fbpx
Skip to main content
klima u kolima

UZROKUJE GLAVOBOLJU I UPALU SINUSA: Pre nego što uključite KLIMU U KOLIMA obavezno URADITE OVO

Foto: Shutterstock
Ne oslanjajte se na klimu previše.

Proleće je počelo udarničkim tempom i temperature iznad 30 stepeni učinile su vožnju bez upaljene klime potpuno nezamislivom. Ako i vi čim uđete u auto odmah uključujete klimu, ove prednosti i mane morate da znate.

Na samom početku, ponovićemo ono što o klima uređajima stručnjaci govore svakog leta - ne dozvolite da temperatura u kolima bude drastično niža od spoljašnje jer time samo škodite sebi. Sve preko šest do osam stepeni razlike je previše.

Takođe, ne oslanjajte se na klimu previše. Ako je u pitanju kraća gradska vožnja, dok klima krene da radi punim kapacitetom, vi ste već na cilju. Zato gledajte da automobil parkirate u hladu, stavite foliju na stakla i preduzmete sve moguće mere da vas unutra ne zatekne paklena temperatura.

I na kraju, naravno, večna opasnost od bakterija i grinja. Čišćenje klime po pravilu se preporučuje na svake dve godine, mada nećete pogrešiti ni ako je čistite sezonski. U suprotnom, tu ostavljate prostor za množenje bakterija, gljivica i buđi koje će završiti u vašem organizmu.

Klime koje se ne čiste redovno zadržavaju alergene i bakterije kojima se mogu preneti razne infekcije, ne samo respiratorne, već i crevne. Astmatičari i osobe koje imaju problema sa disanjem mogu imati jake alergijske reakcije, a nisu retke ni kožne promene koje mogu biti od blagih do intenzivnih.

Uzrok je u stvaranju plesni i grinja u samim uređajima i udisanju alergena dok klima radi. I druge prljave čestice, kao i pojačano suv vazduh, mogu da izazovu poremećaje u disajnim putevima kod osoba sa alergijom, ali i hroničnih bolesti disajnih puteva.

klima uređaj
klima uređaj
Foto: Shutterstock

Šta još morate da znate?

- Kao što smo već rekli, razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi automobila ne sme da prelazi šest stepeni. Temperaturna razlika veća od osam stepeni dovodi do naglog širenja krvnih sudova i predstavlja veliki stres za organizam koji može da dovede do srčanog udara.

- Ne usmeravajte je direktno u lice, jer povećavate opasnost od glavobolje, upale sinusa, očiju i slično.

Ipak, klima nije zlo, naprotiv. Ona nam olakšava funkcionisanje na tropskim vrućinama, a na kraju krajeva, ume da bude i blagotvorna. Čisti i ispravni klima-uređaji pomažu da se smanji intenzitet simptoma kod osoba koje pate od alergija. Postoji i mogućnost ugradnje filtera za polen u klima-uređajima i u uređajima za ventilaciju u automobilima. Onima koji pate od alergija je korisno i pročišćavanje vazduha u prostorijama od prašine, što zavisi od održavanja uređaja.

Dakle, nema ničeg strašnog u klimi ako je redovno održavate i postupate u skladu sa preporukama.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd