fbpx
Skip to main content
PIjaca

SUPERZDRAVA HRANA: Ukoliko već niste, EVO razloga zašto biste TREBALI da probate BATAT!

Foto: Profimedia
Dobar i za dijabetičare.

Poznat kao indijski, slatki krompir ili batat, ova namirnica iako je dostupna na našem tržištu, nepravedno je zapostavljena. Postoji mnogo razloga zašto biste trebali slatki krompir uvrstiti u ishranu i već danas ga postaviti na listu za kupovinu. Dobro je znati i da je batat niskokaloričan, sa samo 86 kalorija u  100 grama i veoma hranljiva namirnica. Samo jedan batat od 300 grama može vas držati sitima i do nekoliko sati.

SADA JE NJIHOVO VREME: Kajsije čuvaju srce, jačaju kosti i podmlađuju!

SPREČITE ZADRŽAVANJE VODE: Uz ove namirnice uspešno ćete se REŠITI ove neprijatnosti!

Vitaminska bomba

Veoma je bogat vitaminom B6 koji u organizmu umanjuje hemikaliju homocitein koja je inače povezana sa nastankom degenerativnih bolesti.

Sadrži popriličnu količinu vitamina C. Većina ljudi smatra da je vitamin C važan jedino da lakše prebrodimo i sprečimo prehlade ili grip, a malo se priča o tome da je jednako važan i za jačanje kostiju, sprečavanje deformacije zuba, poboljšava probavu i cirkulaciju. Vitamin C podstiče i proizvodnju prirodnog kolagena u organizmu što nam poboljšava elastičnost kože. Veoma je važan za redukciju stresa, a poznato je da brani organizam od toksina koji mogu biti povezani sa nastankom raka.

Vitamin D koji batat sadrži u popriličnim količinama je od velike važnosti za jačanje imuniteta i opšte zdravlje posebno u ovo doba godine kada je sunčanih intervala sve manje. Vitamin D ima veoma važnu ulogu u nivou energije, raspoloženju, čuva zdravlje srca, kostiju, kože, živaca, zuba i potpomaže rad štitne žlezde.

DA LI STE NEKADA SOLILE LUBENICU? Kad čujete razlog najnovijeg trika, odmah ćete probati!

Izvor magnezijuma

Batat sadrži najjači antistres mineral a to je magnezijum koji je neophodan organizmu za zdravlje arterija, kostiju, srca, mišića i živaca.

MRŠAVITE U SNU: Ovo PIJTE pred spavanje i UKLONIĆE ono što vi ne možete, i to sa BOKOVA!

OČISTITE JETRU PRIRODNIM PUTEM: Zahteva posebnu PAŽNJU da bi sve funkcionisalo!

Izvor kalijuma

Batat je bogat i kalijumom koji reguliše otkucaje srca i nerava. Kao i ostali elektroliti kalijum je zadužen za mnoge veoma bitne funkcije u organizmu kao što su opuštanje grčeva u mišićima, smanjanje otoka i kontrola rada bubrega.

Izvor beta karotena

Pošto  je batat izrazito narandžaste boje, jasno je da je veoma bogat beta-karotenom i mnogim drugim karotenoidima koji potpomažu održavanje dobrog vida, jačaju imunitet i veoma su snažan antioksidant koji nas štite od kancerogenih obolenja. Ispecite ga i ponesite na plažu, imaćete hranljiv i ukusan obrok a beta karoten će pozitivno uticati na nijansu ten.
 

BUDITE LEPE I ZDRAVE: 3 vrste DORUČKA koje bi trebalo izbegavati!

KAMILICA, MAJKA ISCELJENJA: Evo ŠTA sve može NAJSTARIJI lek narodne medicine! (FOTO)

Za dijabetičare

Pomaže stabilizaciji šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2. Preporuka je da ga konzumiraju osobe sa genetskim predispozicijama za ovo oboljenje jer je odličan u prevenciji ove bolesti. Sadrži antioksidante koji su presudni u sprečavanju komplikacija vezanih za dijabetes.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd