fbpx
Skip to main content
Sanja Stanković

Bivša ZADRUGARKA U BOLNICI: Agonija traje od sinoć, sve POČINJE od ovih SIMPTOMA, nemojte ih ignorisati

Foto: Instagram printscreen/mrs_s.happy
Reagute na vreme kako biste sprečili ovo teško stanje...

Bivša zadrugarka Sanja Stanković završila je u bolnici nakon trovanja hranom. Stankovićeva je nakon veoma burne noći i zdravstvenih problema koji su usledili, završila na infuziji, a svojim pratiocima na Instagramu je poručila da obrate pažnju na to šta jedu. 

Zovu ga "BILJKOM ARISTOKRATIJE": Napitak koji LEČI HRONIČNU UPALU SINUSA, glavobolju, mučninu, tera INSEKTE

Zovu ga "BILJKOM ARISTOKRATIJE": Napitak koji LEČI HRONIČNU UPALU SINUSA, glavobolju, mučninu, tera INSEKTE

KAKO JE DOBILA RAK: Marina Tucaković je imala jedan simptom! ZAŠTO nikako ne treba da ignorišete ovaj ZNAK

KAKO JE DOBILA RAK: Marina Tucaković je imala jedan simptom! ZAŠTO nikako ne treba da ignorišete ovaj ZNAK

Sanja Stanković
Sanja Stanković
Foto: Instagram printscreen/mrs_s.happy

- I tako od sinoć do sada, pazite gde i šta jedete - poručila je Sanja uz fotografiju iz bolnice na kojoj se vidi da joj je priključena infuzija kako bi se oporavila. 

Evo kako ćete najlakše prepoznati simptome trovanja hranom, kako biste što pre reagovali. 

Bolovi i grčevi u stomaku

U slučaju trovanja hranom štetni mikroorganizmi proizvode toksine koji iritiraju sluznicu želuca i creva. To najčešće uzrokuje bolne upale u želucu, što naposletku može dovesti do bolova u abdomenu.

Takođe se mogu pojaviti i grčevi, jer se abdominalni mišići, usled trovanja hranom, grče kako bi podstakli mobilnost creva da se telo što brže oporavi.

Ipak, bolovi u stomaku i grčevi su česti simptomi i mogu se pojaviti iz različitih razloga. To znači da sami po sebi ne moraju biti znak trovanja hranom, a sa druge strane ne moraju ni da se pojave u svim slučajevima trovanja hranom.

Dijareja

Dijareju karakterišu vodene stolice koje se pojavljuju tri ili više puta u periodu od 24 sata. To je tipičan simptom trovanja hranom.

Naime, upala čini creva manje efikasnim u apsorpciji vode i drugih tečnosti. Budući da usled toga organizam gubi više tečnosti nego što je uobičajeno, postoji rizik od dehidracije. Važno je da pijete dovoljno vode i jedete čorbe i potaže, kako biste hidrirali organizam i pružili mu energiju.

Da biste proverili da li ste dehidrirali, obratite pažnju na boju urina, koja bi trebalo da je svetložuta. Tamniji urin može ukazivati na dehidraciju.

Glavobolja

Glavobolje su čest simptom različiith bolesti. Mogu biti uzrokovane stresom, velikom količinom alkohola, nepravilnom ishranom, dehidracijom, umorom i drugim činiocima. Budući da trovanje hranom izaziva umor i dehidraciju, može izazvati i glavobolje. Naročito su pristune ukoliko, usled trovanja hranom, povraćate ili imate dijareju.

Povraćanje

Povraćanje je jedan od najčešćih simptoma trovanja hranom. Uzrokovano je snažnim grčenjem stomačnih mišića i dijafragme, usled čega se podiže sadržaj želuca i prolazi kroz usta.

To je zapravo zaštitni mehanizam koji se aktivira kada telo pokušava da se oslobodi hrane/pića koje detektuje kao štetne.

Ako neprekidno povraćate i ne zadržavate tečnost, trebalo bi da potražite pomoć lekara ili farmaceuta kako biste sprečili dehidraciju.

glavobolja migrena
Foto: Profimedia/ilustracija

Gubitak apetita i malaksalost

Trovanje hranom praćeno je gubitkom apetita, umorom i drugim simptomima koji su karakteristični za gotovo svaku bolest.

Usled trovanja hranom, imunološki sistem se bori sa infekcijom i oslobađa hemijske supstance zvane citokini. Citokini imaju različite uloge, ali jedna od najvažnijih je regulacija imunološkog odgovora organizma na infekciju. Oni šalju signale mozgu da je telo napadnuto i time uzrokuju simptome kao što su gubitak apetita, umor, malaksalost. 

Povišena temperatura

Povišena temperatura (iznad 37 °C) deo je prirodne odbrane organizma od infekcije. Usled trovanja hranom imunološki sistem stimuliše supstance pirogene koji akriviraju porast temperature. Pirogeni šalju signale mozgu da je organizam hladniji nego što zapravo jeste, što dovodi do toga da telo generiše više toplote čime povećava temperaturu. Ovo povećanje temperature pojačava aktivnost belih krvnih zrnaca, što pomaže organizmu u borbi sa infekcijom.

Drhtavica i jeza

Dok se telo trudi da povisi temperaturu, mogu se pojaviti drhtavica i jeza. One su zapravo
rezultat ubrzanog grčenja i opuštanja mišića koji generišu toplotu tela.

Slabost i umor

Slabost i umor su takođe simptomi trovanja hranom, kao i brojnih drugih bolesti. Nastaju usled oslobađanja citokina. Dakle, ako se osećate slabo ili umorno, najbolje je da poslušate svoje telo i odmorite.

Mučnina

Neprijatan osećaj koji se uglavnom javlja pre povraćanja, a može da bude prisutan i ukoliko nemate nagon za povraćanjem. Mučnina uzrokovana trovanjem hranom obično se javlja između jednog i osam sati nakon obroka. Signalizira da ste u organizam uneli nešto potencijalno štetno. Može se pojačati usporavanjem kretanja creva, koje se dešava kada telo pokušava da detektuje toksine u stomaku.

stomak
Foto: Profimedia

Bolovi u mišićima

Mišići mogu da vas bole i kada dobijete infekciju uzrokovanu hranom. Tokom infekcije telo oslobađa histamin, jedinjnje koja pomaže da se prošire krvni sudovi, kako bi se omogućilo da više belih krvnih zrnaca učestvuje u brobi sa infekcijom. Histamin pomaže povećanju protoka krvi u zaraženim delovima tela. Zajedno sa drugim supstancama uključenim u imunološki odgovor, kao što su citokini, histamin može dospeti do različitih delova tela, poput mišića, te aktivirati receptore za bol.

Da biste sprečili trovanje hranom, pazite na higijenu, počevši od ruku, preko uslova u kojima pripremate hranu, ali i vodite računa kako čuvate namirnice.

Većina infekcija uzrokovanih trovanjem hranom nije ozbiljna i može da prođe za nekoliko dana, međutim ukoliko ste zabrinuti i simptomi traju duže nego uobičajeno, javite se lekaru.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd