fbpx
Skip to main content
BiVits

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

Foto: Shutterstock
Važno je da u ovom periodu dodatno povedemo računa o sebi i našem zdravlju.

Mnogi ljudi imaju osećaj da su stalno umorni, posebno tokom prelaska sa zime na proleće. U tom periodu često osećamo i dodatan stres zbog čega najviše ispašta naše telo. Osim što ne vodimo dovoljno računa o ishrani, loš životni stil počinje da se odražava i na našu kožu, kosu i nokte. 

Upravo zbog toga je važno da u ovom periodu dodatno povedemo računa o sebi i našem zdravlju. U suprotnom, to će se odraziti i na naš izgled pa će nam kosa izgubiti sjaj, nokti će oslabiti, a koža će nam biti bleda i suva.

Kako bismo to sve sprečili potrebno je da povećamo unos određenih vitamina i minerala, a oni koji će nam pomoći da imamo lepu kosu, jake nokte i zdravu kožu su, pre svega, vitamin C, cink i kompleks vitamina B.   

Vitamin C se koristi kako bismo se rešili hronične iscrpljenosti i umora. Antioksidans poput vitamina C obezbeđuje i zaštitu od slobodnih radikala i može da uspori proces starenja. Takođe, vitamin C ima veliku ulogu u stvaranju kolagena što je od presudne važnosti za zdravu kožu.

Kada je reč o cinku, on je organizmu potreban za obavljanje mnogih bioloških procesa, među kojima je i stvaranje proteina u noktima i kosi što doprinosi njihovom zdravlju.

Osim toga, kombinacija cinka i vitamina C podržava i jača funkcije imunog sistema, ali i ubrzava proces regeneracija ćelija. Takođe, ova kombinacija doprinosi normalnoj produkciji kolagena i povećanju elastičnosti kao i jačanju integriteta kože, kose i noktiju.

Vitamini B grupe su takođe važni za održavanje zdravlja kože, kose i noktiju. Oni pomažu koži da ostane lepa i zdrava, noktima da budu čvrsti, a kosi da bude meka i sjajna. Iako se pravilnom i uravnoteženom ishranom može obezbediti dovoljan unos, dopuna B vitamina često je potrebna. Na manjak vitamina B grupe mogu da ukažu i problemi sa kosom, kožom i noktima. Dovoljnim unosom vitamina B možemo da zaobiđemo neke učestale gnjavaže kao što su lomljivi nokti.
 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd