fbpx
Skip to main content
toplomer, temperatura

OVIM GREŠKAMA samo produžavate i pogoršavate PREHLADU - Ne radite to!

Foto: Profimedia
Zalečite prehladu.

Koliko god se trudili, nije uvek jednostavno izbeći prehladu. Iako često traje do 5 dana, može biti vrlo iscrpljujuća.

Evo zašto se sporo oporavljate.

Trenirate

Vežbanje sigurno može poboljšati raspoloženje, ali to ne znači da ne trebate malo usporiti ako ste bolesni jer tako samo možete pogoršati stanje. Radite vežbe koje nisu tako intenzivne ako vam je začepljen nos ili kašljete, ali ako kašljete i imate temperaturu, neko vreme zaboravite na trening.

prehlada
prehlada
Foto: Profimedia

Govorite sebi da niste bolesni

Ako ste od onih koji veruju da se može snagom misli pobediti bolest, odustanite od toga. Praviti se da vam nije ništa može samo značiti da nećete usporiti i da ćete se vratiti svim navikama koje i inače negujete. Pre svega treba zapamtiti da možete zaraziti i druge ljude ako idete u teretanu, a i vašem je organizmu potreban odmor kako bi se borio protiv virusa.

Ne spavate dovoljno

Možda je san na dnu liste stvari koje se moraju uraditi, i sve je više onih koji ne spavaju dovoljno, ali prema savetima centra za prevenciju i kontrolu bolesti, ako ste bolesni, san je apsolutno potreban.

San
Foto: Profimedia/ilustracija

Uživate u omiljenom koktelu

Zaboravite na mit da alkohol uništava bakterije, a svakako bi ga trebalo izbegavati ako ste bolesni.  Alkohol će uticati i na san, što je ključni deo oporavka.

Ne kontrolišete stres

Stres plus bolest su recept za katastrofu jer će prolongirati bolest, a i oporavak zbog proizvodnje hromona stresa koji će uticati na imunološki sastav. Male količine stresa nemaju velik uticaj, ali ako se radi o onome koji je prisutan stalno, tu već dolazi do problema. Pokušajte da se odmarate što više možete i bavite se aktivnostima koje vas opuštaju.

Poznati doktor odgovara: Da li postoji IMUNITET PROTIV KORONE?

Poznati doktor odgovara: Da li postoji IMUNITET PROTIV KORONE?

TUŠIRANJE HLADNOM VODOM podiže imunitet, smanjuje stres i usporava starenje

TUŠIRANJE HLADNOM VODOM podiže imunitet, smanjuje stres i usporava starenje

FARBATE KOSU SAMI KOD KUĆI? Stručnjaci objašnjavaju je li bolje bojiti je dok je MOKRA ILI SUVA

FARBATE KOSU SAMI KOD KUĆI? Stručnjaci objašnjavaju je li bolje bojiti je dok je MOKRA ILI SUVA

Ne pijete dovoljno tečnosti

Količina vode koju unosite u organizam postaje važan faktor kada ste bolesni. Važno je i piti zdrave napitke, a to se većinom odnosi na čajeve i vodu, ali i supu. Studije pokazuju kako ćete takvim navikama skratiti tok bolesti i brže se oporaviti.

Nazalni dekongestivi -  koristite previše

Sigurno da će oni pomoći ako se osećate loše, čak će pomoći i da bolje spavate, što može uticati na tok bolesti. No, ako koristite više nego je potrebno, stanje se može samo pogoršati pa budite pažljivi.

Prehlada
Foto: Profimedia

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd