fbpx
Skip to main content
Umor

STALNO STE UMORNI? Evo šta je važno da biste PODIGLI nivo ENERGIJE i vratili SNAGU telu! (FOTO)

Foto: Profimedia
Povratite energiju za samo par minuta dnevno

Ukoliko spavate više od osam sati dnevno ali ipak osećate umor, pad energije i nemate snage za redovne dnevne aktivnosti, vreme je da unesete promene u svakodnevnu rutinu. Navike su ono što vaš dan čini organizovanim i daje vam pravac, zato se potrudite da te navike budu zdrave i da doprinose zdravlju. Jednom stečena zdrava navika, predstavlja najveću investiciju koju možete započeti. 

KAKVA DRAMA U B GRUPI: Španci i Portugalci se namučili, ali remijima prošli dalje (VIDEO+FOTO)

Vežbanje i fizička aktivnost snabdevaju tkiva kiseonikom i hranljivim materijama i pomažu vašem kardiovaskularnom sistemu da funkcioniše efikasnije. A kad vam srce i pluća rade efikasnije, imate više energije da obavljate svakodnevne obaveze. Izaberite onu aktivnost koja vam najviše prija i znajte da ne morate da budete satima u teretani, dvadesetak minuta plivanja, šetnje, trčanja i bar blagog istezanja napravićete veliku promenu.

NEKOLIKO RAZLOGA ZBOG KOJI JE PREPORUKA DA POČNETE DA VEŽBATE JOŠ DANAS.

DEZERT KOJI ĆE VAM ULEPŠATI DAN: Osvežavajuća voćna salata koja ima samo 80 KALORIJA!

Ljudi ćaskaju u teretani
Foto: Profimedia

DEZERT KOJI ĆE VAM ULEPŠATI DAN: Osvežavajuća voćna salata koja ima samo 80 KALORIJA!

BOLJE RASPOLOŽENJE I OSLOBAĐANJE OD STRESA

Jedan od prvih efekata redovne fizičke aktivnosti je bolje raspoloženje koje omogućava da sve teče dosta lakše, prilagođavanje na novu rutinu i blagi fizički napor.

Za sam početak, vežbanjem ćete rešavate problem stresa koji se nagomilava i oduzima najviše energije. 

Vežbanje u teretani ili 30-minutna šetnja brzim tempom može da pomogne. Fizička aktivnost stimuliše različite hemijske supstance u mozgu koje mogu da dovedu do toga da se osećate srećnije i opuštenije. Redovno vežbanje takođe može da vam pomogne da popravite mišljenje o sebi i svom izgledu, što dovodi do veće samouverenosti i samopouzdanja. 

UTICAJ NA TELESNU TEŽINU

O ovom dobro poznatom fenomenu, ne moramo ni da govorimo. Ipak, dobro je da znate da gubljenjem viška telesne mase dolazi do povećanja energije. Nije isto nositi džak od pedeset i dzak od sto kilograma.

Vežbanje takođe može da pomogne u sprečavanju dobijanja viška kilograma ili održavanju smanjene telesne težine. Kada se bavite fizičkom aktivnošću, sagorevate kalorije. Što je aktivnost intenzivnija, više kalorija trošite. Ne morate da odvajate veliki deo vremena za vežbanje da biste imali koristi u pogledu telesne težine. Ako ne možete da vežbate, jednostavno budite aktivniji tokom dana – idite stepenicama umesto liftom ili se intenzivnije bavite kućnim poslovima. Još jedna prednost ove navike je što možete jesti sve što volite bez straha da će se kilogrami uvećati.

OD SAMO TRI SASTOJKA: Smuti po preporuci Adriane Lime!

fitnes
fitnes
Foto: Profimedia

Zašto su noge toliko važne za naše PSIHIČKO ZDRAVLJE

ZDRAVO SRCE

Zabrinuti ste u vezi sa bolestima srca ili imate problem sa visokim krvini pritiskom?

Bez obzira na trenutnu telesnu težinu, aktivnost podstiče lipoprotein visoke gustine (HDL) ili "dobar" holesterol, a smanjuje nezdrave trigliceride. Zahvaljujući tome, vaš krvotok funkcioniše normalno, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovna fizička aktivnost zapravo može da pomogne u prevenciji ili kontroli mnoštva zdravstvenih problema i stanja, uključujući moždani udar, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresiju, određene vrste karcinoma, artritis i padove. 

KVALITETNIJI SAN

Jedan od preduslova za akumulaciju energije je kvalitetan i čvrst san.

Kretanje može da vam pomogne da brže zaspite i imate dublji san. Samo nemojte da vežbate pred spavanje, jer može da se dogodi da imate previše energije da biste zaspali. Najbolje vreme za trening je u jutarnjim satima ili ranije popodne.

IDETE NA MORE A CIKLUS JE PRED VAMA: EVO koliko su TABLETE za ODLAGANJE ciklusa bezbedno REŠENJE! (FOTO)

San
Foto: Profimedia/ilustracija

VOLITE BAKLAVE? Evo ŠTA treba da RADITE da POTROŠITE jednu! (FOTO)

UTICAJ NA SEKSUALNI ŽIVOT

Suviše ste umorni ili van forme da biste uživali u fizičkoj intimnosti? Redovna fizička aktivnost može da vas regeneriše i učini da izgledate bolje, što može da ima pozitivan efekat na vaš seksualni život. Ali to nije sve. Ovo može da dovede do pojačane seksualne želje kod žena, dok kod muškaraca koji vežbaju postoji manja verovatnoća erektilne disfunkcije nego kod muškaraca koji ne vežbaju.

Šta nam pruža najviše energije ako ne pozitivna osećanja?

Vežbanje i fizička aktivnost mogu da budu zabavan način da se provede vreme. Pružaju vam šansu da se opustite, uživate na otvorenom ili se jednostavno bavite aktivnostima koje vas čine srećnim. Ovako se možete  zbližiti sa porodicom ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju. Zato krenite na časove plesa, počnite da pešačite ili se pridružite fudbalskoj ekipi. Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate a ako vam dosadi, uvek možete da probatre nešto novo.

NEMATE redovan SEKS? POSLEDICE nedostatka odnosa su VIŠESTRUKE, zabrinuće vas kada čujete (FOTO)

 

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd