi to radimo: Ako imate TEMPERATURU ovih 10 stvari su OPASNE po život

Foto: Shutterstock
Loše navike za koje verujemo da nam pomažu!

Groznica - definisana kao privremeni porast telesne temperature preko 37,5 stepeni Celzijusovih  - uobičajeni je znak bolesti. Ali u poslednje vreme ovaj simptom privlači posebnu pažnju, jer može ukazivati na infekciju korona virusom.

Takođe može ukazivati i na neke manje ozbiljne tegobe, poput gripa. Bez obzira na poreklo, lekari upozoravaju šta ne bi trebalo da radite ako dobijete povišenu temperaturu.

1. Ne pijte određena pića

- Alkoholna, gazirana i pića sa kofeinom treba izbegavati kada imate temperaturu. Ona mogu prouzrokovati dehidraciju onda kada je najpotrebnije hidrirati organizam - kaže dr Paulin Džous, specijalista porodične medicine.

dete
Foto: Profimedia

2. Ne pregrevajte se

- Ne preterujte sa pokrivanjem ili garderobom i ne izlažite se toplotnim izvorima poput grejalica ili radijatora. Ovo može poremetiti termoregulaciju tela i pogoršati groznicu - kaže lekar dr Dimitar Marinov.

3. Ne udvostručujte doze lekova

- Antipiretici su efikasni za lečenje groznice, međutim, prekoračenje preporučene doze može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre - upozorava Marinov.

Pažljivo sledite uputstva na pakovanju svakog leka.

4. Ne gladujte

- Groznica ubrzava vaš metabolizam i treba vam više više kalorija iz hrane. Gladovanje može doslovno osakati vaš imunološki sistem - navodi dr Marinov.

Sirova hrana
Foto: Profimedia

5. Ne zaboravite da pijete vodu

- Groznica će ubrzati disanje, a time i pojačati gubitak tečnosti, a znojenje se povećava kako bi se telesna temperatura smanjila. Ovo može uzrokovati dehidraciju, što umnogome može pogoršati tok bolesti - kaže Ralf Holsvort, direktor kliničkih i naučnih istraživanja kompanije Essentia Water.

Važno je da budete hidrirani, zato obavezno pijte puno vode. Preporučeni dnevni unos tečnosti za muškarce je oko 3 litra i malo više od 2 litra za žene.

6. Ne dajte deci aspirin

- Odrasli mogu uzimati aspirin, ali postoji mogućnost da bi davanje aspirina deci ili tinejdžerima kada imaju virusnu infekciju moglo dovesti do potencijalno fatalnog stanja nazvanog Rejeov sindrom. To je redak poremećaj koji uzrokuje oštećenje mozga i jetre. Najčešće se primećuje kod dece, mada se to može desiti u bilo kom dobu - kaže Lin Poston, doktor medicine iz Invigor Medical iz Njujorka.

7. Ne lišavajte se sna

Vaš imunološki sistem tokom dana troši puno energije, pokušavajući da se bori protiv infekcije. Kada spavate, telo ima vremena da povrati tu energiju. Manjak sna može produžiti bolest.

Ispoštujte preporučenih sedam do devet sati sna svake noći kako biste osigurali odgovarajući odmor i vreme za izlečenje.

spavanje
Foto: Profimedia

8. Ne nastavljajte svoje uobičajene aktivnosti

Groznica je obično pokazatelj da ste bolesni.

- Potrebno je puno energije da bi se telo borilo protiv infekcije - kaže Poston. - Preusmeravanje te energije na druge aktivnosti može otežati borbu protiv infekcije.

Ostanite kod kuće dok barem 24 sata ne budete bez temperature. Obavezno uzmite dosta tečnosti i mirujte što više.

9. Ne tuširajte se hladnom vodom

Iako vam hladna voda može kratkoročno smanjiti temperaturu, to može dovesti do drhtavice.

- Mišići drhte da bi telesnu temperaturu podigli na novu tačku koju je postavio hipotalamus -  kaže Poston. - Hladna kupka je vrlo neprijatna i dovešće do toga da se mišići još više grče i pokušavaju ponovo da povise temperaturu.

Umesto toga, dovoljno je istuširati se toplom vodom. Vaše telo će početi da se hladi kako voda isparava. Zaustavite ili povećajte temperaturu vode ako počnete da osećate drhtavicu.

tuširanje
tuširanje
Foto: Profimedia

10. Nemojte automatski uzimati lekove da biste snizili temperaturu

- Groznica je simptom, a ne bolest. To je odgovor vašeg tela na infekciju. Ako podnosite temperaturu do 38 stepeni Celzijusa, ne uzimajte lekove, jer se tako suprotstavljate pokušaju tela da uspori replikaciju virusa ili bakterija - kaže Poston.

 

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd