fbpx
Skip to main content
jetra

U SRBIJI SVE VEĆI BROJ LJUDI IMA MASNU JETRU: Uzrok nije ALKOHOL, već jedan sastojak za koji SVI KAŽU DA JE ZDRAV

Foto: Profimedia
Zbog ovakvog stanja vam prete razne bolesti

Ako ste rešili da pročistite svoj jelovnik i date sve od sebe da se zdravije hranite, šećer je sigurno jedna od prvih stvari koje ste proterali sa jelovnika. Međutim, sigurno ni ne sanjate u koliko se oblika on pojavljuje i koliko ga je teško izbeći, naročito ovaj vid šećera koji je najčešći i ujedno i najopasniji.

Šećer je odavno svrstan u jednu od "4 belih smrti", ali je on ujedno i jedna od osnovica industrijske hrane. Zbog toga se proizvođači služe različitim trikovima da kupce "prevare" i sakriju ga na etiketi. Ima mnogo vrsti šećera i svaki od njih ima različit uticaj na naše zdravlje, ali glukozno-fruktozni sirupi se svrstavaju među najopasnije, a ujedno i najčešće. Sve o njima ispričao je Miroslav Otašević, osnivač sajta "Šta jedem?" za Beogradske medije.

Pre svega, treba imati na umu da ljudski organi rade na glukozu. Fruktoza je, s druge strane, dva puta slađa od glukoze i zato je proizvođači često biraju kao zaslađivač.

EVO KAKO SE PREPOZNAJE OMIKRON SOJ KOD DECE: Odaje ga NEOBIČAN SIMPTOM - lekare brine kako deluje na mlade

EVO KAKO SE PREPOZNAJE OMIKRON SOJ KOD DECE: Odaje ga NEOBIČAN SIMPTOM - lekare brine kako deluje na mlade

DIVAN PRAVOSLAVNI OBIČAJ: Šta tačno predstavljaju UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU i zašto je to važno?

DIVAN PRAVOSLAVNI OBIČAJ: Šta tačno predstavljaju UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU i zašto je to važno?

Budući da je fruktoza sastavni deo voća, mnogi misle da je samim tim fruktoza zdravija od običnog šećera, što nikako nije istina.

Kada fruktozu unosite kroz voće, ujedno unosite i vlakna, vodu, vitamine, pektin i druge sastojke koji će nivo šećera u krvi održati stabilnim uprkos fruktozi i dati vam sitost. Industrijska fruktoza je potpuno druga priča.

Naime, industrijska fruktoza koja se koristi u prehrambenoj industriji se dobija veštačkim putem iz skroba, i to najčešće kukuruza. Negde se naziva "kukuruzni sirup" (ne zaboravite da je između 70-80 odsto kukuruza u svetu GMO).

Dobijena sirupna smesa predstavlja mešavinu glukoze i fruktoze u različitim odnosima. Glukozni sirup, fruktozni sirup, glukozno-fruktozni sirup, visoko fruktozni sirup su različita imena (određena tim odnosom) za takav sirup.

Baš taj sirup ćete uglavnom naći u svoj industrijskoj hrani, a naročito slatkišima, a baš on je prema najnovijim istraživanjima jedan od najvećih uzroka gojaznosti i raznih metaboličkih sindroma.

bol
bol
Foto: Profimedia

ŠTA MORATE DA ZNATE O OVIM SIRUPIMA?

- Fruktoza se jako sporo metaboliše i to isključivo u jetri. Ako dobijete "masnu jetru", velika je verovatnoća da ste je dobili od slatkiša zaslađenih fruktoznim sirupom;

- Zbog opterećenja jetre fruktozom, dolazi do povećanja masnoća u krvotoku, moguće pojave dijabetesa, gojaznosti, usporenja metabolizma čitavog organizma. Dakle slatkiši nisu opasni samo zbog šećera, već zbog šećera koje teško metabolišete.

- Ako unosite glukozno-fruktozni sirup, postoji velika verovatnoća da vaš organizam neće dobro metabolisati zdrave masti koje unosite tokom dana, jer mozak od jetre (opterećene metabolisanjem fruktoze) "dobija" informaciju da mu nisu potrebne, koliko god zdrave bile.

- Glukozno-fruktozni sirup u sebi ne sadrži ništa nutritivno vredno.

- Veoma se lako konvertuje u nezdravu masnoću.

- Kod mlađe populacije se dovodi u vezi sa hiperaktivnošću.

- Dobijanje ovog sirupa je hemijski proces u kome učestvuju metali kao katalizatori.

- Naši bliski preci su unosili fruktozu isključivo putem voća, prirodnim putem. Mi smo prva generacija koja fruktozu unosi veštačkim putem i to u 5 puta većoj količini nego naši preci.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd