fbpx
Skip to main content
Devojka

ŠTITI ORGANIZAM I JAČA IMUNITET: Evo zbog čega svakodnevno morate da uzimate SELEN!

Foto: Profimedia
Kombinovanje različitih vrsta namernica koje sadrže selen kao i adekvatna suplementacija treba da zadovolje potrebe organizma za ovim mineralom

Selen predstavlja esencijalni mineral od vitalnog značaja za organizam. Iako je organizmu potreban u malim količinama, selen ima ključnu ulogu reakcijama metabolizma i normalnoj  funkciji štitaste žlezde. Najveća koncentracija selena upravo se i nalazi u tkivu štitaste žlezde, gde on doprinosi pravilnoj sintezi hormona i omogućava konverziju hormona tiroksina u trijodtironin koji predstavlja njegovu aktivnu formu.

Selen ima snažan antioksidativni efekat, neophodan je za aktivnost superoksid dismutaze i glutation peroksidaze, dva glavna enzima koja štite ćelije od oksidativnog oštećenja. Dodatno, selen štiti organizam od teških metala poput žive, olova i kadmijuma. Doprinosi formiranju ćelija imunog sistema zajedno sa drugim mineralima i povećava otpornost organizma u borbi sa infekcijama.

Uloga selena u organizmu:

- Normalna funkcija štitaste žlezde
- Normalan razvoj i funckija imunog sistema
- Antioksidativni efekat
- Doprinosi održavanju normalne kognitivne funkcije
- Smanjuje rizik za razvoj pojedinih kancera
- Doprinosi zaštiti srca i smanjenju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti
- Doprinosi normalnoj spermatogenezi i reprodukciji

Količina selena prisutna u namirnicama biljnog porekla varira u zavisnosti od količine selena koji se nalazi u zemljištu gde su namirnice uzgajane. Kombinovanje različitih vrsta namernica koje sadrže selen kao i adekvatna suplementacija treba da zadovolje potrebe organizma za ovim mineralom.

U kojoj hrani možemo naći selen:

-Brazilski orah
- Jaja
- Piletina
- Ćuretina
- Riba
- Morski plodovi
- Pečurke
- Pasulj

Preporučeni dnevni unos selena:

- 0 do 6 meseci -15mcg

- 7 meseci do 3 godine-20mcg

- 4 do 8 godina- 30mcg

- 9 do 13 godina-40mcg

- Stariji od 14 godina- 55mcg

Ovo su bile neke kratke informacije o selenu, mineralu vitalnosti. Više informacija o BiVits vitaminima i mineralima možete takođe pronaći na BiVits youtube kanalu.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd