fbpx
Skip to main content
vagina

SVE MOGU DA IH IMAJU: 5 zdravstvenih problema kojih se žene STIDE, a lako su rešivi - evo kako!

Foto: Profimedia
Ne dozvolite da budete neinformisane.

Iako smo već pred kraj 2017. godine, ženske zdravstvene tegobe su još uvek tabu tema i guraju se pod tepih. Ali je krajnje vreme da se ti problemi obelodane. 

ISHRANA BEZ MASTI UBIJA: Zbog ovih stvari MORATE da jedete meso, sir i puter pa i ako ste na dijeti

Karlični problemi kod žena su uobičajni, bilo da se radi o uzimanju slobodnih dana zbog menstrualnog bola, mokrenja u pantalone kada skačete na trambolini ili ustručavanja od seksa zbog bola.

Ali molim vas zapamtite da, iako su ovi problemi uobičajni, nisu normalni i zato je rešenje pred vama. 

Zašto NIKADA ne treba spavati sa uključenim svetlom?

1. Menstrualni problemi

Ciklusi su uvek bili neka tajna ženska stvar. Toliko da jedna u pet žena pati od menstrualnog bola, živeći od meseca do meseca na lekovima i nikada zapravo nije informisana o korenu uzroka bola. Nažalost, jedna u 10 žena pati od endometrioze, koja može biti dijagnostikovana i uklonjena samo laparoskopskom hirurgijom.

Bol tokom mensturacije najčešće ukazuje na hormonalni disbalans koji uključuje dominantnost estrogena i manjak progesterona. Može biti smanjen i eliminisan kroz ishranu i promene u stilu života, kao što je smanjenje stresa, unošenje više vitamina B i C, kao i unošenje manje refinisanog šećera. 

Karlična i abdominalna fizioterapija može biti veoma korisna, ne samo za bol tokom ciklusa, ali za regulisanje neredovnih menstruacija. 

Bolest vagine
Foto: Profimedia

2. Bešika i creva

Zato što toliko mnogo žena slučajno se umokri nakon što dobiju decu, žene misle da je to normalno, pa to trpe. I dok o nenamernom olakšavanju bešike razgovarate sa svojim prijateljicama, slučajno olakšavanje stolice i problemi sa gasovima su tiha borba jedne u osam majki. 

Nema potrebe da izbegavate aktivnosti koje inače volite, poput skakanja na trambolini ili aerobika u teretani. Istraživanja pokazuju da redovne vežbe ojačavanja karličnog zida mogu da zaustave curenja. 

creva u organizmu
Foto: Profimedia

3. Ispadanje organa

Ukoliko ste rađale, šanse da imate prolaps (ispadanje) bešike, materice ili rektuma su velike. Prolaps je kada jedan ili više od ovih organa se protegne do karlice, pa ako primetite da stvari deluju malo labavo i rastegnuto dole ili ste možda primetile izbočinu, verovatno je prolaps. 

Ako imate prolaps, niste same, pogađa najmanje 30 odsto žena. Simptomi su: curenje, bol u donjem delu leđa, bol u donjem abdomenu i osećaj težine ili vučenja u karlici. 

Otiđite na vaginalni pregled, tamo mogu da vam pokažu vežbe za jačanje karlice i da vam stave spravicu koja će vraćati ograne na svoje mesto. Ne brinite, to je sigurno, sterilno i bezbolno, nećete ni znati da je tamo. 

4. Bolni seks

Seks bi trebalo da bude zadovoljstvo, ali oko 20 odsto žena ga doživljava zaista bolno. Problem su preaktivni karlični mišići. Tako je, zaboravite na slabe karlične mišiće, ovi mogu da se zategnu i zgrče. Neke žene ne mogu čak uopšte da imaju seks, ako imaju stanje koje se zove vaginizam.

Ali, divne vesti su i da za to postoji rešenje, ženska fizioterapija. Vaš ginekolog može da vam pokaže kako da relaksirate i rastegnete mišiće koristeći dildo, a čak može to da uradi i za vas. 

svađanje
Foto: Profimedia

5. Vaginalni vetar

Još poznat i kao "vaginalni prdež" je na vrhu liste "sramotnih" ženskih problema, naročito kada se desi tokom joge ili seksa. Vazduh može da se taloži u vagini, a kada se pusti, pravi poseban čudan zvuk. 

Žene koje imaju "ispadanje" organa su sklonije vaginalnom vetru jer kod njih ima više prostora za taloženje vazduha i otpuštanje. Te vežbe jačanja zida karlice mogu dobro da dođu za učvršćivanje vaginalnog područja i smanjivanje mogućnosti za vaginalni vetar. 

Žene koje imaju preaktivne karlične zidove su takođe sklone "vaginalnom vetru", naročito tokom joge, pilatesa ili seksa. Hronično držeći se za te mišiće možete otpuštati vazdug kada su mišići istegnuti. U tim slučajevima, važno je da ih otpustite i opustite karlične zidove. Poseta doktoru kako bi vam opustio mišiće je najbolje rešenje za ovaj problem. 

 

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd