fbpx
Skip to main content
grudi

"Ova HRANA povećava RIZIK od RAZVOJA RAKA!" Doktorka UPOZORILA na bolest i SIMPTOME koji se ne IGNORIŠU

Foto: Profimedia
Odmah se obratite lekaru!

Doktorka Ljerka Eljuga, specijalista onkologije i radioterapije otkrila je nekoliko važnih podataka o raku dojke i koje su to posledice nezdravog životnog stila, koje mogu dovesti do razvoja bolesti. 

Doktorka je svoje obrazovanje posvetila dijagnostici raka dojke, kao i lečenju ove bolesti. 

Par POSLE PRELEŽANE KORORNE KORONE saznao JEZIVU DIJAGNOZU: Žena opipala 3 kvržice, a mužu na skeneru PLUĆA uočili TEŽAK poremećaj

Par POSLE PRELEŽANE KORORNE KORONE saznao JEZIVU DIJAGNOZU: Žena opipala 3 kvržice, a mužu na skeneru PLUĆA uočili TEŽAK poremećaj

Vaga da IZBEGAVA ALKOHOL, Strelac ima ZDRAVSTVENE PROBLEME: Dnevni horoskop za SUBOTU je tu

Vaga da IZBEGAVA ALKOHOL, Strelac ima ZDRAVSTVENE PROBLEME: Dnevni horoskop za SUBOTU je tu

Faktori rizika

- Svi mi koji živimo u razvijenijem delu sveta možda mislimo da se hranimo zdravo, ali budimo iskreni – način života, količina posla, ali i sedenje na poslu i kod kuće, nedostatak vremena i volje za pripremu zdravih obroka, potreba za brzom hranom, a niko pritom ne razmišlja da namirnice koje naručujemo dostavom u sebi imaju jako puno skrivenih sastojaka, šećera i masti, na primer - otkrila je doktorka. 

devojka
devojka
Foto: Profimedia

- Osim što će takav stil života utiecati na povećanu telesnu težinu, važno je znati da masti koje gomilamo u telu zapravo deponija štetnih supstanci koje dodatno ometaju rad jetre, glavnog prerađivača štetnih supstanci i otpada. Iz masti se izdvaja i hormon estrogen koji može negativno utiecati na tkivo dojke i maternice - objasnila je doktorka. 

- Često zanemarujemo činjenicu da određena (loša) prehrana povećava rizik obolevanja od raka. Na razvoj malignih ćelija imaju velik utiecaj slobodni radikali, a sustav obrane je u antioksidansima koji štite zdravu ćeliju i pomažu izlučiti štetne supstanci - kaže Eljuga.

- Vitamini C, E i beta-karoten su jaki antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću. Konzumacija alkohola, nedostatak telesne aktivnosti, duvanski dim… sve su to štetne supstance. Telesnom aktivnošću žena smanjuje nivo estrogena u telu, a isto tako se povećava delotvornost imunološkog sastava. Neka istraživanja tvrde kako se čak 25 posto raka dojke može smanjiti redovitom telesnom aktivnošću - otkrila je doktorka. 

doktorka
doktorka
Foto: Profimedia

Osim kvržica, ovo je jedan od prvih simptoma

- Najpre, 50 posto pacijentkinja dolazi zbog napipane kvržice, bolnih dojki, uvučene bradavice ili iscedka iz bradavice. Prema promeni koju utvrdimo, odlučujemo se za adekvatnu dijagnostičku metodu da bismo utvrdili i odbacili sumnju. Poneka upala dojke može biti simptom koji prikriva karcinom, stoga se svaka upala mora shvatiti ozbiljno. Nakon provedene antibiotske terapije molim da se pacijentkinja javi nakon mesec ili dva na kontrolni pregled kako bismo bili sigurni da je bila reč samo o upali - kaže doktorka Eljuga. 

Uticaj genetike

- Genetska predispozicija je važna, ali ne utiče u tako velikom delu, samo u 5-10 posto slučajeva igra ulogu u nastanku raka dojke. Naravno, sa majčine je strane važnija predispozicija, ali nešto je manji uticaj i sa očeve strane - otkrila je doktorka. 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-5 Beograd