fbpx
Skip to main content
Lečenje kod kuće

PREHLADA ILI KORONA: Evo kako ćete RAZLIKOVATI ova dva stanja, PRVI SIMPTOMI su od presudnog značaja

Foto: Profimedia
Drugačiji su...

Kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišičima, malaksalost-simptomi koji se javljaju kod većine virusnih oboljenja, takođe kod obolelih od prehlade i COVID-19 infekcije. Kako razlikovati ove bolesti i koje su sličnosti i razlike? Prehlada i COVID su bolesti respiratornog trakta virusnog porekla. Vrlo su infektivne i lako se prenose sa jedne na drugu osobu.

prehlada
prehlada
Foto: Profimedia
UNIŠTAVA BAKTERIJE U GRLU: Ova HRANA GREJE, jača organizam, DEZINFIKUJE i oporavlja

UNIŠTAVA BAKTERIJE U GRLU: Ova HRANA GREJE, jača organizam, DEZINFIKUJE i oporavlja

DVA SATA LEŽALI U KREVETU SA MRTVOM BEBOM, A ONDA SE DOGODILO ČUDO: Lekar ih uveravao da su ZAKASNELI REFLEKSI nakon smrti a onda se dogodilo nešto NEZAMISLIVO

DVA SATA LEŽALI U KREVETU SA MRTVOM BEBOM, A ONDA SE DOGODILO ČUDO: Lekar ih uveravao da su ZAKASNELI REFLEKSI nakon smrti a onda se dogodilo nešto NEZAMISLIVO

Glumica SMRŠALA 25 KILOGRAMA posle POROĐAJA: Nikada NE JEDE ove namirnice, VITKA je, a IMUN

Glumica SMRŠALA 25 KILOGRAMA posle POROĐAJA: Nikada NE JEDE ove namirnice, VITKA je, a IMUNITET joj je JAK

Simptomi prehlade započinju znatno brže, naglo, kraće traju i slabijeg su intenziteta. Oni su veoma blagi do umereni, a komplikacije su veoma retke. Kod COVID-19, period inkubacije je 2- 14 dana, u proseku 5-7 dana. Za razliku od prehlade, COVID-19 daje vrlo raznoliku kliničku sliku, od asimptomatskih slučajeva koji imaju minimalne simtome ili ih uopšte nemaju i koji su značajni prenosioci bolesti, do veoma teške kliničke slike i znatno ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Komplikacije se najčešće javljaju prve dve nedelje od početka simptoma. Simptomi obe bolesti su vrlo slični ali ipak postoje odredjene razlike.

Povišena temperatura je jedan od najčešćih simptoma i javlja se kod najvećeg broja bolesnika obolelih od COVID-19 . Visoka temperatura je uvek prisutna u slučajevima srednje teškog i teškog oblika bolesti, i može trajati više dana, često i 15 dana od početka bolesti.

Obično je dužina trajanja povišene temperature u korelaciji sa težinom bolesti. Kašalj kod COVID-19 je suv i po pravilu pratilac zapaljenja pluća.

toplomer, temperatura
toplomer
Foto: Profimedia

Suv kašalj vrlo često prati otežano disanje. Ono izaziva osećaj straha i ugroženosti i udruženo je sa zamaranjem, koje kod ovih pacijenata često perzistira i više nedelja od iščezavanja ostalih simptoma. Osim tegoba od strane respiratornog trakta, kod obolelih od COVID-19 su često zahvaćeni i ostali sistemi organa.

Najčešći nerespiratorni simptomi su: dijareja (kod 5-30% pacijenata prema razlicitim podacima), konjuktivitis, zahvaćenost jetre i bubrega, promene na endotelu krvnih sudova i sklonost ka trombozi.

Kod obolelih od prehlade kod kojih su dominantni kijavica i sekrecija iz nosa, mijalgija (bolovi u mišićima), glavobolja i gušobolja.

Mere zaštite koje se savetuju su: nošenje zaštitne maske po već utvrdjenim propisima, pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, izbegavanje kontakta sa obolelim osobama, dezinfekcija i čišćenje okolnih predmeta , mere samoizolacije, izbegavanje dodirivanja sluzokože očiju, nosa i usta.

 

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd