fbpx
Skip to main content
telo

UNUTRAŠNJE KRVARENJE! Počinje sa slabošću, KRATKIM DAHOM i trncima, a onda počinju KOMPLIKACIJE!

Foto: Profimedia
U ovom slučaju odmah se obratite lekaru!

Može se raditi o jakom ili slabom krvarenju, bez ili sa simptomima koji mogu voditi i do gubitka svesti. Unutrašnje krvarenje je isticanje krvi u telesnu šupljinu, organ ili tkivo.

Uobičajeni simptomi su "magla" u glavi, bol, teškoće s disanjem i ubrzano kucanje srca. Iako se mogu javiti isti simptomi bez obzira na mesto krvarenja, ponekad treba obratiti pažnju i na one koji će upravo otkriti gde je krvarenje, na primer modrice na stomaku, ako se krvarenje dogodilo na tom mestu.

Bez hitne lekarske intervencije, komplikacije unutrašnjeg krvarenja mogu biti i opasne po život. Može se raditi o jakom ili slabom krvarenju, bez ili sa simptomima koji mogu voditi i do gubitka svesti. Na žalost, ponekad se stanje ne može odmah primetiti pa je dobro poznavati sve simptome.

Kod unutrašnjeg krvarenja količina krvi ne mora uvijek odražavati stvarno stanje stvari. Velike količine krvi se mogu nakupljati negde u telu pre nego što se simptomi ili komplikacije jave. Suprotno tome, čak i malo krvarenje na području mozga može se otkriti jakim simptomima ili čak smrtnim ishodom.

umor
umor
Foto: Profimedia
ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

Pomaže da KOSTI ZARASTU, uklanja modrice i sportske povrede! Ovu BILJKU su koristili za tretiranje čira!

Pomaže da KOSTI ZARASTU, uklanja modrice i sportske povrede! Ovu BILJKU su koristili za tretiranje čira!

Šta uzrokuje unutrašnje krvarenje?

Neki od potencijalnih uzroka mogu biti trauma poput povrede, razne vrste fraktura, aneurizma, poremećaji krvarenja i lekovi za razređivanje krvi…

Najčešći simptomi

Važno je zapamtiti da količina krvarenja ne mora odgovarati simptomima, u slučaju traume i ranog javljanja simptoma ne znači da je osoba sigurna. Nekada, na primer u slučaju nesreće s automobilom, mogu biti oštećeni jetra ili slezina, a to će se primetiti i do nekoliko sati nakon nesreće.

Simptomi koji mogu ukazivati na unutrašnje krvarenje mogu biti:

Opšta slabost

Uz jak gubitak krvi, magla u glavi i slabost su česti simptomi. Ponekad će se ovaj simptom javiti samo kada osoba pokuša da ustane.

Bol

Bol je čest simptom unutrašnjeg krvarenja. Jak bol u stomaku ili jaka glavobolja se uvijek moraju provjeriti od strane lekara. Ponekad bol može biti lokalizovan i javiti se samo na mestu krvarenja. Ako se radi na primjer o krvarenju u stomaku, lokacija bola ne mora odgovarati toj lokaciji, pa se često može javiti i u ramenu.

Kratak dah

Osećaj da ne možete potpuno da udahnute vazduh može biti simptom krvarenja bilo gde u telu. Uz gubitak krvi, manje je crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik tkivu pa to može biti uzrok poteškoća s disanjem. Povezano je naravno i s krvarenjem u grudima, ili kada nakupljena krv u abdomenu pritiska dijafragmu i tako sprečava prolazak vazduha u pluća.

Bol u grudima i ramenima

Krvarenje u grudima može izazvati bol na ovom mestu, a krvarenje u grudima ili abdomenu može uzrokovati bol u ramenima. Bol u grudima se može javiti ako se krvarenje događa na bilo kojem delu tela zbog smanjenog protoka kiseonika do srca.

Trnci u nogama i rukama

Ovaj je osećaj vrlo čest kod unutrašnjeg krvarenja i donosi nekoliko komplikacija, ali i objašnjenja. Uz gubitak krvi, telo će "usporiti" cirkulaciju do ekstremiteta, i tako smanjiti dotok krvi vitalnim strukturama poput mozga i srca. Unutrašnje krvarenje može uzrokovati i hiperventilaciju i bol usled pokušaja da se poveća dotok kiseonika ostatku tela. Upravo to može uzrokovati ove simptome.

Bol u grlu
Foto: Profimedia

Problemi sa vidom

Promene vezane za vid, a povezane s maglom u glavi, mogu biti posljedica unutrašnjeg krvarenja. Promene poput duplog vida, slabosti ili utrnulosti jedne strane tela, glavobolje ili gubitka koordinacije mogu biti simptomi krvarenja u mozgu.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje su vrlo česti kada je u pitanju unutrašnje krvarenje, i može se javiti usljed gubitka krvi i bola, ili biti povezano s krvarenjem u probavnom traktu ili mozgu.

stomak
stomak
Foto: Profimedia

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd