fbpx
Skip to main content
Fit Pass

SAMO DESET PONAVLJANJA! Krenite sa OVIM vežbama danas i do juna ćete imati NOVO TELO

Foto: Promo
Kako biste svakodnevno bili u formi, u nastavku ćemo vam predstaviti vežbe koje bi trebalo da uključite u vašu svakodnevnu rutinu

Gojaznost je hronični poremećaj koji je poslednjih decenija uzeo maha. Konkretno u Srbiji, svaka druga odrasla osoba ima višak kilograma, a to je skoro 58%, dok prognoze govore da će do 2020. godine 44% muškaraca i 31% žena biti gojazno.

Ovakvi porazni podaci su delom posledica nedovoljne informisanosti o važnosti fizičke aktivnosti po zdravlje čoveka. Neosporan je značaj sporta i fitnesa na fizičko i mentalno stanje. Bez obzira na vaše godine starosti ili percipiranu fizičku sposobnost, neke vežbe su must u bilo kojem dobu ili stanju kondicije. Ove funkcionalne vežbe zapravo oponašaju naše pokrete u svakodnevnom životu i jačaju leđa, kukove i celokupno držanje, čime se smanjuje pritisak na leđa i kolena.

Kako biste svakodnevno bili u formi, u nastavku teksta ćemo vam predstaviti vežbe koje bi trebalo da uključite u vašu svakodnevnu rutinu. Preporučujemo da ih radite u 10 ponavljanja i to od 10 do 12 serija. 

Čučnjevi
Foto: Promo

#1 Čučnjevi

Za čučnjeve važi uvreženo mišljenje da su dosadna vežba, međutim, mogu postati i te kako zanimljiva ako ih izvodite sa tegovima ili manjim bućicama. Međutim, čučanj je apsolutno korisna vežba koja aktivira sve mišićne grupe, a ujedno poboljšava stabilnost i ravnotežu. Prilikom njenog izvođenja, raširite noge u širini ramena, uzmite jednu ili dve bućice, polako čučnite, bez savijanja leđa i vratite se nakon nekoliko sekundi u početan položaj. Vodite računa da težinu držite u petama dok gurate kukove nazad. Vežbu možete raditi kako ujutru, tako i uveče.

Iskorak
Foto: Promo

#2 Iskorak

Ova vežba se mora naći u vašoj svakodevnoj rutini, bez ikakvih izgovora. Smatra se jednom od najefikasnijih vežbi za vaše noge gde se početnicima savetuje da je izvode bez opterećenja. Radite obe strane u nekoliko ponavljanja, u pet serija. U uspravnom položaju, iskoračite jednom nogom napred, sve dok skoro koleno zadnje noge ne dotakne tlo. Vodite računa da vežbu izvodite dok su vam leđa prava.

Sklekovi
Foto: Promo

#3 Sklekovi  (muški ili ženski)

Prepoznatljiva vežba, izuzetno korisna za celokupnu muskulaturu. Ženski su svakako lakši za izvođenje, a poenta je u stabilnom osloncu, odnosno da vam stomak ’’ne propadne’’ dok se spuštate ka zemlji. Stavite ruke na pod malo šire od vaših ramena, polako savijajte vaše laktove i spuštajte telo ka podu, vodeći računa da vam leđa ostanu prava. Isto tako, ovu vežbu ponavljajte koliko možete, ali bez preterivanja.

Izdržaji
Foto: Promo

#4 Izdržaji

Ko god je radio izdržaje, svestan je efikasnosti ove vežbe. U svetu je već usvojen takozvani ’’sistem 28 dana’’ u sklopu kojeg tokom 28 dana izvodite izdržaje, postepeno povećavajući broj sekundi (odnosno izdržaje). Poenta jeste da vam leđa ostanu prava i da ne posustajete kada osetite da vam ’’klecaju’’ kolena. Ova vežba umnogome poboljšava držanje celog tela, ojačava mišiće i ’’stešnjava’’ višak masnih naslaga na kritičnim tačkama.

Sve ove discipline su vam dostupne i sa personalizovanom FitPass karticom koja predstavlja jedinstveni sportski koncept koji neguje trend fizičke kulture na autentičan način. U FitPass sistemu može se birati između 650 sportskih objekata, 60 disciplina (teretane, ples, joga, bazeni, tenis, pilates, grupni treninzi, spa, biciklizam, kuglanje…) u preko 25 gradova širom Srbije, kao i na teritoriji Bosne i Hercegovine. Sve detaljne informacije o FitPass konceptu možete pronaći na zvaničnom sajtu u nastavku: https://fitpass.rs/

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd