fbpx
Skip to main content
tihi infarkt

UGROŽENI I MLADI - TIHI INFARKT JE PODMUKAO: Ovo su SIMPTOMI VIRUSA koji se poklapaju sa podmuklom bolešću

Foto: Shutterstock
"Taj tihi infarkt miokarda (SMI) – kako se naziva u medicini – čini do 50 posto od ukupno 100.000 pacijenata koji zbog infarkta budu primljeni u američke bolnice. Nazivaju se "tihim" zato što izostaju klasični simptomi udara, kao što su bol u grudima, bol u ruci, znojenje i otežano disanje.

Lekari upozoravaju kako značajan broj srčanih udara prolazi bez simptoma, ili s atipičnim simptomima, poput umora i slabosti ili pečenja kao kod žgaravice, zbog čega nisu prepoznati na vreme.

Desetodnevno putovanje po Washingtonu, Atlantic Cityju i New Yorku, koje su Entoni Kotrel i njegova supruga Elen isplanirali 2016. godine, da proslave srebrnu svadbu, mogao je završiti kobno. Naime, dok su obilazili Vašington, ENtoni (48) je postajao umorniji, prenosi 24sata.hr.

- Navikao sam puno da hodam, ali odjednom sam se jednostavno osećao tromo. Hodali bismo 20 minuta, pa sam morao sesti. Ellen i ja smo to pripisali avionu, ili tome da ipak nisam bio u formi toliko koliko smo mislili - kaže Entoni. Ali, zapravo je proživljavao posledice tihog srčanog udara, a da toga nije bio svestan.

Iako u filmovima često možete videti da se lik koji proživljava srčani udar hvata za srce i ima bolnu grimasu na licu, srčani udar u mnogo slučajeva može imati vrlo nejasne simptome, zbog kojih ćete odbaciti pomisao da je reč o tome, jer se čini da je u pitanju "samo viroza" ili pojačani umor. Ponekad čak i nema nikakvih simptoma.

S druge strane, taj tihi infarkt miokarda (SMI) – kako se naziva u medicini – čini do 50 posto od ukupno 100.000 pacijenata koji zbog infarkta budu primljeni u američke bolnice. Nazivaju se "tihim" zato što izostaju klasični simptomi udara, kao što su bol u grudima, bol u ruci, znojenje i otežano disanje.

- Ako se i jave neki simptomi, najčešće je to nedostatak vazduha i teški umor u situacijama koje je čovek inače mogao podneti bez problema. Može se javiti i bol u predelu grla, a ponekad i vrtoglavica i nesvestica. To su najčešći simptomi "tihog" srčanog udara, ako ih uopšte ima - kaže kardiolog prim. dr. Nikša Drinković iz Poliklinike Drinković.

- Istodobno, u organizmu se događa isti mehanizam kao i za vreme "klasičnog" srčanog udara. Snabdevanje srca krvlju je iznenada blokirano zbog začepljenih arterija. Takvo je stanje puno opasnije nego klasični udar, odnosno ima veću smrtnost - dodaje on.

- Ako simptomi nisu prepoznati na vreme, nema pravodobne lekarske intervencije. S druge strane, svaki takav udar ostavlja oštećenja na srcu, čime raste rizik od novog infarkta i smrtnog ishoda”, upozorava dr. Drinković. Dodaje kako se u mnogo slučajeva tek naknadno na sistematskom pregledu otkrije da je čovek podneo infarkt na nogama, pa u tom slučaju svakako treba započeti s preventivnim merama – redovnim pregledima, zdravijim načinom ishrane, više kretanja i odbacivanjem pušenja.

pluća, grudi, infarkt, bol u grudima, gol, gušenje
Foto: Profimedia

Problem je zakomplicirala i pandemija, jer se ljudi u zadnje vreme klone odlazaka u bolnicu, na što su već u više navrata upozoravali i kardiolozi.

Istraživanje britanske kardiološke zdravstvene organizacije pokazalo je da je 84 posto lekara izjavilo da beleže pad broja pacijenata koji se javljaju u bolnicu, čak i s najozbiljnijom vrstom srčanog udara, gde postoji gotovo potpuna blokada i pacijent je imao izražene simptome. Istina je da hitno lečenje nije potrebno kod svakog infarkta, ali ako nisu pod kontrolom, neki od njih mogu biti fatalni, upozoravaju stručnjaci.

"Potpuna blokada arterija zavisi o vremenu – što duže čekate, to je više oštećenja srčanog mišića" kaže dr. Jerome Ment, kardiolog u Univerzitetskoj bolnici Birmingem. Dodaje kako su osobe s dijabetesom tipa 2 u većem riziku od tihog srčanog udara, verojatno zato što dijabetes narušava "snabdevanje" živaca, pa ne osećaju bol u srcu. Ali, kod dijabetičara je veći rizik za tihi udar kod žena, nego kod muškaraca, što nauka još uvek ne zna objasniti.

Stručnjaci kažu da zato treba biti pažljiviji u slučaju nekih atipičnih simptoma, kao što su:

Umor
Nemir
Žgaravica
Tromost ili otežano disanje
Osećaj slabosti, vrtoglavica
Poteškoće i kod umjerenog kretanja i vežbanja
- Ako ste, na primer, nekoliko nedelja imali nejasne simptome slične simptomima gripa, s naglaskom na umor, posetite svog lekara opšte prakse kako bi vas uputio na dalje pretrage - kaže dr. Ment. Stvar je u tome da se simptomi koje osetite ponekad mogu i povući, ali i vratiti, kao što se to dogodilo kod Enronija.

- Pred kraj odmora simptomi su se uglavnom povukli. Ali, nakon osam nedelja ponovo sam osetio teški umor - kaže Entoni. Otišao je do lekara i požalio se i na bolove u leđima, ali pretrage nisu pokazale ništa. Nakon nekoliko dana preplavio ga je takav umor da je morao sesti na pod, pa je pozvao hitnu službu. Očekivao je savet i jako ga je iznenadilo kad su mu rekli da šalju kola Hitne pomoći.

EKG i testovi za merenje troponina – proteina koji se otpuštaju u krvotok tokom srčanog udara – otkrili su da je to problem. Entoni je pretrpeo tihi srčani udar. Daljnja snimanja otkrila su kako mu je desna arterija u potpunosti blokirana i to – kako su lekari procenili – već otprilike 18 meseci. Još je šokantnije bilo to što su mu rekli da mu ista stvar preti i na levoj arteriji.

Infarkt, koronavirus
Foto: Profimedia/ilustracija

Liječenje tihog srčanog udara, nakon što se dijagnostifikuje, isto je kao i za bilo koji oblik srčanog udara i obično uključuje lekove poput aspirina za širenje ugrušaka koji blokiraju protok krvi u srce. Moguće je da će biti propisana i terapija statinima, koji opuštaju krvne žile. Zatim se traži način za sprečavanje problema u budućnosti, poput angioplastike, odnosno operacije kojoj se postavlja balon unutar arterije kako bi se poboljšao protok krvi.

Četiri godine nakon što je doživio tihi srčani udar, Entoni još uvek pati od štete koju je srce tada pretrpelo. Iako je pomalo uspostavio stare navike i vratio se na posao, postoje stvari koje ga lako umore, a još uvek se želi igrati s unucima i barem još jednom otputovati sa suprugom da obiđu zapadnu obalu Amerike.

- Još uvek nisam siguran kad ću biti sposoban za to - kaže on, a prenosi Daily Mail.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd