fbpx
Skip to main content
pranje zuba

GREŠKA KOJU SVI PRAVE: Evo kada treba prati zube UJUTRU - navika koju svi imamo UNIŠTAVA zubnu gleđ

Foto: Shutterstock
Stomatolozi raspravljaju kako bi trebala izgledati jutarnja rutina.

Ako i vi, kao većina ljudi, čim otvorite oči morate imati spremnu kafu, možda je vreme da razmislite što još treba uključiti u jutarnju rutinu. Bilo da pijete čistu crnu kafu, vruću ili mlaku, sa šećerom ili s mlekom, jednu biste stvar treba da uradite pre nego što uzmete prvi gutljaj - operite zube.

Prema rečima Christine Meiners, stomatolozi neprofitne organizacije "CommuniCare Health Centers" trebali biste zube prati pre ispijanja kafe, jer ćete upravo tako sprečiti nakupljanje mrlja; ako ih operete, te mrlje se neće imati za šta uhvatiti i biće ih mnogo manje. Kiselost koja se stvara ispijanjem kafe čini gleđ osetljivijom na bilo kakva oštećenja, ali ako operete zube pre kafe, to ćete sprečiti. Meiners navodi kako zube nakon kafe ne morate prati ponovno, dovoljno je samo da ih isperete vodom. Dodaje i kako pranjem zuba nakon ispijanja kafe samo utrljavate kiselost u zube što može samo uzrokovati štetu i vaše zube učiniti osetljivijima.

četkica za zube
Foto: Profimedia

Ako ovu napomenu zaboravite i operete zube nakon prve kafe, neće se ništa preterano promeniti kada je u pitanju zdravlje zubi, ali svakako to ne biste trebali ponavljati jer će se pretvoriti u hronično stanje gde će doći do jakog oštećenja zubne gleđi.

Za one koji jednostavno ne mogu da zamisle da ne peru zube nakon prve kafe, stručnjaci savetuju da pričekate barem 30 minuta pre nego što četkicu uzmete u ruke.

- Vaša pljuvačka neutrališe kiselost u ustima, a nakon 30-ak minuta usna šupljina se vraća u prvobitno stanje i kiselost je kakva treba biti pa je pranje zuba četkicom u tom trenutku sasvim dobra odluka - dodala je Sonya Krasilnikov, stomatolog iz Njujorka.

Inače, pranje zuba četkicom, čišćenje koncem ili ispiranje vodicom, pa čak i korišćenje žvakaćih guma, može služiti kao osveženje usne šupljine, ali lekari savetuju da koristite one bez šećera kako bi se stimulisala proizvodnja pljuvačke, prirodnog zaštitnog faktora vaše usne šupljine.

pranje zuba
pranje zuba
Foto: Profimedia

 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd