fbpx
Skip to main content
srčani problemi

STRATEGIJA za UNAPREĐENJE kardiovaskularnog zdravlja: Pratite ove korake i SAČUVAJTE vaše srce!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ne budite svojeglavi...

Pronašli smo jednostavne, a efikasne strategije koje će vam pomoći da unapredite kardiovaskularno zdravlje. Ne morate baš sve da primenjujete stalno, ali pokušajte svaki od ovih koraka pa vidite čega se možete pridržavati na duže staze. I ko zna, možda će vam baš to pomoći da izbegnete infarkt.

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI: Beli luk - kada ga treba KONZUMIRATI a kada IZBEGAVATI!

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI: Beli luk - kada ga treba KONZUMIRATI a kada IZBEGAVATI!

IZBEGAVAŠ ČOKOLADU JER MISLIŠ DA GOJI? Kad vidiš šta zapravo radi tvom telu - JEŠĆEŠ je svakog dana

IZBEGAVAŠ ČOKOLADU JER MISLIŠ DA GOJI? Kad vidiš šta zapravo radi tvom telu - JEŠĆEŠ je svakog dana

KAPILARI SA LICA SE NIKAD NE POVLAČE! Evo koje GREŠKE PRAVIŠ pa se oni pojavljuju!

KAPILARI SA LICA SE NIKAD NE POVLAČE! Evo koje GREŠKE PRAVIŠ pa se oni pojavljuju!

KRCKAJTE ORAHE

Orasi su pravi šampioni među koštunjavim plodovima kada se radi o sadržaju alfa-linoleinske kiseline, jedne od omega-3 nezasićenih masnih kiselina koje se efikasno bore protiv hroničnog zapaljenja u organizmu, kaže dr Leri Santora. Naučnici sa Univerziteta Jejl su otkrili da konzumiranje šake oraha (oljuštenih) na dan, značajno poboljšava funkciju krvnih sudova.

PRATITE PULS

Sutra ujutru, pre nego što ustanete iz kreveta, opipajte sebi puls i izbrojite koliko srčanih otkucaja imate u minutu. Taj rezultat zapišite, savetuje dr Pjer Teodor,kardiohirurg. Zdravi muškarci bi trebalo da imaju 70 otkucaja u minutu ili manje. Ako vam je jutarnji puls brži od toga tokom duže od nedelju dana, javite se svom lekaru

IZBEGAVAJTE ZAGAĐEN VAZDUH

Udisanje najsitnijih čestica aerozagađenja može dovesti do zadebljavanja zida karotidnih i koronarnih arterija, što dovodi do njihovog sužavanja i predstavlja predispoziciju za srčani i moždani udar. Gustina ovih čestica najveća je ujutru, naročito zimi, pa trčanje i vožnju bicikla ostavite za popodne. Ako se na putu do posla često nađete u saobraćajnoj gužvi, obavezno zatvorite prozore.

OPASULJITE SE

Preskočite krompir i kao prilog uzmite mahunarke koje su bogate vlaknima. Kod ispitanika koji su svakodnevno, tokom tri meseca,konzumirali porciju leblebija,sočiva ili pasulja, zabeležen je pad sistolnog krvnog pritiska za 4 mm živinog stuba, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Archives of Internal Medicine.

Srce
Srce
Foto: Profimedia

UHVATITE SE U KOŠTAC SA KRVNIM PRITISKOM

Meta-analiza objavljena u časopisu Journal of Hypertension, pokazala je da već nakon četiri nedelje vežbi za jačanje stiska šake, dolazi do prosečnog pada krvnog pritiska od 10 odsto. Ove vežbe povoljno deluju na funkciju krvnih sudova. Radite četiri serije od po dva minuta stiskanja obe šake. Odmarajte po minut nakon svake serije.

UDARITE PO JAJIMA

Verovanje da konzumiranje jaja dovodi do porasta lošeg (LDL) holesterola, danas je u potpunosti opovrgnuto. Naprotiv, istraživanje sprovedeno u Brazilu je pokazalo da osobe koje redovno jedu jaja imaju čistije koronarne arterije.Veruje se da je za to odgovoran visok sadržaj vitamina E, B12 I folne kiseline u žumancu. Ipak,ograničite se na četiri jaja na dan,da ne preterate sa unosom kalorija.

VEŽBAJTE I ZAPISUJTE

Odredite sebi neku vežbu koju ćete raditi jednom nedeljno, npr. trčanje na 3 kilometra. Odmah nakon vežbe,zapišite vreme trke i svoju srčanu frekvenciju na kraju. Javite se lekaru ako primetite neku promenu, kao npr. srčanu frekvenciju od 185 otkucaja u minuti nakon vežbe koja vam puls obično podigne do 165 otkucaja,to može biti znak nekog problema.

DIŠITE

Zaustavite se i duboko udahnite. Još bolje, uzmite šest dubokih udaha u 30 sekundi. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension Research pokazuje da na ovaj način možete u nekoliko minuta sniziti sistolni krvni pritisak za 4 mm živinog stuba. Istraživanje pokazuje i da ako redovno vežbate ovo duboko disanje,efekat na sniženje krvnog pritiska može postati trajan

JELOVNIK KEJT MIDLTON: Uz ovu kraljevsku dijetu izgledaćeš poput vojvotkinje od Kembridža!

JELOVNIK KEJT MIDLTON: Uz ovu kraljevsku dijetu izgledaćeš poput vojvotkinje od Kembridža!

DOMAĆI RECEPT PROTIV GLJIVICA NA NOGAMA: Provereni prirodni lek za savršena stopala!

DOMAĆI RECEPT PROTIV GLJIVICA NA NOGAMA: Provereni prirodni lek za savršena stopala!

KUVANI KUKURUZ MOŽE DA IZLEČI CELO TELO: Svi pravimo jednu istu GREŠKU kad ga kuvamo!

KUVANI KUKURUZ MOŽE DA IZLEČI CELO TELO: Svi pravimo jednu istu GREŠKU kad ga kuvamo!

IZBACITE PREMOR IZ SEBE

Nemojte dozvoliti da vam posao dođe glave. Studija objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine pokazuje da premor na poslu povecava rizik od srčanih bolesti.Najbolja borba protiv premora je vežbanje. Jedno švajcarsko istraživanje je pokazalo da kardio trening dva do tri puta nedeljno smanjuje simptome premora za 57 odsto.

VOLITE GA DVAPUT

Žene koji imaju seksualni odnos jednom mesečno ili ređe, imaju za 45 odsto veći rizik od srčanih bolesti od onih koji to rade dva ili tri puta nedeljno, pokazuje studija objavljena u časopisu American Journal of Cardiology. Seks ima pozitivni učinak na funkciju kardiovaskularnog sistema baš kao i vežbanje, kažu istraživači.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd