fbpx
Skip to main content
rak kože

MORATE BRZO REAGOVATI: Ako primetite OVE PROMENE NA KOŽI, obavezno se javite DERMATOLOGU!

Foto: Shutterstock
Može se javiti u svim oblicima i veličinama.

Rak kože je najčešći oblik karcinoma kože, do kojeg najčešće dolazi ukoliko se preterano i bez odgovarajuće zaštite izlažete suncu. UV zraci prolaze kroz kožu i s vremenom izazivaju njena oštećenja, te se na koži javljaju različite promene.

Lice, vrat, leđa i ekstremiteti su najviše izloženi suncu, pa se promene uglavnom javljaju na tim mestima. Iako se rak kože najčešće javlja kod osoba starijih od 50 godina, može se javiti u bilo kojem drugom dobu.

ISTRAŽIVANJE OTKRIVA: Žene koje su radile OVO imaju najmanje seksualnih problema

ISTRAŽIVANJE OTKRIVA: Žene koje su radile OVO imaju najmanje seksualnih problema

JAČA KRVNE SUDOVE I SMANJUJE RIZIK OD INFARKTA: Zbog ovog ČAJA ćete preporoditi sve ORGANE U TELU

JAČA KRVNE SUDOVE I SMANJUJE RIZIK OD INFARKTA: Zbog ovog ČAJA ćete preporoditi sve ORGANE U TELU

Ovo je KUĆA DALILE I DEJANA: Nakon njene JAVNE PREVARE isplivale FOTOGRAFIJE sa GRADILIŠTA, imali su velike planove

Ovo je KUĆA DALILE I DEJANA: Nakon njene JAVNE PREVARE isplivale FOTOGRAFIJE sa GRADILIŠTA, imali su velike planove

Rak kože spada u vrstu karcinoma koja se najbolje leči ako se na vreme prepozna, ipak broj dijagnostikovanih slučajeva svih oblika raka kože je u stalnom porastu.

rak kože, mladeži
Foto: Shutterstock

Kako je svest ljudi na niskom nivou, potrebno je što češće govoriti o ovom problemu kako bi osobe s karcinomom kože imale što veću šansu za njegovo rano otkrivanje.

Sam pojam "rak kože" odnosi se na nekoliko oblika ovog tumora, a svaki od njih se manifestuje na različite načine, ima drugačiju kliničku sliku i zahteva različit terapijski pristup.

Simptomi raka kože obično počnu kao sitne smeđe ili crne pege po telu, kod žena najčešće na listu noge, a kod muškarca kao mladež na leđima. Nastaju na prethodno zdravoj koži, ali kod oko 30 % pacijenata mogu da se jave na mestu prethodnog mladeža.

S vremenom taj mladež raste i mijenja se. Melanome nije lako prepoznati na prvi pogled jer vrlo često izgledaju kao obični mladeži. Zato treba da obratite pažnju na neke znakove, a vrlo korisno za prepoznavanje potencijalnih melanoma je takozvano ABCDE pravilo:

  1. da li je promena na koži asimetrična
  2. ima li nejasne ili izreckane granice
  3. menja li boju
  4. da li je prečnik veći od 6 milimetara
  5. da li se s vremenom menjaju veličina, oblik, boja ili ponašanje

rak kože, mladeži
Foto: Shutterstock

Simptomi kao što su svrab i krvavljenje su glavni znak maligniteta. Pojava bilo koje nove promene na koži koja je prethodno izgledala normalno kod osoba starijih od 40 godina smatra se sumnjivom, te je potrebno obavezno da se konsultuje sa dermatologom. 

Ne treba oklevati ni odlagati odlazak kod lekara jer melanom može vrlo brzo da raste i da se širi na unutrašnje organe. Zbog ovoga je neophodan neodložan tretman, najčešće hirurška intervencija.

Dakle, ako primetite sumnjivu promenu na koži najvažnije je da je što pre pregleda lekar, najbolje dermatolog. Rana dijagnoza značajno povećava šanse za potpuni oporavak.

Ako se terapija odlaže, stanje se neminovno pogoršava, u nekim slučajevima dovodi do kozmetičkih oštećenja, ali i po život opasnih komplikacija. Ne dozvolite da odlaganje smanji vaše šanse za pozitivan ishod.

Prevencija raka kože

Lakše od drugih oblika raka može se izbeći upravo rak kože, jer se može videti i rano otkriti, a glavni faktor rizika - izlaganje UV zracima - možete da kontrolišete.

Nosite adekvatnu odeću, leti izbegavajte direktno izlaganje suncu zračenja između 11 i 15 časova, sklonite se u hlad i redovno upotrebljavajte sredstva za zaštitu. Osobe svetlih očiju i svetle kože, koja lako izgori i teško pocrni, sa riđom ili plavom kosom izložene su najvećem riziku od razvoja raka kože.

rak kože, mladeži
Foto: Shutterstock

Posebnu pažnju posvetite zaštiti dece, jer preterano izlaganje suncu tokom detinjstva povećava šansu za razvoj raka tokom života.

Sekundarna prevencija obuhvata otkrivanje karcinoma kože u najranijoj fazi, čime se omogućava bolja terapija. Sekundarna prevencija provodi se redovnim samopregledima kože, poznavanjem sopstvenih faktora rizika i redovnim posetama dermatologu.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd