fbpx
Skip to main content
uložak

Da li vam se pojavljuje SMEĐI ISCEDAK PRE MENSTRUACIJE? Ginekolog upozorava, OVO SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

Foto: Profimedia
Menstruacija može dosta reći o vašem zdravlju

Menstruacija može dosta reći o vašem zdravlju, ali i pružiti detaljan uvid u hormonalnu ravnotežu tela.

Mnogim ženama se događa kako nekoliko dana pre menstruacije imaju smeđi iscedak, a sada ginekolog pojašnjava o čemu se radi.

NAJGORI MUŽEVI po horoskopu: Teško onima koje se za njih udaju, SAMO SEBE VOLE

NAJGORI MUŽEVI po horoskopu: Teško onima koje se za njih udaju, SAMO SEBE VOLE

Budite se NADUTOG LICA I PODOČNJAKA? Ovo su trikovi da se BRZO i efikasno rešite otečenosti

Budite se NADUTOG LICA I PODOČNJAKA? Ovo su trikovi da se BRZO i efikasno rešite otečenosti

Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i akušerstva na jednom formu objasnio je o čemu je reč.

 - Smeđi iscedak koji ste primetili nekoliko dana pre početka očekivane menstruacije ne predstavlja ništa opasno. On je najčešće znak da postoji poremećaj u radu jajnika, odnosno poremećaj menstrualnog ciklusa. Svakoj ženi se takvo što može dogoditi od vremena do vremena. Očekivana menstruacija nakon takvog krvarenja može ”uraniti” ali i ”zakasniti”. Krvarenje može biti i drugačije nego ste navikli da je uobičajena menstruacijanapisao je on.

Osim toga, ginekolozi napominju kako se u ovom slučajno obično radi o krvi koja se duže vremena zadržala u materici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

menstruacija
menstruacija
Foto: Profimedia

Obratite pažnju i na ovu boju:

Svetlo crvena boja

Ova boja menstruacije može ukazivati na nizak nivo estrogena u telu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Istraživanja su pokazala kao intenzivno vežbanje u teretani može razinu estrogena i tako uticati na menstrualni ciklus. Ovu boju menstruacije i smanjenu količinu menstrualne krvi može uzrokovati uzrokovati loša ishrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu.

Vodenasta

Ovakva menstruacija može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih materija u organizmu. "Belkasta, razređena mesečnica može biti znak teške anemije", tvrdi ginekolog Alisa  Djuk.

U sluačaju da se kroz 2 ili 3 ciklusa stvari ne poprave, obavezno kontaktirajte lekara.

menstruacija
Foto: Profimedia

Gusta i sa ugrušcima

Ovakva menstruacija može biti simptom niskog nivoa progesterona i vrlo visokog nivoa estrogena. Djuk smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vreme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd