fbpx
Skip to main content
san

Topla soba, VIŠE STRESA: Posle ovoga ćete GASITI GREJANJE PRED SPAVANJE i sačuvati zdravlje

Foto: Profimedia
Spavanje u hladnoj sobi ima višestruke zdravstvene benefite

Ako vam se često dešava da se budite noću i da vam je san vam narušen i nekvalitetan razmislite, jer uzrok tome vrlo lako može biti ako je vaša soba pretopla. Temperatura vazduha i zimi, koliko god da vam je hladno, ima veliki uticaj na vaš san. Najbolje je ako termometar pokaže između 15 i 19 stepeni.

Međutim, ako je temperatura viša od 24 ili niža od 13 stepeni, to može dovesti do čestog buđenja. Da vam se to ne bi dešavalo lagano se obucite za spavanje. Ako spavate u pidžami ne oblačite donji dio, a duge rukave zamijenite majicom sa kratkim.

Bojana Ordinačev o prvim danima majčinstva: "Žene bi trebalo da se RAĐAJU SA TRI RUKE"

Bojana Ordinačev o prvim danima majčinstva: "Žene bi trebalo da se RAĐAJU SA TRI RUKE"

HLEB KOJI UOPŠTE NE GOJI: Za ovim dijetalnim pecivom od SAMO 3 SASTOJKA poludeo je ceo Instagram

HLEB KOJI UOPŠTE NE GOJI: Za ovim dijetalnim pecivom od SAMO 3 SASTOJKA poludeo je ceo Instagram

Spavanje u hladnijoj sobi bi moglo da pomogne i u sprečavanju nesanice. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama. Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće s regulacijom telesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka topline.

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa - kortizola. Hladnija soba pomaže u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

spavanje
spavanje
Foto: Profimedia

Spavanje u hladnoj sobi može da smanji i šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi jeste i ta što sprečava gljivične infekcije. Konačno, spavanje u hladnoj sobi može da ima umirujući učinak, koji može da pomogne u borbi protiv bolova i upala, što bi inače moglo da prekine san.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd