fbpx
Skip to main content
debele nadlaktice

PROFESIONALNA PLIVAČICA: Vrlo malo sam jela, a stalno sam se debljala - otkrili su da je razlog...

Foto: Profimedia
Sanja je bila veoma zabrinuta zbog onog što joj se dešavalo...

Nakon majčine smrti počela sam osećati strašan umor, bila sam nervozna, a trening nisam mogla izdržati. Dijagnoza je bila hipotireoza. Puno toga sam promenila, ispričala je Sanja

Tuširate se sa SOČIVIMA? Više vam neće pasti na pamet kad čujete KOLIKO je opasno!

Samo sam se debljala, a jako malo sam jela. Sa 66 kilograma sam došla na 90 u samo nekoliko meseci, priča plivačica Sanja Jovanović kako je počela njena bitka s hipotireozom, odnosno usporenim radom štitnjače.

PAMETNI TAMPONI: Otkrivaju polne i druge bolesti a mere I PLODNOST!

- Nakon smrti majke 2010. godine počela sam osećati strašan umor, malaksalost, bila sam nervozna, a trening nisam mogla izdržati. Uz sve to počela sam se jako debljati iako sam malo jela - kaže Dubrovčanka Sanja Jovanović, plivačica koja se s hipotireozom susrela sa samo 23 godine.  Veruje kako je razlog njenoj tegobi, uz lošiju ishranu, bila velika količina stresa s kojim se svakodnevno nosila.

- Bila sam pod strašnim stresom još u vreme majčine bolesti, a budući da se profesionalno bavim sportom, stres je nemoguće izbeći. Danas se puno bolje nosim sa stresom, zrelija sam i pametnija. Mislim da, što smo stariji, to smo zreliji i otporniji - kaže.
Jasno joj je tad bilo da s njenim telom nešto nije u redu. Imala je sreće, kako kaže, jer je njen trener odmah prepoznao simptome koje je imala.

Sanja Jovanović
Sanja Jovanović
Foto: Youtube Printscreen/Moja Rijeka

Ipak je štitnjača kraljica tela, kaže Sanja

- U aprilu sam osetila da nešto ne valja pa me trener pustio na odmor preko leta jer je mislio da sam psihički loše zbog svega što mi se dogodilo. Vratila sam se u septembru sa 89 kilograma. Nisam mogla ni hodati ni disati. Tad smo zaključili da je verojatno problem u štitnjači. Odmah sam potražila stručnu pomoć te se pokazalo da smo bili u pravu. Počela sam sa svakodnevnom terapijom i trebalo mi je godinu i po da izgubim kile i vratim se u formu. Sportska karijera mi je u tim trenucima bila upitna - rekla je Jovanović.

Kakva god dijagnoza bila, nije ju lagano prihvatiti. Činjenica da nešto u telu više ne radi kako treba nije ugodno saznanje, ali s time se treba naučiti nositi.

ČUVAJ IH SE: Tvoji omiljeni napici OPASNO goje!

- Sve mi je to jako teško padalo, plašilo me. Ipak je štitnjača kraljica tela. Najviše su me plašile stalne oscilacije u raspoloženju. Malo sam bila vesela, malo plakala pa vrištala. Bilo je neizdrživo - priseća se Sanja.

Kaže kako je promenila način prehrane i to, uz redukovanje stresa, smatra zaslužnim za poboljšanje svog stanja.
- Fokusirala sam se na zdravo. Počela sam jesti puno voća i povrća, pretežno kuvano. Izbegavam prženo i pohovano, čips i slično. Ugljene hidrate prvih godinu dana uopšte nisam jela. Trudila sam se izbaciti što je više moguće šećera. Kroz dan imam četiri-pet obroka, međuobroke u kojima je uvek voće, a ne jedem nakon šest sati popodne - kaže.

Voće, povrće, prirodni sok, zdravlje, dijeta
Foto: Profimedia/ilustracija

Naučila je slušati telo i život je prilagodila mogućnostima svog organizma u to vreme.
- Počela sam se dobro osećati, zdravije sam jela, puno i dobro spavala i sve se složilo. Danas više ni lekove ne pijem, a zdravom isranom i srećnim i ispunjenim životom održavam dobro stanje - zaključuje s osmehom Sanja.

Skoro sam odustala

Bila sam tužna i umorna. Godine 2010. i 2011. rezultati su bili katastrofa. Bilo je ili ću odustati ili ću stisnuti i ići dalje, no ja sam nekako više odustajala. Nisam imala snage.  No 2011. se sve nekako počelo normalizirati, kile su same počele padati, a ja sam mogla sve intenzivnije trenirati i vratiti se u svoju rutinu prije bolesti. Tek 2012. godine se sve posložilo - prisjetila se Sanja. Sljedeće godine srušila je i rekord Mediteranskih igara na 50 m leđno. 

Priuštim sebi s vremena na vreme neku "lošu" hranu, ali nakon toga dva-tri dana strogo pazim. Odmah se vidi.

Top 5 saveta za kontrolu štitnjače Sanje Jovanović:

Ova jednostavna vežba za stopala rešava MNOGO zdravstvenih problema, a mogu je raditi baš SVI!

1. Smanjite stres

Iako ga je danas nemoguće izbeći, važno je smanjiti ga što više i sebe staviti na prvo mesto. Usredsredite se na sebe i budite sami sebi dovoljno važni, savetuje Sanja.

Žena pod stresom
Foto: Profimedia

2. Zdrava ishrana

Važno je šta unosimo u sebe. Ishranu temeljim na kuvanom povrću i voću. Ugljene hidrate uopšte nisam jela prvih godinu dana. Ako sebi priuštim vrećicu čipsa, idućih par dana jako pazim, kaže.

3. Kvalitetan san

Kvalitetan i redovan san neverovatno je važan. Svake noći spavam minimalno od sedam do osam sati. San je telu potreban da se obnovi te da ga ne stavljam u nepotreban stres.

Evo zašto bi trebalo da PERETE ZUBE U MRAKU

4. Četiri ili pet redovnih obroka

Svaki dan imam 4-5 redovnih, kuvanih obroka i dva međuobroka koji obavezno sadrže voće. Izbegavam masno, prženo i teško, a nakon 18 sati ne jedem, rekla je Sanja.

5. Slušajte svoje telo

S godinama sam naučila slušati svoje telo i njegove potrebe. Ono je uvek bilo u pravu. Sebe sam stavila na prvo mesto. Pazim na sebe, srećna sam i ispunjena, govori. 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd