fbpx
Skip to main content
Osmeh

U PETAK BEZ IJEDNOG ZUBA, U PONEDELJAK SAVRŠEN OSMEH Otkrivamo tajnu ALL ON 4 implantskog zahvata

Foto: Profimedia
U Srbiji je više potpuno bezubih osoba (13%) nego osoba sa svim zubima (10%). Iako je bezubost sindrom loše zdravstvene slike nacije, što se ne može popraviti preko noći, samo jednim stomatološkim zahvatom moguće je rešiti problem bezubosti za nekoliko dana.

 ALL ON 4 zahvat usmeren je na stariju populaciju i druge osobe koje su dugo bez zuba, a šire prihvatnje ovog zahvata sprečava samo neinformisanost građana, kažu zubari.

Tokom decenije koja je na isteku, protetika je u toj meri napredovala da je funkcionalne veštačke zube moguće dobiti za nekoliko dana, a jedan od glavnih "krivaca" je ALL ON 4 zahvat. Posetili smo ordinaciju Cvejanović, jednu od retkih ordinacija koje su ovaj zahvat rano prihvatile, da se bliže upoznamo sa ALL ON 4 postupkom.

KAD IZGUBITE ZUBE, IDITE KOD ZUBARA?!

- Za nas je pacijent koji ima većinu zuba, ali su zubi nestabilni zbog paradentoze a koreni inficirani, u jednako lošoj situaciji kao pacijent koji nema nijedan zub ali nije dugo bez zuba", kaže dr Srđan Cvejanović, koji porodičnu ordinaciju vodi zajedno sa roditeljima.

Gubitak čak i jednog zuba dovodi do postepenog slabljenja vilice na tom mestu, što otežava kasniju ugradnju implanta, jer implant mora imati dovoljno prostora da se učvrsti u kosti.

Zbog toga je veoma važno doći kod zubara kada pacijent proceni da mu su zubi u lošem opštem stanju, jer što pacijent pre dođe, on čini sebi veću uslugu, savetuje doktor. Kada je koren zuba izložen zbog paradentoze, to je uglavnom kraj puta za taj zub, navodi dr Srđan, i najboje za pacijenta je da se preostali zubi izvade i odmah ugradi ALL ON 6 ili ALL ON 4 rešenje.

Ako se ALL ON 4 ugradi na vreme, implanti će zaustaviti dalji gubitak kosti i potpuno rehabilitovati funkcije govora i žvakanja, i to do nivoa na koji su navikle osobe sa zdravim zubima, objašnjava dr Cvejanović, dok pokazuje rentgenske i 3D snimke pacijenata pre ugradnje ovih radova i dve ili tri godine kasnije, kada su došli na kontrole.

ALL ON 4: IZAZOV ZA ZUBARA, SPAS ZA PACIJENTA

- Kada dođu pacijenti čija je vilična kost slaba, koji su odbijeni u drugim ordinacijama jer su njihovi slučajevi komplikovani, mi im nudimo brzo i jednostavno rešenje, gde posle samo jedne hirurške intervencije pacijent napušta ordinaciju sa potpuno fiksnim zubima. ALL ON 4 nam to omogućava - kaže dr Cvejanović.

Raniji odgovor na nedostatak kosti bilo je dodavanje veštačke kosti, koja je skupa i ne može biti rešenje celom dužinom vilice. ALL ON 4 tehnika potpuno negira potrebu za tim pristupom, koji je spor, skup i bez sigurnih rezultata. Kod ALL ON 4 zahvata, tokom jedne hirurške intervencije vade se svi zubi indukovani za vađenje, ugrađuju se implanti i momentalno se pravi privremeni fiksni most.

Zdravi zubi
"Izgled ALL ON 4 rada sa sistemom za šrafljenje"
Foto: Promo

ALL ON 4 rad se primenjuje kod slučajeva dugotrajne bezubosti, kada vilica nije dovoljno snažna da primi šest implanata, potrebnih za ALL ON 6 rad. Najčešći otežavajući faktori kod slabih vilica su uvećani sinusi u gornjoj vilici, kao i blizina nerva u bočnim segmentima donje vilice. Shodno tome, jedina dovoljno snažna kost je ona u prednjim regijama obe vilice, te se tu postavljaju dva centralna imaplanta ALL ON 4 rada. Dva zadnja implantata postavljaju se pod uglom od 45°, što dovodi do njihovog učvršćivanja duboko u kosti, tako da se kombinacijom te dve lokacije i dva načina postavljanja dobija potrebna stabilizacija ALL ON 4 rada.

- Donedavno su osobe sa slabim viličnim kostima bile odbijane kod većine zubara, međutim uz nove švajcarkse implante i sve dužu praksu, sada možemo da uspešno ugradimo ALL ON 4 kod svakog pacijenta. Već tri godine naš prag nije prešao pacijent čije je stanje bilo toliko loše da nismo mogli da ugradimo ALL ON 4, naravno uz izuzetak urođenih defekata i teških trauma - navodi dr Cvejanović.

Zubi
"Pacijent pre i posle dobijanja ALL ON 4 rada u ordinaciji Cvejanović"
Foto: Promo

NEMA ČEKANJA NA KRUNICE NI CEMENTIRANJA

Ono što je zaista učinilo ALL ON 4 rad popularnim jesu promene koje su čak i među beogradskim zubarima koji prate sve svetske trendove zaživele tek u novije vreme. I kod jedne i kod druge inovacije reč je o tehnikama koje su prvo bile samo opcija, ali su bile u toj meri uspešne, da su postale standard. Prva inovacija je šrafljenje rada umesto cementiranja.

Radovi koji se cementiraju su jednostavniji za izradu, jer se ne mora voditi računa o otvorima za šrafove. Radovi koji se šrafe zahtevaju određene hirurško-protetske veštine, kako bi se omogućio pristup šrafovima isključivo sa zadnje strane, jer šraf ne sme biti vidljiv. Rad se po želji može skinuti radi manjih intervencija, a još važnije je da ova tehnika omogućava momentalno dobijanje privremenog rada, što je druga značajna inovacija. 

PRIVREMENI RAD

Privremeni rad postavlja se na iste šrafove na kojima će kasnije biti ugrađen finalni keramički rad. Privremeni most nosi titanijumska prečka, dok su privremeni zubi akrilatni. Budući da je rad ušrafljen na impalnte i čini jednu celinu sa vilicom, pacijent sve životne funkcije odmah nastavlja normalno da obavlja. Važno je reći da privremeni rad nije proteza, jer ključna osobina proteza jeste mogućnost skidanja, dok je ovde reč o fiksnom mostu. Interesatno je da plastični privremeni zubi izgledaju veoma dobro tokom tri meseca, koliko se nose, pa većina posmatrača veruje da je pacijent već dobio stalni keramički rad.

Budući da je potrebno svega nekoliko dana od ulaska u ordinaciju do dobijanja privremenog rada, pacijenti često dolaze da dobiju ALL ON 6 ili ALL ON 4 rad tokom jednonedeljnih odmora. Sve više stranaca dolazi u Srbiju da dobije ovaj tip rada tokom jednog kratkog boravka u našoj zemlji, dok su ranije putovali najmanje dva puta.

 "Zadnji implanti su pod uglom, što se najbolje vidi na rentgenskom snimku"
"Zadnji implanti su pod uglom, što se najbolje vidi na rentgenskom snimku"
Foto: Promo

DEFINITIVNI RAD

Posle perioda zarastanja, izrađuje se definitivni keramički most, koji se ušrafljuje na već postavljene implante. Sve je po pacijenta maksimalno komforno. Odšrafljivanje privremenog i šrafljenje trajnog rada, bilo da je reč o probi ili definitivnom postavljanju, traje svega nekoliko minuta.

Definitivni keramički most ima kao osnovu titanijumsku konstrukciju koja se dobija 3D štampom, na koju se potom nanosi kermika, što zajedno daje najviši nivo funkcionalnosti i estetike. Kada se rad fiksira na četiri implanta, stabilnost je na istom nivou kao kod zdravih prirodnih zuba.

Osim plastičnih zuba na privremenom i keramičkih zuba na stalnom radu, postoji i značajna razlika između privremene i finalne titanijumske prečke koja nosi rad. Kod stalnog rada ta prečka je daleko tanja, laganija i fino podešena da odgovara vilici, poziciji šrafova i implantima. Ona je i fleksibilnija, što pacijentu daje prirodan osećaj tokom žvakanja i govora. Tako fino kalibrisanje postiže se na probama, koje se ponavljaju sve dok se ne postigne rešenje koje savršeno pristaje pacijentu.

Finalni rezultat uvek je šok za pacijenta, jer retko ko iskreno veruje da će mu funkcije zuba biti potpuno vraćene, kao i da će se novi osmeh tako prirodno stopiti sa licem. Većina pacijenata samo očekuje rešenje koje će biti fiksno, a ono što dobijaju je potpuna rekonstrukcija osmeha i vraćanje svih funkcija.

Pitali smo na kraju dr Srđana i da li cena rada odbija pacijente.

- Iskreno, ne. Skoro svako ko je dovoljno informisan da želi ALL ON 4 rad pobrinuće se i za novac, pogotovo jer je u Srbiji ovakav zahvat verovatno najpovoljniji u Evropi – odgovara doktor.

- ALL ON 4 cenovno jeste iznad običnih proteza i drugih pokretnih opcija, ali jednostavnost procedure, brzina dobijanja rada i osmeh pacijenta kada konačno dobije dugo željene zube su nešto što nema cenu - navodi dr Cvejanović i dodaje da je oko polovina pacijenata iz inostranstva, međutim da broj domaćih pacijenata takođe brzo raste, što je ohrabrujući podatak.

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
33 Beograd